La Plagne is een Frans paradepaardje

Door Hans Verweij

Dat Frankrijk koploper is met grote skigebieden is langzamerhand wel bekend. Ik bezocht La Plagne, onderdeel van skigebied Paradiski. Één van de top drie grootste skigebieden.

Heel veel La Plagnes

La Plagne betekent zoveel als plateau. Het skigebied bestaat uit verschillende plateaus. Kernen van wintersportvermaak op een steenworp afstand van elkaar.

La Plagne montalbert op 1350 meter
La Plagne Montalbert op 1350 meter

Belle Plagne (2.050 m)
Plagne 1800 (1.800 m)
Plagne Bellecôte (1.930 m)
Plagne Centre (1.970 m)
Plagne Soleil (2.050 m)
Plagne Montalbert (1350 m)
Plagne Villages (2.050 m)
Aime-La Plagne of Plagne Aime 2000 (2.100 m)

Ik verbleef twee dagen in La Plagne Centre in het onlangs heropende hotel Araucaria. Nette kamer met prima voorzieningen. Een overdekte parking en een prettige Spa. Medewerkers waren erg behulpzaam. Het is duidelijk geen budget accommodatie maar je krijgt wel waar voor je geld. Ook bezit La Plagne, door de Olympische Spelen van 1992 in Albertville, een heuse bobsleebaan. Je kan hier volledig veilig zelf nog steeds een run naar beneden maken.

Het skigebied

La Plagne wordt nog al eens aangeduid als een wat makkelijker gebied. Zeker in vergelijking met Les Arcs. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ik daalde bijvoorbeeld off-piste af van de Bellecôte gletscher (vanaf zo een tweeëndertighonderd meter) wat toch echt een zeer uitdagende afdaling is. Het aantal moeilijke routes en pistes ligt in Les Arcs wel hoger maar voor een week skiën heeft La Plagne echt uitdagingen genoeg.

De vintage-gondel die je naar de Bellecôte brengt, is op zich al een belevenis. Wil je na de gondel nog verder omhoog dan kan dit met twee stoeltjesliften. Tijdens mijn bezoek afgelopen week waren deze echter niet in bedrijf in verband met het lawinegevaar. Dit hele gebied valt officieel buiten de gegarandeerde skipistes en staat bekend als Hautes Montagnes. Wil je dit gebied betreden, zorg dan in ieder geval voor begeleiding door een gids en de juiste uitrusting. Skiën in dit gebied zonder lawinepieper, sonde, schep en lawine-airbag raad ik sterk af!

Tourskiën in La Plagne

Wil je echt eens wat anders doen? Ga dan eens tourskiën. Deze tak van sport deed ik voor het eerst en ik ben direct verslaafd geraakt! De sensatie van downhill skiën zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen. De enorme inspanning die je moet leveren om boven te komen, vergt een behoorlijke conditie maar het is zo overweldigend mooi. ‘Lopend’ op je ski’s omhoog door de bossen en over ongerepte sneeuwvlaktes. Dichter bij de natuur kom je op je skivakantie volgens mij niet. De huidige techniek die tegenwoordig gebruikt wordt bij het tourskiën is fenomenaal. Een uiterst slim en geavanceerd stuk techniek aan je voeten. ‘I was impressed’. Kijk hieronder naar de videoregistratie van mijn belevenissen.

La Plagne; de cijfers

Natuurlijk is La Plagne als onderdeel van Paradiski een groot skigebied waar voor iedereen voldoende mogelijkheden zijn. Op dit moment heeft La Plagne al ruim vijftig duizend bedden en wordt er nog steeds druk gebouwd. Ook volgend seizoen zal er weer een groei zijn in het aantal bedden. Wat mij persoonlijk wat zorgen baart is dat de weg er naar toe, niets breder zal worden.

In de drukke periodes en zeker met sneeuw zal dit echt een uitdaging en zeker een aandachtspunt worden voor La Plagne. In seizoen 2017/2018 is er ruim achttien miljoen euro geïnvesteerd in vernieuwde liften, herbeplanting, kunstsneeuwinstallaties etc. Met de verbinding door de Vanoise Express met Peisey Vallandry en Les Arcs is Paradiski een zeer uitgestrekt skigebied.


Interessant? Lees dan ook onderstaande artikelen:

[/ess_grid]


(Visited 878 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer