Hoe zit het met de sneeuw?

Door: Tim de Vries

Koude-uitbraak van Scandinavië tot Spanje

Het zal je de afgelopen dagen vast niet ontgaan zijn: er komt kou aan! Ook zag ik een aantal berichten voorbijkomen over veel sneeuw in de Alpen. Maar hier moet wel een vraagteken bij worden gezet, want de meeste kou zal richting Spanje gaan en niet naar de Alpen. Op de weerkaart hieronder zie je ook de koude lucht(blauw) boven het Iberisch Schiereiland terwijl de Alpenlanden nog in de zachtere lucht verkeren.

GFS 28 oktober. Beeld: wetter3.de

Veel regen en sneeuw

Als we naar de neerslagkaarten gaan kijken zien we veel neerslag. De Alpenlanden krijgen het dankzij een lagedrukgebied dat ten zuiden van de Alpen ligt met een aardige plens te maken. Vooral de zuidkant wordt nat en dat is ook op de onderstaande weerkaart te zien. Omdat er nog zachte lucht aanwezig is, zal er alleen boven de 2000 meter veel sneeuw vallen.

Er kan dan meer dan een meter sneeuw vallen!

Goed nieuws voor de gletsjers en hoge skigebieden dus! In Frankrijk en Zwitserland zal de sneeuwvalgrens wel wat lager liggen. Ook in de Pyreneeën valt de nodige neerslag, maar wel een stuk minder. Hier zal tot onder de 1000 meter een pak sneeuw vallen van een centimeter of 30 à 40.

Neerslag Europa. Beeld: Klart.se

Volgende week ook nog sneeuw en daarna (tijdelijk) warmer?

De koude lucht die dit weekend van Scandinavië tot aan Spanje daalt, zal zich na het weekend verspreiden over Europa maar tegelijkertijd ook opwarmen. Dat betekent vooral dat aan het begin van de week de Alpenlanden met sneeuw te maken krijgen en er tot een meter of 1000 nog tientallen centimeters kunnen vallen. Toch mooi nieuws! Vooral ook goed voor de rivieren in Europa. Helemaal met het vooruitzicht dat daarna zachte lucht vanuit het zuiden weer voor hogere temperaturen gaat zorgen en de gevallen sneeuw zal smelten en uiteindelijke de rivieren doet stijgen.

Laatste keer dit beeld?

Zell am See op 800m bij een heerlijke 18 graden.

Kortom: de aankomende dagen krijgt Europa dus voor het eerst met serieuze kou uit het noorden te maken en ook de Alpenlanden zullen hier uiteindelijk de vruchten van plukken en vooral op hoogte veel sneeuw krijgen. En dat terwijl de meeste kou voor Spanje zal zijn. De bovenstaande foto zullen we voorlopig dan ook niet snel meer zien omdat de toppen wit zullen blijven door de hoeveelheid sneeuw dat gaat vallen.

Daarnaast heb ik geschreven dat het volgende week ook weer warmer zal gaan worden, maar met een beetje geluk zal dit maar voor enkele dagen zijn en komt de volgende lading sneeuw daarna snel. Maar… dat gaan we nog zien! Eerst de aankomende dagen genieten van winterse beelden uit Europa.


Lees hier alle artikelen over sneeuw en weer in de bergen


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer