Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

In september waren we voor onze site Mountainreporters.com in Alpe D’Huez. Hier wordt op dit moment nog druk gebouwd aan een aantal nieuwe liften die vanuit het dorp Huez naar boven gaan waardoor het aanbod van wat eenvoudigere – kortere – liftjes iets groter wordt. Alpe d’Huez bouwt nieuwe liften

De langste piste van de wereld

Alpe d’Huez staat namelijk vooral bekend om zijn gigantische zwarte afdaling: de Sarenne van maar liefst 16 kilometer lang! De Sarenne is daarmee uniek in z’n soort. 

Alpe d'huez
een mountainbiker maakt gebruik van de tijdelijke paden – die in gebruik zijn voor de aanleg van verschillende nieuwe skiliften

wat Alpe d’Huez onderscheid is de 16 km. zwarte piste: de Sarenne

De Sarenne is: 1,5 uur aaneengesloten skiën zonder skiliften

De Sarenne bestaat uit meerdere pistes waardoor je maar liefst 1,5 uur onafgebroken kunt skiën zonder gebruik te maken van liften! Met een lengte van 16 kilometer verbindt deze piste Le Pic Blanc met de Gorges de Sarenne. Je gaat met de kabelbaan omhoog en komt op een hoogte van 3.330 meter op de Sarenne. Hier kun je genieten van restaurantjes en een heerlijk zonnetje…als je geluk hebt!

alpe d'Huez
het ski-dorp nu nog even zonder sneeuw. Hier wordt druk gebouwd aan een aantal nieuwe liften, foto Sandra de Moor

De top van Alpe d’Huez is de Pic Blanc. Hier begint de langste zwarte piste ter wereld, de ruim zestien kilometer lange Sarenne. Verwacht niet dat de piste heel steil is, want dat valt “tegen”. Hooguit bovenin is het eventjes steil, maar daarna is het lang zo moeilijk niet meer, maar wel gegarandeerd zere beenspieren omdat ie maar door en door gaat.

No way back

Wat geeft de Sarenne dan toch die naam van zwarte piste? De moeilijkheid van de Sarenne is vooral dat er geen weg terug is. Als je er aan begint, zul je hem af MOETEN maken en ski je in 1 keer 16 kilometer achter elkaar. Dat betekend ongeveer 1,5 uur onafgebroken skiën! Deze piste kent geen hutten onderweg waar je koffie kunt drinken en ook kun je geen onderbrekingen inlassen met hier en daar een liftje pakken, want die zijn er niet op deze piste. Groot voordeel is wel: beginners zullen wel 2x nadenken voordat ze zich op deze piste wagen en beginnersklasjes zie je er dan ook niet.

Zo ziet de Alpe d’Huez er in september uit. Foto: Sandra de Moor

Toegang tot de Sarenne

Je kunt de Sarenne vinden door de Tunnel ingang te passeren tot je niet meer verder kan. Hiervoor moet je al een stuk zwarte piste nemen die echter niet zo heel lastig is zoals doet vermoeden door de beoordeling van de moeilijkheidsgraad. Vanaf hier begint de Sarenne en kun je gaan skiën of boarden..

Zoals we al schreven zijn de meeste stukken blauw en rood, met uiteindelijk zelfs een stukje Sarenne Gorge: een 5 kilometer lang vlak pad.

De Sarenne gaat door een adembenemend mooie omgeving

Waar de Sarenne zich echt onderscheidt is dat de omgeving echt adembenemend mooi is en je daar dus lekker lang van kun genieten. Je skiet non-stop door een gebied waarbij je maar liefst 2000 meter hoogteverschil aflegt en het geeft echt het gevoel dat je van een onbedorven stuk van de bergen afdaalt, alsof je alleen op de wereld bent!

Een alternatieve route

Als je de Marmotte III lift neemt kun je een paar stoeltjesliften nemen waardoor je alsnog een flinke hoogte bereikt. De vooral rode en blauwe pistes verbinden je onderaan met de onderkant van de Sarenne. Hierdoor hoef je het eerste zwarte stuk niet te nemen. Maar ook hier geldt: vanaf de Marmotte III is dus geen weg terug behalve via een stuk Sarenne.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen

Kun je er geen genoeg van krijgen van deze 16 kilometer? Dan is het ook mogelijk om de afdaling ’s nachts te maken, maar dat is uitsluitend onder begeleiding


Wil je meer zien van Alpe d’Huez?  Klik op deze link voor het filmpje over Paragliden in de zomer boven Alpe d’Huez. Een geweldig avontuur voor mij.


Bewaren

Bewaren

(Visited 1.347 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

één reactie op “De langste zwarte piste ter wereld bij Alpe d’Huez!”

  • Bart
    2 oktober 2017 at 12:42

    Ik heb hem wel eens gedaan! Heerlijke piste die beslist niet zo heel moeilijk is. Helaas is ie niet altijd open, omdat het laatste (erg vlakke!) stuk behoorlijk laag ligt. Dus moet ook in het dal voldoende sneeuw liggen.
    En voor de snowboarders onder ons: op het laatste stuk kan je hier en daar moeten steppen!

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer