Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Laax in Graubunden, Zwitserland is een modern skigebied. Ruim opgezet en verbonden met Flims en Falera. Op nog geen 1.000 kilometer van Amsterdam en tot op 16 kilometer voor de bestemming allemaal snelweg, dus gemakkelijk aan te rijden. We zijn uitgenodigd Laax uit te checken en gelijk ook de sfeer te proeven van het LAAX Open.

Inchecken en gelijk skiën

Na een zeer voorspoedige rit met een overnachting halverwege zijn we zonder problemen aangekomen in Peaks Place in Laax, Zwitserland. Een prachtig modern complex met meerdere hotels en ruime appartementen. Bij de eerste rotonde van het dorp is het raak, auto in de ondergrondse parkeergarage, die hebben we even niet meer nodig.

Binnen een half uurtje zijn we uitgepakt en omgekleed en op weg naar het perscentrum. We gaan immers een groots event verslaan, dus hebben we een heuse accreditatie te regelen. Dat gaat hier weer een beetje anders dan ik verwachtte. In het erg moderne en toch gezellige rock-resort onder aan de Crap Sogn Gion lift krijgen we alleen een skipas voor de dag en de instructie om ons boven te melden. 

Laax
Het restaurant bovenaan de eerste gondel is Cool, de toon is gezet. Foto: Bastiaan van der Staay

Dus twee liften later staan we bij het Galaaxy restaurant, op zoek naar het perscentrum. Via allerlei trappen aan de buitenkant van het gebouw en twee illegaal gepasseerde poortjes komen we via het dakterras waar we zijn moeten. Daar worden we allervriendelijkst ontvangen en krijgen we een perskaart en nog zo wat zaken. Het gaat er allemaal heel relaxed dus het is pas kwart over drie als we eindelijk het gebied in kunnen. Een pistekaart hebben we nog niet, dus dan maar op de gok. Als snel merken we dat het zicht heel erg vlak is, we zitten hoog en er zijn geen bomen (en ook geen andere mensen trouwens). Zakken dus. Maar dan kunnen we een paar heerlijke runs maken op pistes die voor die tijd van de dag nog in prima staat zijn, dus vol snijdend naar beneden.

Laax
Een bleke Januarizon breekt net niet door. Foto: Bastiaan van der Staay

Sauna aufguss

Het is al laat en het begint in deze tijd van het jaar al vroeg te schemeren. Na een toch korte nacht is het dan fijn als we in Peaks Place een lekkere sauna treffen. Met, zoals ik dat ook zo fijn vind, een ‘aufguss’. De sauna-medewerker gooit water en vier heerlijke geurtjes op de hete stenen en wappert met een handdoek de hete vochtige lucht door de sauna. Het zweet gutst uit je lijf en de ontspanning is totaal. Afkoelen doe je in de sneeuw, die overigens ook weer fijn aan het vallen is. Vervolgens heb ik een uur slaap ingehaald in de relax ruimte. Een mooie start van vier dagen ‘hard’ werken. 

Laax
Op weg naar de gletsjer met de oudste lift van het gebied. Foto: Bastiaan van der Staay

Hoogtemeters en kilometers

De volgende dag hebben we het anders gedaan. Goed ontbeten en alle liften achterelkaar naar boven. Ben je toch even onderweg. Alleen de eerste lift overbrugt al ruim 1.150 hoogtemeters. Nog een stukje door en we kunnen naar de gletsjer. Met een prachtige 40 jaar oude cabinebaan die het nog prima doet, al valt ‘ie af en toe uit. Vanuit deze plek heb je een prachtig overzicht over het hele gebied. En wat meteen opvalt is dat het groot en overzichtelijk is. Voor het relatief lage aantal liften zijn de pistekilometers niet gering: 28 liften en 224 kilometer piste. 

