Lawine begraaft skilift: lawinegevaar in Frankrijk groot!

Door Patricia Christiani

Het heeft flink gedumpt in de Franse Alpen, met alle gevolgen van dien. In skigebied Serre Chevalier (Hautes-Alpes, Frankrijk) hebben ze dat ook gemerkt. Hoewel het skigebied (gelukkig?) nog niet geopend was, heeft men last van lawines. Eén lawine kwam dinsdag zelfs terecht op het vertrekstation van de Cucumelle-skilift. Men is druk om de lift uit te graven en te herstellen voor de kerstvakantie over 3 weken.

Lawinegevaar zeer hoog

De lawine is kenmerkend voor de situatie op dit moment in Frankrijk, met name in het Ecrinsgebergte, waar skigebieden Serre Chevalier en Briançon liggen. Door de hevige sneeuw- en regenval is het lawinegevaar erg groot. De bergdiensten hebben sinds dit weekend al veel lawines gezien in het gebied. De meter sneeuw die in de nacht van zondag 1 op 2 december is gevallen, viel op een bestaande onstabiele laag. “Dit is een fenomeen vergelijkbaar met dominostenen die onder het oppervlak van de sneeuw instorten en alles meteen laat schuiven” legt lawine specialist Alain Duclos uit.  “Alles gaat dan heel snel”. De komende dagen wordt er ook geen verbetering in het lawinegevaar verwacht: de weersomstandigheden zijn niet gunstig.

Veel sneeuw

Dit weekend is er weer een behoorlijke hoeveelheid sneeuw gevallen in de Alpen, met name aan de Franse kant. Binnen enkele dagen viel er 1 tot 1,5 meter sneeuw. In Briançon ligt op dit moment 2 meter sneeuw op de toppen.

Bron: France 3 regions

Hoofdfoto: Pixabay

Ook lezen: 

Wat je je afvraagt als je in de skilift zit: hoe werkt het lawinewaarschuwingssysteem?

De 7 meest indrukwekkende lawines op camera vastgelegd

Twee Nederlanders omgekomen door lawine in Sölden- update

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer