ADVERTENTIE
Karinthië


Heb je altijd gedacht dat Sinterklaas een typisch Nederlands feest is? Vergeet het maar! Maak kennis met Nikolaus en zijn ‘Krampus’ uit Oostenrijk.

Oostenrijk heeft Krampus

ADVERTENTIE


Toen ik jaren geleden een seizoen in Oostenrijk ging werken en daarom begin december al in de sneeuw stond, dacht ik: ik zal die Einheimischen hier eens een leuk typisch Nederlands fenomeen laten zien. Mooi niet dus. Ook in Oostenrijk wordt Sinterklaas gevierd, al ziet het er wat anders uit dan bij ons.
De Sint zelf lijkt gewoon op de Nederlandse, maar in plaats van Pieten heeft Sinterklaas (Nikolausi) in Oostenrijk Krampus bij zich, een soort duivels. In de eerste twee weken van december verkleden jonge mannen zich in de mooiste pakken (of eigenlijk lelijkste!) en maken kinderen én volwassenen aan het schrikken. Hierbij maken ze veel herrie, wat dan weer zijn oorsprong vindt in het verjagen van de kwade geesten rond midwinter.

Krampus in de sneeuw. Foto: Carsten Peter
Krampus in de sneeuw. Foto: Carsten Peter

Krampusevenementen in de Alpen

En er zijn meer overeenkomsten. Kinderen krijgen cadeautjes van de Sint, maar zijn ze stout, dan krijgen ze net als bij ons met de roe. Van Krampus in dit geval.
In deze tijd van het jaar vinden er in veel (wintersport)dorpen hele Krampusevenementen plaats, die Krampuslauf of Perchtenlauf worden genoemd. Belangrijk onderdeel hierbij is de verklede optocht, vaak met veel herrie en vuur. Mensen zijn soms het hele jaar bezig met het perfectioneren van hun outfit.

Ook in Nederland…

Wat trouwens erg grappig is, is dat wij in Nederland op de Waddeneilanden een soortgelijk Krampusfeest vieren, dat veel meer lijkt op de Oostenrijkse versie dan op onze Hollandse Sinterklaas. Zoek maar eens naar Sunderum (Terschelling) of Ouwe Sunderklaas (Texel).
Maar dan heeft de Oostenrijkse versie toch één groot voordeel: ’s ochtends je skihelm op in plaats van je masker en hup, de berg op!

Duivels en vuur, een gouden combinatie. Foto: fest300
Duivels en vuur, een gouden combinatie. Foto: fest300

Ben jij wel eens tijdens Krampus in Oostenrijk geweest? Wat vond jij ervan toen je het de eerste keer zag?

 

ADVERTENTIE
Club Med

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here