Laax
Uw reporter had het dankzij zijn fijne Colmar jas niet koud. Foto: Bastiaan van der Staay

Boven aan de gletsjer, met een erg mooi en steil eerste stuk, waait het hard en is het bitterkoud. Het is dan ook half januari en de thermometer blijft steken op -13ºC en de gevoelstemperatuur zakt zelfs tot -20ºC. 

Porsche helpt mee

Vanaf de bovenste pistes leidt een niet al te lastige zwarte piste naar een van de uithoeken van het gebied. Je komt dan onderaan een gloed nieuwe stoeltjeslift, designed by Porsche. Het uitzicht is echt adembenemend en dat hadden ze dus bij Porsche ook door. Nadat je ingestapt bent, draait het stoeltje 45º naar links en ga je als op een fauteuil schuin naar boven, waardoor je een schitterend uitzicht hebt. Met een beetje geluk zie je de off-piste cracks op board of ski’s naar beneden komen.

Laax
Porsche Design. En deze lift draait nadat je bent ingestapt 45º naar links, voor een mooi uitzicht onderweg naar boven. Foto: Bastiaan van der Staay

Veel off-piste pistes

Het klinkt gek, pistes die off-piste zijn, maar ze zijn er wel degelijk. In Laax is een groot aantal off-piste routes uitgezet. Dat wil zeggen dat ze gezekerd zijn (gecheckt op lawine gevoeligheid), maar ze worden niet geprepareerd. En dat is heel erg fijn. Je kunt er met een gerust hart door de diepsneeuw knallen en ze zijn enorm breed. Je herkent ze aan de gele vlaggen. Nadat we de Porsche lift (Lavadinas – Fuorcla da Sagogn zoals ‘ie echt heet) nog een keer genomen hebben gaan wij ook even een stukje off-piste. Heerlijk! Onderaan voeg je je eenvoudig weer op de piste en bij de lokale horeca. Leuk en heel ontspannen. Barretje, vuurtje, worstje. Prima te doen.

Laax
Op meerdere plekken tref je dit soort barretjes. Vuurtje, drankje, worstje. Foto: Bastiaan van der Staay

LAAX Open

Laax
De slope style slope van het LAAX Open 2019. Foto: LAAX Open

We zijn hier niet alleen om het skigebied te verkennen, maar ook om de sfeer te proeven rondom het LAAX Open. Voor de vierde keer wordt dit snowboardfeest hier gehouden, deze keer is het zelfs een echte stop in de WorldCup tour. En ik moet zeggen, dat geeft wel een heel apart sfeertje. Nu is Laax al een soort boarders- en free-ride paradise en dat merk je aan van alles. Zo zijn er snowparks, een skicrossbaan, één hele lange piste die een groot snowpark is en twee halfpipes, waarvan er een dus echt huge is! In deze laatste wordt dan ook de World Cup wedstrijd gehouden. 

Laax
Bij het LAAX Open draait om slopestyle en half pipes. Dit is de trainings ‘pipe’ vlak voor de finals. Foto: Bastiaan van der Staay.

Sfeertje, net Amsterdam

De wedstrijden zijn uitgesmeerd over een week en wij maken de halve- en hele finale ‘slope style’ en ‘half pipe’ mee. De boarders nemen hun eigen sfeertje mee en daar is Laax absoluut op berekend. Zo heet het centrale bergstation heel toepasselijk Galaaxy en is in bonte kleuren opgeschilderd. Afgelopen zomer is het hele gebouw met veel hulp van vrijwilligers helemaal opgeknapt en in een soort camouflage-look opgeschilderd. Binnen lijkt het wel of je in een beachclub van surf dudes bent beland. Mooi detail is dat ze – ondanks dat het qua onderhoud en slijtage misschien niet handig is – alle binnenruimte voorzien hebben van een kleurig tapijt. Dat is wel fijn lopen met je gladde boots. En het dempt lekker het geluid waardoor het werk van de alom aanwezige DJ’s goed tot zijn recht komt. 

