
Nederlanders zijn dol op lijstjes. Lijstjes over pistes, beste après-ski, steilste pistes, beste wintersportplaats, meest sneeuwzekere gebied, meest kindvriendelijk enzovoorts, enzovoorts. Ik ben niet zo van de lijstjes met slechts één uitzondering. De boodschappenlijst. Deze lijst is voor koks eigenlijk onontbeerlijk. Aan de hand van receptuur is die lijst eenvoudig samen te stellen. Een andere lijst die te pas en te onpas voorbij komt is het lijstje met de meest favoriete wintersportgerechten. Één gerecht komt altijd voor op alle lijstjes: De Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel, de ‘echte’
een Wienerschnitzel behoort van mager kalfsvlees gesneden te worden. Fricandeau uit bijvoorbeeld de lende of het dikke deel van de schouder. Vervolgens wordt het vlees platgeslagen of gewalst tot een halve cm dikke lap. Het vlees kan dan gekruid worden met peper en zout. Vervolgens wordt het vlees gebloemd en door losgeklopt eiwit gehaald. Na het doorhalen door het eiwit wordt het vlees door paneermeel gehaald en rondom goed bedekt. Oorspronkelijk wordt de Wiener Schnitzel gebakken in een forse laag reuzel (of olie) en geserveerd met citroen.
De weerbarstige alledaagse realiteit
Loop eens door een willekeurige supermarkt in een willekeurig land. De ‘Schnitzels’ vliegen je werkelijk om de oren. Bij nadere inspectie lijkt het van van alles gemaakt te zijn en vooral ook voorzien van veel, heel veel paneerlagen. Zo zijn er gehakt, kip, varkens, lams en niet te vergeten vegetarische schnitzels. Alle soorten en maten en met evenzovele vullingen.
Van Saté tot ham en kaas maar ook geitenkaas, groente enzovoorts. Een keur aan kant en klaar geperst product waar het gewicht hoofdzakelijk in de schaal gelegd wordt door de buitenkant.
Ook in diverse horecagelegenheden is een Wiener Schnitzel van kalfsvlees eerder een uitzondering dan regel. In Duitsland en Oostenrijk is de naam Wiener schnitzel enigszins beschermd. Wettelijk is vastgelegd dat zodra een Wiener schnitzel niet gemaakt is van kalfsvlees, hij zo ook niet genoemd mag worden. De schnitzel zal dan ook op de kaart staan als Schnitzel Wiener Art.
Wettelijk is vastgelegd dat zodra een Wiener schnitzel niet gemaakt is van kalfsvlees, hij zo ook niet genoemd mag worden
Oorsprong en historie
Zoals de naam al doet vermoeden is de Wiener schnitzel een Oostenrijks ‘gerecht‘. Dit staat echter niet onomstotelijk vast. Het is aannemelijker dat de bereidingswijze door de Weners is overgenomen uit de Italiaanse keuken die het vervolgens uit de Ottomaanse keuken zouden hebben overgenomen. Éénduidige bronnen zijn hierover niet beschikbaar. Ik gun het de Oostenrijkers wel. Zij hebben de Wiener schnitzel tenslotte groot gemaakt.
Schnitzel here, schnitzel there,….. schnitzel almost everywhere
Ik heb al ontelbare keren geluncht op evenzovele pistes en gedineerd in vele restaurants in heel veel landen en de schnitzel, Wiener of niet, is bijna altijd een bekend verschijnsel. Bij uitstek geschikt voor kinderen met nog weinig smaakervaring en een waslijst aan menukeuzes die ze (nog) niet lusten. En laten we wel wezen, een goed bereide Wiener schnitzel is in ieder geval voor mij nog steeds een absolute lekkernij.
Mijn schnitzel geheim
Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van bakken in centimeters reuzel of nog erger, het frituren van schnitzels. Ik bak schnitzels het liefst heel zachtjes in net gesmolten roomboter. De schnitzels bak ik aan beide zijden tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben, dan uit de pan en op een vetvrij papiertje op een schaaltje (geen deksel i.v.m. zacht worden) nog een paar minuutjes de oven in bij 170 graden. Bij het paneren meng ik het paneermeel met wat szechuan orange peper en grof zeezout.
Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport
Food en koken zijn mijn passie! Mijn passie voor de bergen heb ik opgedaan tijdens mijn skivakanties en de vele reizen die ik heb gemaakt over de hele wereld. Het overweldigende gevoel dat je krijgt door de grootsheid, de stilte en de ruwheid van de natuur moet iedereen gewoon ervaren. Dat is wat ik jullie in mijn artikelen wil laten “proeven”.
Radstadt-Altenmarkt, absolute sneeuwgarantie.
Pure wintersportervaring met absolute sneeuwgarantie midden in Ski amadé. Families, plezierskiërs en beginners voelen zich bijzonder thuis in het skigebied Radstadt-Altenmarkt. Sportieve momenten beleef je in het skigebied van het WK-resort Zauchensee. Lees meer
Atypical Andorra
Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer
Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk
Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Op wintersport met kinderen: kinderopvang en skiles
Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck
Ontdek Val Thorens en kom skiën op de top van Europa
Op ski's van voorgerecht naar dessert met de Culinaire Koningstours in Hochkönig
Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck
Zeven redenen waarom je op wintersport wilt naar Crans Montana in Zwitserland
Ontdek Val Thorens en kom skiën op de top van Europa
Op ski's van voorgerecht naar dessert met de Culinaire Koningstours in Hochkönig
Duurzaam wintersporten in Isère. Wat doen zij en wat kun je zelf doen?
Wintersport in Zweden
Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer
Uitgelichte artikelen
Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck
Zeven redenen waarom je op wintersport wilt naar Crans Montana in Zwitserland
Ontdek Val Thorens en kom skiën op de top van Europa
Duurzaam wintersporten in Isère. Wat doen zij en wat kun je zelf doen?
Ga voor de ultieme wintersportmix! Combineer skiën en stad in Innsbruck
Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk
Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Boek je volgende skivakantie in Morzine!
Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer
Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië
De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer