Een megaproject in skigebied Serfaus Fiss Ladis. Daar is men één van de belangrijkste liften, de Komperdellbahn, helemaal aan het vervangen en zelfs aan het omleggen. Ook vernieuwt men het dalstation, het bergstation en wordt er een nieuw middenstation gebouwd. De nieuwe Komperdellbahn is bijna klaar en wordt in gebruik genomen bij het start van het skigebied op 8 december aanstaande.

De lift en alle bijbehorende stations zijn in een onwaarschijnlijk snelle tijd helemaal vernieuwd. In de herfst liep daarom ook nog op planning (dat kun je hier teruglezen), waardoor de lift strak op tijd open kan.

Inspectie van de Komperdellbahn

Het is momenteel hectisch in de berg- en dalstations waar alle werkzaamheden worden afgerond. De tegelzetters voeren de eindwerkzaamheden uit, tapijten worden gelegd, ruiten en schuifdeuren worden voorzien van de aanslagbescherming, installateurs voeren de laatste afbouwwerkzaamheden uit. 

Alle werkzaamheden aan de lift zelf zijn voltooid. De laatste noodzakelijke afstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd zodat niets een probleemloze werking in de weg staat. De lift draait testrondes, maar moet nog goedgekeurd worden door de autoriteiten. Momenteel worden voorbereidende technische onderzoeken uitgevoerd door het federale ministerie in Wenen, waarbij de de volledige kabelbaantechnologie en elektrotechniek worden gecontroleerd.

Foto’s © Seilbahn Komperdell GmbH

Op 6 december presenteren alle experts hun inspectierapporten presenteren (veiligheid personeel, TÜV, roltrappen, liften, geluidsmetingen, etc) zodat er hopelijk aan het einde van de dag een officiële “go” wordt gegeven aan Seilbahn Komperdell GmbH. Onder voorbehoud van goedkeuring nemen de eerste gasten op 8 december 2023 de nieuwe kabelbaan naar Komperdell.

Minder liftmedewerkers

De nieuwe gondel is uitgerust met een zogenaamd AURO-systeem. Dit betekent dat operaties in theorie zonder stationspersoneel zouden kunnen worden uitgevoerd. Uitgerust met de nieuwste technologie worden gasten veilig naar hun bestemming vervoerd. Camera’s en sensoren zorgen ervoor dat alles soepel verloopt en monitoren het systeem, vooral bij het in- en uitstappen. Er zit slechts één medewerker in het controlecentrum (deze is gehuisvest in het tussenstation) om het hele systeem te monitoren. Dit systeem is ontwikkeld door de firma Doppelmayr en wordt al in Zermatt en Montafon gebruikt.

Oefening

De nieuwe lift wordt niet alleen technisch getest, ook heeft men een grote reddingsoperatie geoefend. Talrijke reddingsteams werden ingezet om 70 passagiers veilig uit de gondels te redden. Het weer had niet “beter” kunnen zijn; stuifsneeuw en ijzige temperaturen vormden een enorme uitdaging voor de reddingswerkers. Uiteindelijk werd iedereen met succes gered: een bijzondere ervaring voor zowel de reddingswerkers als de passagiers.

Foto’s © Seilbahn Komperdell GmbH

Stations

Ook de andere faciliteiten in de dal- en bergstations worden nu afgerond. In de nieuwe Check IN-ruimtes worden de planken in elkaar gezet, worden ski’s en skischoenen gesorteerd en worden alle digitale displays geprogrammeerd. De eindhalte van de zipline Serfauser Sauser heeft zijn plek al gevonden op het dak van de nieuwe Check IN. Ook in het nieuwe skischoolkantoor in het bergstation is alles geïnstalleerd en op de buitengevel is het grote skischoollogo geplaatst. Momenteel worden de laatste werkzaamheden in het nieuwe pand uitgevoerd.

Foto’s © Seilbahn Komperdell GmbH

Bekijk de timelapse van de bouw van het bergstation hier. Alle actuele beelden vind je hier.

Bron: www.serfaus-fiss-ladis.at | Foto’s © Seilbahn Komperdell GmbH

Anderen lazen ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer