advertentie
Rab Microlight

In ieder geval geen Pietendiscussie…

Door: Pauline van der Waal

Heb je altijd gedacht dat Sinterklaas een typisch Nederlands feest is? Vergeet het maar! Maak kennis met Nikolaus en zijn ‘Krampus’ uit Oostenrijk.

Oostenrijk heeft Krampus

Toen ik jaren geleden een seizoen in Oostenrijk ging werken en daarom begin december al in de sneeuw stond, dacht ik: ik zal die Einheimischen hier eens een leuk typisch Nederlands fenomeen laten zien: Sinterklaas. Mooi niet dus. Ook in Oostenrijk wordt Sint Nicolaas gevierd, al ziet het er wat anders uit dan bij ons.
De Sint zelf lijkt gewoon op de Nederlandse, maar in plaats van Pieten heeft Sinterklaas (Nikolausi) in Oostenrijk Krampus bij zich, een soort duivels. In de eerste twee weken van december verkleden jonge mannen zich in de mooiste pakken (of eigenlijk lelijkste!) en maken kinderen én volwassenen aan het schrikken. Hierbij maken ze veel herrie, wat dan weer zijn oorsprong vindt in het verjagen van de kwade geesten rond midwinter.

Krampus in de sneeuw. Fotograaf onbekend
Krampus in de sneeuw. Fotograaf onbekend

Krampusevenementen in de Alpen

Zo zijn er meer overeenkomsten tussen Oostenrijk en Nederland. Kinderen krijgen cadeautjes van de Sint, maar zijn ze stout, dan krijgen ze net als bij ons met de roe. Van Krampus in dit geval.
In deze tijd van het jaar vinden er in veel (wintersport)dorpen hele Krampusevenementen plaats, die Krampuslauf of Perchtenlauf worden genoemd. Belangrijk onderdeel hierbij is de verklede optocht, vaak met veel herrie en vuur. Mensen zijn soms het hele jaar bezig met het perfectioneren van hun outfit. De uitbundige optochten met bijzondere verschijningen en mystieke figuren zorgen voor een indrukwekkend spektakel.

Hieronder een selectie van de meest indrukwekkende Krampusläufe in Tirol. De moeite waard om eens te bezoeken!

Osttirol (Lienz e.o.)

In Osttirol zijn de wilde verschijningen niet alleen tijdens de parades van 3-6 december te aanschouwen, maar ook tijdens de zogeheten ‘Tischziachn’. Dit is een spektakel waarbij een gevecht wordt gehouden rondom een grote houten tafel. In Tarrenz maken de Krampelers hun intrede op zeer traditionele wijze zonder moderne poespas. Sommige maskers en kostuums zijn meer dan 100 jaar oud. En degenen die de Perchtenlauf in Rattenberg bijwonen, doen er goed aan oordoppen mee te nemen. De wilde figuren trekken voorbij met veel lawaai makend op oude benzinetanks.

Innsbruck

In Innsbruck begint op 4 december de intocht met de Osttiroler Krampussen in het oude centrum. Een dag later, op 5 december, is de intocht van St. Nicolaas op het marktplein, waarbij hij kleine cadeautjes uitdeelt aan de kinderen. Hij wordt begeleid door hemelse engelen en duivelse Krampussen. De afsluiting op 7 december is de Perchtenlauf in de Maria-Theresien-Straße.

Igls

Op 1 december doen Sint en Krampus hun intocht in Igls. Drie luide tromroffels zijn het teken dat de ongeveer 50 Krampusse met hun angstaanjagende, gebeeldhouwde maskers het dorpscentrum betreden. Voorop in de stoet: de wagen met de Obertuifl.

Meer Krampusläufe events in Tirol

  • 16-11-2019, 17.00 uur, Jochberg: 10e editie Krampuslauf
  • 23-11-2019, 17.00 uur, Zams: Zammer Krampeler
  • 23-11-12019, 17.00 uur, Uderns: Krampuslauf Teufelpass Uderns
  • 23-11-2019, 17.00 uur, Maurach am Achensee: Krampusrummel Mauracher zeeduivel
  • 23-11-2019, 18.00 uur, Hochfilzen: St. Nicolaas- en Krampusintocht
  • 02-12-2019, 18.00 uur, Fieberbrunn: Teufellauf en St. Nicolaasintocht

Ook in Nederland…

Wat trouwens erg grappig is, is dat wij in Nederland op de Waddeneilanden een soortgelijk Krampusfeest vieren. Dit feest lijkt veel meer op de Oostenrijkse versie dan op onze Hollandse Sinterklaas. Zoek maar eens naar Sunderum (Terschelling) of Ouwe Sunderklaas (Texel).
Maar dan heeft de Oostenrijkse versie toch één groot voordeel: ’s ochtends je skihelm op in plaats van je masker en hup, de berg op!

Duivels en vuur, een gouden combinatie. Foto: Wikimedia Commons
Duivels en vuur, een gouden combinatie. Foto: Wikimedia Commons

Ben jij wel eens tijdens Krampus in Oostenrijk geweest? Wat vond jij ervan toen je het de eerste keer zag?

Wil je meer informatie, kijk dan op visittirol.nl

Bron: visittirol.nl
Hoofdfoto: Wikimedia Commons

advertentie

Buro Scanbrit