Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Videobeelden van iemand op de vlucht voor een lawine

Door Bastiaan van der Staay

Afgelopen week kwam er een filmpje op het net van een skiër die heel veel geluk had. Het zijn angstaanjagende beelden en geluiden van iemand in paniek. Laat dit vooral ook een goede waarschuwing zijn voor diegenen die denken dat je ook zonder goede kennis, een getrainde gids en de juist uitrusting een ongerept off piste gebied kunt betreden.

Utah is mooi voor off piste

De Amerikaanse staat Utah is bekend voor de fantastische off piste ski mogelijkheden. Heel droge losse sneeuw en eindeloos veel bowls waar je prachtig door naar beneden kan scheuren. Daarnaast krijgt Utah elke winter weer ook nog heel veel van die prachtige poeder.

Off piste blijft altijd off piste

En dat betekent ook de gevaren van off piste. De piste of route is immers niet geprepareerd en dus ook niet gezekerd. Houd dus altijd de lokale lawine info in de gaten. En daarbij geldt hoe lokaler hoe beter.

Neem maatregelen

Zorg dat je altijd goed werkende lawine piepers bij je hebt, zodat als het nodig is je gevonden kunt worden. Nog beter is te skiën met een airbag. Deze helpt je in de toplaag van de lawine te blijven. En ja, die sneeuw is wel lekker zacht, maar als je gegrepen wordt door een lawine kun je al snel met 35 tot 60 kilometer per uur meegesleurd worden en met die snelheid tegen een boom aan knallen.

Met een airbag blijft je bovenin een lawine. Foto: ©SnowBrains

Voorjaarsskiën, extra opletten

De dagen beginnen alweer te lengen en het wordt warmer in de Alpen. Oppassen geblazen bij die zo maagdelijk uitziende hellingen. Door de afwisselende hoge temperaturen overdag en de koude ’s nachts gaat he sneeuwen gekke dingen doen. Schneebretter (plakkaat sneeuw) kan nu gemakkelijk ontstaan en zelf op relatief vlakke hellingen een hoop ellende veroorzaken. Geniet van de bergen maar laat je goed informeren en ga nooit onvoorbereid en alleen. Lees ook dit artikel over de verschillende soorten lawines.

Hoofdfoto: ©SkiUtah

Hier voel je de angst

(Visited 912 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer