Last Minute naar Warth-Schröcken

Door Irma Woud

‘Zullen we volgende week nog even gaan skiën?’, vraag manlief. Eh….. ja, maar waar kan dat dan nog? In 2009 zijn we in het Oostenrijkse Warth-Schröcken geweest en die keus pakte verrassend goed uit. En bovendien op goed acht uur rijden van Utrecht. Maar helaas, geen betaalbaar verblijf meer te vinden. Tot ik vrijdagavond thuis kom. ‘Er is nog een appartement vrij gekomen in Schröcken!’

Gratis met de Dorfbus

Zondagochtend, gordijnen open en hoera, blauwe lucht en zonneschijn! De verse broodjes hangen al aan de deur. Na het ontbijt gauw naar de skishop, anderhalve kilometer verderop. De eigenaar van de skiwinkel raadt ons aan de auto thuis te laten en de Dorfbus naar de skilift te nemen. De parkeerplaats daar is met dit weer snel vol. De bus rijdt gratis en stopt bij ons voor de deur, dus die tip nemen we graag ter harte.

Het grootste skigebied van Oostenrijk

De skipassen kopen we bij de receptie van ons huis. Warth-Schröcken beschikt over 15 liften en 62 kilometer aan pistes. Maar sinds 2013/2014 is de verbinding klaar met Lech-Zürs. Skigebied Arlberg is daardoor het grootste skigebied van Oostenrijk. We kiezen dan ook voor een 3-tälerpas waarmee we 88 liften en 306 kilometer piste tot onze beschikking hebben.

Twee liften worden één

Vanuit de Saloberlift kijken we naar de skiërs onder ons. Het is toch al weer een paar jaar geleden dat we hebben geskied. In het begin draai ik nog wat onzeker mijn bochtjes, maar al gauw heb ik de techniek weer te pakken. De zon en het dikke pak sneeuw doen de rest. We verkennen meteen maar de verbinding met Lech. De Auenfeldlift blijkt een vernuftig staaltje techniek: de gondel is bij een tussenstation samengevoegd met een stoeltjeslift. Om en om gaan gondel en bubbel verder omhoog.

Warth-Schröcken
Foto: warth-schroecken.at

Sneeuw, sneeuw, sneeuw

Warth-Schröcken staat ook bekend om zijn sneeuwzekerheid. Nou, dat hebben we gemerkt. De volgende dagen worden we wakker terwijl het sneeuw en sneeuwt het bij het naar bed gaan nog. Het is even wennen op de pistes qua zicht. We vallen een enkele keer omdat we gedesoriënteerd raken. Maar de verse sneeuw maakt het tegelijkertijd heerlijk skiën. En hoe fijn is het dan als het in de loop van de dag toch weer opklaart en de zon zich nog even laat zien.

Kleinschalig en gemoedelijke sfeer

De dorpjes Warth en Schröcken, met allerlei buurtschapjes daar tussenin, zijn kleinschalig en gemoedelijk. Er wonen in totaal slechts 400 mensen. Maar als je houdt van authentiek en familiaal zit je hier helemaal goed. De appartementen zijn ruim en prettig ingericht, met namen als Haus Annette, Bergblick en Sabine. In het dorp is een supermarkt en bij Gasthof Tannberg staat wild op het menu.

200 Kilometer off-piste

Na vier dagen skiën in de sneeuw trakteert de zon ons op een mooie laatste skidag. We doorkruisen weer het hele gebied en pakken hier en daar zelfs een stukje off-piste mee.

Warth-Schröcken
Warth-Schröcken in Ski Arlberg. Foto: Irma Woud

Voor de liefhebbers biedt dit gebied zeker 200 kilometer aan mogelijkheden, dus er valt nog genoeg te ontdekken. We dalen een laatste keer af naar Schröcken en leveren de gehuurde spullen weer in. Volgend jaar weer!


Lees hier alle wintersport reisverhalen


 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer