Dit kost het meenemen van je skispullen met het vliegtuig

Door Saskia Smulders

Steeds vaker kiezen fanatieke wintersporters voor het vliegtuig naar hun wintersportbestemming. Ze hebben geen zin in de ellenlange files, vooral in Duitsland of om winterbanden te monteren. Bovendien breiden steeds meer vliegtuigmaatschappijen hun dienstregelingen uit richting de Alpen. Maar als je voor ’t vliegtuig kiest, dan kom je voor de keuze te staan: neem ik mijn eigen ski’s/snowboard wel of niet mee en wat kost dat dan?

Wij zetten alle kosten voor het meenemen van je wintersportgear op een rijtje, want dat er prijsverschillen zijn dat is wel duidelijk.

Kosten bij Transavia

De website van Transavia vermeld keurig dat het meenemen van je wintersportspullen 34 euro kost. Voor een enkele reis! Ik neem aan dat je op een gegeven moment wel weer terug wilt naar huis, dus dan kun je opnieuw 34 euro neerleggen. In totaal dus 68 euro (prijsniveau 2019).

Als je alleen skischoenen meeneemt, mag je deze ook in je handbagage doen. Let wel op het maximale gewicht en de maximale afmetingen van handbagage. Wanneer je je wintersportuitrusting (ski’s, slee, snowboard etc.) meeneemt, vragen wij je deze bagage zo vroeg mogelijk in te checken in verband met de bagage-screening. Bekijk hoe laat de check-in balies geopend zijn. Door tijdig in te checken zorg je ervoor dat je uitrusting op tijd bij het vliegtuig wordt afgeleverd.

Je wintersportuitrusting mag maximaal 15 kg wegen en kan bestaan uit:

  • 1 paar ski’s, 1 paar schoenen, 1 paar stokken, skihelm of
  • 1 snowboard met 1 paar schoenen, skihelm of
  • 1 slee van maximaal 120 x 50 x 40 cm, skihelm
kosten vliegtuig

Van Transavia mag je ook je lawine airbag meenemen. Deze moet wel voorzien zijn van een pyrotechnisch trekkermechanisme (met minder dan 200 gram netto divisie 1.4 S en minder dan 250 ml samengeperst gas uit divisie 2.2). De rugzak moet zo verpakt zijn dat deze niet uit zichzelf geactiveerd kan worden. De airbags in de rugzak moeten voorzien zijn van overdruk ventielen.

Ze raden aan om -zeker als je een snowboard en ski’s meeneemt – tijdig in te checken.

Kosten bij KLM

Volgens de KLM mag een ski- of snowboarduitrusting bestaan uit:

  • een board (in een tas: max. lengte 300 cm/78 inch) en een paar snowboardschoenen
  • een paar ski’s, twee skistokken en een paar skischoenen

De kosten bedragen 35 euro voor een enkele reis of je mag bovenstaande in plaats van je koffer meenemen. Wil je dat niet dan moet je extra betalen voor je koffer. Wat de kosten daarvan zijn hangt af van je bestemming en gewicht van de koffer.

Van de KLM mag je ook een lawine-uitrusting meenemen en dat komt dan in plaats van je handbagage, of (extra gereserveerde) ruimbagage. Het vervoer hiervan moet je wel altijd telefonisch reserveren. Ga je naar de VS met je lawine-uitrusting? Doe maar niet, want het is niet toegestaan.

Kosten EasyJet

Als je met EasyJet naar je wintersportbestemming vliegt mag je -net als bij andere vluchten van EasyJet – twintig kilo in je koffer stoppen die in het ruim gaat. Wil je je wintersportspullen óók meenemen dan moet je bijboeken: kosten 42 euro per vlucht. Je mag je koffer en je wintersportspullen qua gewicht bij elkaar optellen waarbij in totaal een maximum gewicht van veertig kilo geldt, waarbij EasyJet de wens uitspreekt dat één van de twee stukken bagage maximaal 32 kilo weegt

Kosten Swiss Air: gratis!

Swiss Air houdt het makkelijk: het is gratis!! Tenzij je meer dan één wintersportuitrusting incheckt, want dan kost ’t 50 euro.

Kosten RyanAir

Vlieg je met RyanAir dan zijn de kosten veertig euro per vlucht. Je moet je spullen wel van tevoren online inchecken.

Kosten AirFrance

AirFrance houdt er ietwat ingewikkelde voorwaarden voor het meenemen van je wintersportspullen op na. In principe mag het gewoon mee als ruimbagage, maar je gear mag maximaal 23 kilo zwaar zijn. Ook aan de afmetingen worden eisen gesteld: is je gear groter dan 158 cm, maar kleiner dan 300 cm (en dat meten ze als volgt: lengte + breedte) dan moet je zeventig euro extra per vlucht betalen.

Wat zijn de rechten van vliegtuigpassagiers?

De rechten van vliegtuigpassagiers zijn vastgelegd in Verordening EG 261/2004 en het Verdrag van Montreal die reizigers beschermen. Op basis hiervan kunnen passagiers compensatie claimen wanneer hun vlucht verstoord is. Zoals een geannuleerde vlucht claim of een claim bij een vertraagde vlucht, een gemiste aansluitende vlucht of een overboeking.

Hoewel de details van van land tot land verschillen, gelden deze bepalingen voor binnenlandse en internationale vluchten (in de VS, Europa en daarbuiten). Het komt erop neer dat iemand die met het vliegtuig reist, zijn recht op compensatie kan doen gelden bij verstoorde vluchten.

Toch weten veel mensen niet dat er überhaupt zoiets als rechten van vliegtuigpassagiers bestaat. Het is zo dat 85% van de vliegtuigpassagiers in de EU en 92% van de passagiers in de VS hun rechten niet kent.

Bron: diverse websites, typefouten in de prijsstelling voorbehouden.


Lees ook de wintersport reisverhalen


(Visited 6.516 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.