Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Hoe zit het met de sneeuw?

Door: Tim de Vries

Koude-uitbraak van Scandinavië tot Spanje

Het zal je de afgelopen dagen vast niet ontgaan zijn: er komt kou aan! Ook zag ik een aantal berichten voorbijkomen over veel sneeuw in de Alpen. Maar hier moet wel een vraagteken bij worden gezet, want de meeste kou zal richting Spanje gaan en niet naar de Alpen. Op de weerkaart hieronder zie je ook de koude lucht(blauw) boven het Iberisch Schiereiland terwijl de Alpenlanden nog in de zachtere lucht verkeren.

GFS 28 oktober. Beeld: wetter3.de

Veel regen en sneeuw

Als we naar de neerslagkaarten gaan kijken zien we veel neerslag. De Alpenlanden krijgen het dankzij een lagedrukgebied dat ten zuiden van de Alpen ligt met een aardige plens te maken. Vooral de zuidkant wordt nat en dat is ook op de onderstaande weerkaart te zien. Omdat er nog zachte lucht aanwezig is, zal er alleen boven de 2000 meter veel sneeuw vallen.

Er kan dan meer dan een meter sneeuw vallen!

Goed nieuws voor de gletsjers en hoge skigebieden dus! In Frankrijk en Zwitserland zal de sneeuwvalgrens wel wat lager liggen. Ook in de Pyreneeën valt de nodige neerslag, maar wel een stuk minder. Hier zal tot onder de 1000 meter een pak sneeuw vallen van een centimeter of 30 à 40.

Neerslag Europa. Beeld: Klart.se

Volgende week ook nog sneeuw en daarna (tijdelijk) warmer?

De koude lucht die dit weekend van Scandinavië tot aan Spanje daalt, zal zich na het weekend verspreiden over Europa maar tegelijkertijd ook opwarmen. Dat betekent vooral dat aan het begin van de week de Alpenlanden met sneeuw te maken krijgen en er tot een meter of 1000 nog tientallen centimeters kunnen vallen. Toch mooi nieuws! Vooral ook goed voor de rivieren in Europa. Helemaal met het vooruitzicht dat daarna zachte lucht vanuit het zuiden weer voor hogere temperaturen gaat zorgen en de gevallen sneeuw zal smelten en uiteindelijke de rivieren doet stijgen.

Laatste keer dit beeld?

Zell am See op 800m bij een heerlijke 18 graden.

Kortom: de aankomende dagen krijgt Europa dus voor het eerst met serieuze kou uit het noorden te maken en ook de Alpenlanden zullen hier uiteindelijk de vruchten van plukken en vooral op hoogte veel sneeuw krijgen. En dat terwijl de meeste kou voor Spanje zal zijn. De bovenstaande foto zullen we voorlopig dan ook niet snel meer zien omdat de toppen wit zullen blijven door de hoeveelheid sneeuw dat gaat vallen.

Daarnaast heb ik geschreven dat het volgende week ook weer warmer zal gaan worden, maar met een beetje geluk zal dit maar voor enkele dagen zijn en komt de volgende lading sneeuw daarna snel. Maar… dat gaan we nog zien! Eerst de aankomende dagen genieten van winterse beelden uit Europa.


Lees hier alle artikelen over sneeuw en weer in de bergen


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer