Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De afgelopen dagen viel in grote delen van de Alpen sneeuw. Op veel plaatsen ging het om enkele tientallen centimeters, maar in het westen van Zwitserland viel op sommige plaatsen een meter sneeuw. In dit deel van de Alpen is de kans op lawines dan ook het grootst. Aan de Italiaanse zijde van de Alpen viel veel minder sneeuw. De komende tijd is het wisselvallig en in combinatie met een dalende temperatuur kan het vaker sneeuwen. Pas in het weekend neemt in Italië de kans op sneeuwval toe.

Oostenrijk | kouder

De afgelopen dagen viel in veel wintersportgebieden 15 tot 25 cm sneeuw, lokaal nog wat meer. En het is de verwachting dat wintersporters in Oostenrijk komende tijd vaker te maken krijgen met sneeuwval. De eerste sneeuw wordt woensdag in de loop van de dag verwacht. Wel is de lucht aanvankelijk zacht en ligt de vorstgrens rond 2000 meter. Hierdoor zou de eerste neerslag in Ischgl zelf als regen of smeltende sneeuw kunnen vallen.

top of the mountain
Ischgl. Foto: Edwin Hagenouw

De kwaliteit van de sneeuw zal in het dorp zou hierdoor iets achteruitgaan. Tot en met zondag kan de tempratuur in de dalen overdag boven het vriespunt stijgen en ’s nachts vriest het licht. Komende week wordt het kouder en blijft het in dit Oostenrijkse dorp de hele dag rond of onder nul. Hoger in het skigebied is het kouder. In Ischgl Idalp wordt op 2300 meter dan ook alleen neerslag in de vorm van sneeuw verwacht.

Frankrijk | lagere delen eerst regen

Voor een redelijk pak sneeuw moet op de meest plaatsen geklommen worden naar 1800 tot 2000 meter hoogte. Op lagere hoogte ligt wel wat sneeuw, maar is de hoeveelheid beperkt. Op 1500 meter hoogte gaat het vaak maar om enkele centimeters en wat verder naar het oosten in Savoie om 20 tot 40 cm. Eind vorige week was het zeer zacht en steeg het nul-gradenniveau tijdelijk naar 3000 meter. De afgelopen dagen daalde de vorstgrens flink en ligt nu tussen 1200 en 1600 meter.

Avoriaz. Foto: Snowrepublic

De verwachting voor komende dagen laat wisselvallig weer zien met droge perioden en van tijd tot tijd neerslag. De aangevoerde lucht is eerst erg zacht en de vorstgrens stijgt naar 2000-2200 meter. Woensdag wordt in de loop van de dag neerslag verwacht en zal de vorstgrens dalen naar 1600 tot 2000 meter. In de lagere delen kan het tijdelijk regenen. In La Plagne kan de neerslag beginnen als smeltende sneeuw, maar zal daarna overgaan in sneeuw.

Ook de dagen daarna komt het hele zachte weer van vorige week niet terug. Op 2000 meter komt de temperatuur overdag net iets boven nul, maar ’s nachts vriest het enkele graden. Als er wat neerslag valt zal dit vaak sneeuw zijn. Het vooruitzicht naar volgende week is gunstig met de hele dag vorst en van tijd tot tijd sneeuwval. Tijdens droge perioden met wat zon is het schitterend wintersportweer in Frankrijk.

Zwitserland | lokaal een meter sneeuw

De afgelopen dagen heeft het gesneeuwd in Zwitserland. Regionaal viel enkele tientallen centimeters sneeuw, maar in het westen heeft het veel harder gesneeuwd. Op de Tsanfleuron-Gletsjer viel in drie dagen tijd een meter sneeuw. Daarmee is de sneeuwhoogte in één keer gestegen naar een normale waarde voor de tijd van het jaar, want tot nu toe lag dit jaar minder sneeuw dan normaal. Vanwege de gevallen sneeuw geldt een lawinewaarschuwing, dus off-piste skiën is niet zonder risico.

De sneeuwval ging wel samen met zachte lucht en in de laagste dalen viel geen sneeuw. In Zermatt viel in het dorp de afgelopen dagen 25 cm sneeuw, de eerste sneeuwval in enkele weken tijd.

Crans Montana. Foto: Edwin Hagenouw

De komende week kan het van tijd tot tijd sneeuwen doordat neerslaggebieden vanuit het westen over het land trekken. Regionaal kan opnieuw een vers pak sneeuw van 20-30 cm vallen. Tijdens sneeuwval kan het zicht op de piste wel flink teruglopen. In Zermatt lijkt de hoeveelheid sneeuw in het dal mee te vallen en blijft het bij enkele centimeters. Daarbij ligt de temperatuur overdag iets boven het vriespunt.

Italië | vooral volgende week sneeuw

Af en toe trekken neerslaggebieden over de Alpen, maar met een westelijke stroming valt de meeste neerslag aan de noord- en westzijde van de Alpen. Zo zonnig als het dinsdag was zal het komende tijd niet zijn. Woensdag is er meer bewolking en later kan in het oosten van de Italiaanse Alpen wat sneeuw vallen. Daarna is het een aantal dagen droog. In Livigno vriest het in de vroege ochtend 5 tot 8 graden en is het flink koud, maar in de middag is het iets boven nul.

Kronplatz. Foto: Snowrepublic

Vooral zaterdag zou wel eens een vrij zonnige dag kunnen worden en dan is het heerlijk winterweer. De dagen daarna wordt het in de Italiaanse Alpen wisselvalliger doordat neerslag vanuit de Golf van Genua naar de Alpen trekt. De temperatuur zal daarbij iets dalen en dat betekent het dat het op 1800 tot 2000 meter de hele dag blijft vriezen.

Bron: WeerOnline Wintersport | Meer sneeuwverwachtingen lees je op Alpenweerman.nl

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer