advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Lawine begraaft skilift: lawinegevaar in Frankrijk groot!

Door Patricia Christiani

Het heeft flink gedumpt in de Franse Alpen, met alle gevolgen van dien. In skigebied Serre Chevalier (Hautes-Alpes, Frankrijk) hebben ze dat ook gemerkt. Hoewel het skigebied (gelukkig?) nog niet geopend was, heeft men last van lawines. Eén lawine kwam dinsdag zelfs terecht op het vertrekstation van de Cucumelle-skilift. Men is druk om de lift uit te graven en te herstellen voor de kerstvakantie over 3 weken.

Lawinegevaar zeer hoog

De lawine is kenmerkend voor de situatie op dit moment in Frankrijk, met name in het Ecrinsgebergte, waar skigebieden Serre Chevalier en Briançon liggen. Door de hevige sneeuw- en regenval is het lawinegevaar erg groot. De bergdiensten hebben sinds dit weekend al veel lawines gezien in het gebied. De meter sneeuw die in de nacht van zondag 1 op 2 december is gevallen, viel op een bestaande onstabiele laag. “Dit is een fenomeen vergelijkbaar met dominostenen die onder het oppervlak van de sneeuw instorten en alles meteen laat schuiven” legt lawine specialist Alain Duclos uit.  “Alles gaat dan heel snel”. De komende dagen wordt er ook geen verbetering in het lawinegevaar verwacht: de weersomstandigheden zijn niet gunstig.

Veel sneeuw

Dit weekend is er weer een behoorlijke hoeveelheid sneeuw gevallen in de Alpen, met name aan de Franse kant. Binnen enkele dagen viel er 1 tot 1,5 meter sneeuw. In Briançon ligt op dit moment 2 meter sneeuw op de toppen.

Bron: France 3 regions

Hoofdfoto: Pixabay

Ook lezen: 

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit: hoe werkt het lawinewaarschuwingssysteem?

De 7 meest indrukwekkende lawines op camera vastgelegd

Twee Nederlanders omgekomen door lawine in Sölden- update

 

 

advertentie