The Green Line

Sinds Reto Fry, baas van het toeristische bedrijf dat LAAX heet (Weisse Arena Gruppe), er de scepter zwaait is de koers helder. Men probeert op zo veel mogelijk gebieden de natuur en de sneeuw te beschermen. En dat gaat verder dan bijvoorbeeld goed isoleren en de warmte die vrijkomt van de liften waar mogelijk te gebruiken om bijvoorbeeld restaurants te verwarmen. 

Laax
Laax is art minded getuige deze installatie in de wachtruimte van de gondel naar Crap Masegn. Foto: Bastiaan van der Staay

Rock Resort

Het Rock Resort is een groep gloednieuwe en ecologisch verantwoorde gebouwen met appartementen, hotels, winkels en restaurants direct onderaan de piste. Het ziet er geweldig uit en je kunt er goed en afwisselend eten. Wat ons opviel is dat het standaard menu in het Riders hotel helemaal vegetarisch is. Je kunt wel vlees of vis krijgen, maar het uitgangspunt is vega. En ook dat is gedacht vanuit de ecologische gedachte. De uitstoot van de vee-industrie is immers enorm.

Laax
De bar van het Riders hotel. Where it’s hip and happening. Foto: Bastiaan van der Staay

Après ski of maar gelijk Night Clubbing

Zwitserland staat niet bekend om haar uitbundige après-ski, maar vergis je niet. Misschien toch eerst een saunaatje pakken en goed eten en dan de nachtclub in, want dat gaat hier prima.  Tijdens het LAAX Open wordt er extra uitgepakt met dikke feesten tot 05:00 uur ’s ochtend met DJ’s en bands van naam en faam. 

Laax
Richting Falera is het alleen maar mooi. Foto: Bastiaan van der Staay

Nieuwe gondel gepland

Het gaat goed in LAAX. Er zijn de afgelopen jaren goede moderne en ruime accomodaties bijgekomen. Naast het Riders Hotel en de Rock Resort appartementen is ook Peak Place het vermelden waard. Met een eigen shuttle ben je binnen vijf minuten naar en van de lift, het heeft een ruime fitness, een goed geoutilleerde wellness en geweldige luxe en complete appartementen. De dorpen Flims en Falera zijn wat dat betreft veel traditioneler, maar daardoor ook wel heel idyllisch om skiënd te bezoeken. En dan zijn er nog de uitbreidingsplannen voor een nieuwe gondel, die er in 2021 moet komen. Weer een slimme zet van Reto, want met die ene lift komt er weer een heel grote berg in het spel, waar met gemak drie tot vier pistes vandaan kunnen komen. Het idee is om vanaf de bovenkant van de Scansinas – Nagens lift een gondel te bouwen richting Atlas (boven Naraus). Dat levert veel op, zowel on- als off- piste. 

Laax
Dit zal ongeveer het uitzicht zijn vanaf de ‘nieuwe’ top als de gondel in 2021 klaar is. Foto: Bastiaan van der Staay

LAAX in een notendop 

Laax heeft me verrast. Het is relatief dichtbij en gemakkelijk bereikbaar. Google stuurde me in eerste instantie via Stuttgart en een klein stukje door Oostenrijk, maar dat is niet handig. Je betaalt dan immers voor een Oostenrijks- én Zwitsers vignet. De route via Basel duurt 20 minuten langer, maar op 9 uur maakt me dat niet zoveel uit. Verder is Laax modern en überhip met meer leuke kroegjes op de berg dan ik vooraf had gedacht. Door de uitgestrektheid van het gebied kun je leuke lange afdalingen maken. De pistes zijn goed geprepareerd en kun je snelle gecarvde bochten skiën, maar ook uitstekend geschikt voor een leuke gezinstocht van helemaal bovenop de gletsjer met slechts één ritje met een lift naar het dal in Flims. Check ook dit artikel over Laax.

Filmpje

Van deze trip is ook nog een video verlag beschikbaar.

Geniet lekker van Laax en omgeving

(Visited 332 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer