In deze landen zijn winterbanden verplicht

Door Edwin Hagenouw

Voor de meeste Nederlandse wintersporters blijft de auto veruit favoriet als vervoersmiddel richting de sneeuw. Al jaren blijft dit gelijk: zo’n 8 op de 10 wintersporters verkiest de auto boven trein, bus of vliegtuig. Als favoriet land staat Oostenrijk al minstens net zo lang op de eerste plaats. Tel je deze twee zaken bij elkaar op, dan rijden er wekelijks duizenden Nederlanders over de Duitse en Oostenrijkse wegen richting hun jaarlijkse weekje skiën en weer terug.

Let op: winterbanden verplicht!

In Nederland hoef je er niet aan als je dat niet wilt, maar in Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijzel of gladheid. In Oostenrijk is dat sowieso tijdens de periode van 1 november tot en met 15 april. Duitsland verbindt er geen vaste periode aan, dus ook buiten de winterperiode kun je aangewezen zijn op winterbanden.

winterbanden verplicht
In de winter rijd je veilig met winterbanden

In andere landen zoals Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn winterbanden alleen verplicht als dit met een bord staat aangegeven. Uitzondering hierop is het Italiaans Valle d’Aosta, waar winterbanden ook zonder bord verplicht zijn.

Weten waar je wel en niet je winterbanden onder je auto moet monteren? Check dan hier.

Denk vooraf aan pech onderweg

Met panne langs de weg komen te staan is nooit leuk. Al helemaal niet wanneer je onderweg bent naar een heerlijk weekje sneeuw. Maar laat het je vakantiepret niet bederven! Regel voordat je vertrekt dat je goed bent verzekerd voor pechhulp in het buitenland, en dan ben je in de meeste gevallen zo weer back on the road.

winterbanden verplicht
Veel meer grip op gladde wegen

Een goede pechhulpverzekering is bijvoorbeeld Pechhulp buitenland Centraal Beheer  Hiermee ben je dag en nacht verzekerd van hulp bij autopech en wordt reparatie en/of vervangend vervoer geregeld.

Zorg dat je helemaal winterklaar bent

Oké, dus je hebt je winterbanden en pechhulp check? Denk dan ook nog even aan het volgende.

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg ruitensproeiervloeistof hebt, vanzelfsprekend van de soort dat niet bevriest bij winterse temperaturen. Oh, en koop er nog maar eentje extra om bij te kunnen vullen. Wanneer er gestrooid is op de weg, ben je bijna continu je ruiten aan het schoon sproeien om iets te kunnen zien.

veilige wintersport
Goede ruitenwisser zijn een must voor een veilige wintersport

Ook is het slim om de rubbers van je deuren even goed schoon te maken, en zelfs in te vetten. Vervelend als je straks de hele dag je auto op de parkeerplaats bij de skilift hebt laten staan, en je er niet meer in kunt omdat je deuren zijn dichtgevroren! Om de rubbers in de smeren zijn er speciale sticks te koop bij het pompstation.

En of het tegenwoordig écht nog zo is weet ik eigenlijk niet, maar better safe than sorry: zet je auto niet op de handrem, maar in de versnelling als je ‘m parkeert. Op die manier kan de handrem niet vastvriezen. Het is ook nog eens veiliger als je op een heuveltje staat, want zo weet je zeker dat je auto niet naar beneden rolt.

pech onderweg

Ga jij binnenkort ook met de auto op wintersport? Zorg dan voor een goede voorbereiding én de juiste pechhulp- en autoverzekering. Goede reis!

WINTERSPORTWEER EN SNEEUWVERWACHTINGEN LEES JE HIER

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer