Gold Gondola Zlatibor in Servië is langste ter wereld

Door: Ilse Nijhof | Bron: Gold Gondola | Foto: Screenshot youtube

S

inds vrijdag 15 januari heeft Zlatibor (Servië) er een nieuw pareltje bij. Zij hebben namelijk de langste gondel ter wereld geopend: ‘Gold Gondola Zlatibor’. Deze nieuwe toeristische attractie is negen kilometer lang en verbindt het centrum van Zlatibor met het skicentrum van Tornik. Onderweg passeer je het meer van Ribničko waar uitgestapt kan worden voor een tussenstop.

Gold Gondola verslaat Chinese recordhouder

De nieuwe Gold Gondola verslaat met zijn lengte de 7.5 kilometer lange Tianmen Shan-kabelbaan die voorheen het record in handen had. Deze bevindt zich in het Chinese Zhangjiajie National Park waar de hit ‘Avatar’ is gefilmd. De Gold Gondola is anderhalf kilometer langer en je moet dan ook wel even de tijd voor deze lift nemen, je bent maar liefst 25 minuten onderweg. Wat je ervoor terugkrijgt is een adembenemend uitzicht op de Zlatibor en het startpunt voor een paar heerlijke afdalingen.

Eerste ecologische gemeente van Servië

De gondel is geproduceerd in samenwerking met een gerenommeerd Frans productiebedrijf POMA, dat aan de hoogste milieunormen voldoet. Dit ligt volledig in de lijn met het doel van de gemeente Čajetina om de eerste ecologische gemeente te worden in Servië.

Meest bezochte toeristische attractie

Het is de bedoeling dat de lift binnen 10 jaar zijn investering zal terugverdienen. De verwachting is dat de berg Zlatibor door deze attractie de meest bezochte bestemming van Servië en omliggende regio wordt met zo’n 1 miljoen bezoekers. Ze hopen op deze manier nieuw leven te blazen in de tertiaire sector in de regio Zlatibor en het westen van Servië.

Het skigebied Tornik-Zlatibor vind je in het Westen van Servië op een hoogte van 1100 tot 1495 meter. Het gebied bevat 7 kilometer piste en 4 liften.

(Visited 3.805 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.