Het Schaats-en Mutsmuseum gelegen in de plaats De Hoef staat te koop. De eigenaren Toon en Wil van Kempen zijn al op leeftijd en moeten vanwege gezondheidsredenen verhuizen. Helaas kunnen zij hierdoor hun collectie niet mee meenemen.

Te Koop

“Het is niet anders”, zegt Toon van Kempen met een zichtbare diepe zucht. Hij hoopt er op dat zijn collectie kan worden ondergebracht in het nieuwe Museum De Ronde Venen. De collectie bestaat uit ruim 300 mutsen, honderden schaatsen en verschillende andere attributen die met de winter te maken hebben. Het veilen van de collectie ziet van Kempen als een laatste optie, wanneer hij dat gaat doen valt de hele collectie uit elkaar en dat wil hij juist voorkomen.

“De hele collectie zal uit elkaar vallen”

Schaatsen
Brug bij Bartlehiem

Winterse sferen

Zodra je het museum binnenstapt waan je je in winterse sferen. Er hangen honderden schaatsen aan de muur, prachtige mutsen aan het plafond, schaatspakken, sneeuwpoppen en zelfs de houten brug van Bartlehiem is nagebouwd. Een bijzondere schaats is “de glis” dit is de allereerste schaats gemaakt van de rib van een koe. Gebruikt door jagers en vissers rond het haar 700. Ze bonden de glis onder met de gedroogde huid van een paling. Zelf vindt van Kempen de “prikslee” het meest bijzonder item in zijn collectie. Terwijl je op de slee zit prik je met twee stokken met prikkers eronder. Mevrouw van Kempen kan niet wachten tot het weer hard gaat vriezen, ze gaat dan zelf heerlijk sleeën op het ijs.

Prikslee
Een echte ouderwetse prikslee

Wij hopen van harte dat er een passende oplossing word gevonden voor deze mooie winterse collectie.

(Visited 403 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.