Nederlanders zijn dol op lijstjes. Lijstjes over pistes, beste après-ski, steilste pistes, beste wintersportplaats, meest sneeuwzekere gebied, meest kindvriendelijk enzovoorts, enzovoorts. Ik ben niet zo van de lijstjes met slechts één uitzondering. De boodschappenlijst. Deze lijst is voor koks eigenlijk onontbeerlijk. Aan de hand van receptuur is die lijst eenvoudig samen te stellen. Een andere lijst die te pas en te onpas voorbij komt is het lijstje met de meest favoriete wintersportgerechten. Één gerecht komt altijd voor op alle lijstjes: De Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel, de ‘echte’
een Wienerschnitzel behoort van mager kalfsvlees gesneden te worden. Fricandeau uit bijvoorbeeld de lende of het dikke deel van de schouder. Vervolgens wordt het vlees platgeslagen of gewalst tot een halve cm dikke lap. Het vlees kan dan gekruid worden met peper en zout. Vervolgens wordt het vlees gebloemd en door losgeklopt eiwit gehaald. Na het doorhalen door het eiwit wordt het vlees door paneermeel gehaald en rondom goed bedekt. Oorspronkelijk wordt de Wiener Schnitzel gebakken in een forse laag reuzel (of olie) en geserveerd met citroen.
De weerbarstige alledaagse realiteit
Loop eens door een willekeurige supermarkt in een willekeurig land. De ‘Schnitzels’ vliegen je werkelijk om de oren. Bij nadere inspectie lijkt het van van alles gemaakt te zijn en vooral ook voorzien van veel, heel veel paneerlagen. Zo zijn er gehakt, kip, varkens, lams en niet te vergeten vegetarische schnitzels. Alle soorten en maten en met evenzovele vullingen.
Van Saté tot ham en kaas maar ook geitenkaas, groente enzovoorts. Een keur aan kant en klaar geperst product waar het gewicht hoofdzakelijk in de schaal gelegd wordt door de buitenkant.
Ook in diverse horecagelegenheden is een Wiener Schnitzel van kalfsvlees eerder een uitzondering dan regel. In Duitsland en Oostenrijk is de naam Wiener schnitzel enigszins beschermd. Wettelijk is vastgelegd dat zodra een Wiener schnitzel niet gemaakt is van kalfsvlees, hij zo ook niet genoemd mag worden. De schnitzel zal dan ook op de kaart staan als Schnitzel Wiener Art.
Oorsprong en historie
Zoals de naam al doet vermoeden is de Wiener schnitzel een Oostenrijks ‘gerecht‘. Dit staat echter niet onomstotelijk vast. Het is aannemelijker dat de bereidingswijze door de Weners is overgenomen uit de Italiaanse keuken die het vervolgens uit de Ottomaanse keuken zouden hebben overgenomen. Éénduidige bronnen zijn hierover niet beschikbaar. Ik gun het de Oostenrijkers wel. Zij hebben de Wiener schnitzel tenslotte groot gemaakt.
Schnitzel here, schnitzel there,….. schnitzel almost everywhere
Ik heb al ontelbare keren geluncht op evenzovele pistes en gedineerd in vele restaurants in heel veel landen en de schnitzel, Wiener of niet, is bijna altijd een bekend verschijnsel. Bij uitstek geschikt voor kinderen met nog weinig smaakervaring en een waslijst aan menukeuzes die ze (nog) niet lusten. En laten we wel wezen, een goed bereide Wiener schnitzel is in ieder geval voor mij nog steeds een absolute lekkernij.
Mijn schnitzel geheim
Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van bakken in centimeters reuzel of nog erger, het frituren van schnitzels. Ik bak schnitzels het liefst heel zachtjes in net gesmolten roomboter. De schnitzels bak ik aan beide zijden tot ze een mooi goudbruin kleurtje hebben, dan uit de pan en op een vetvrij papiertje op een schaaltje (geen deksel i.v.m. zacht worden) nog een paar minuutjes de oven in bij 170 graden. Bij het paneren meng ik het paneermeel met wat szechuan orange peper en grof zeezout.
Lees meer over eten en drinken tijdens de wintersport
Food en koken zijn mijn passie! Mijn passie voor de bergen heb ik opgedaan tijdens mijn skivakanties en de vele reizen die ik heb gemaakt over de hele wereld. Het overweldigende gevoel dat je krijgt door de grootsheid, de stilte en de ruwheid van de natuur moet iedereen gewoon ervaren. Dat is wat ik jullie in mijn artikelen wil laten “proeven”.
Wintersport in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer
Voel jij ook die heerlijke winterspanning ?
Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Dit is een perfecte dag snowboarden op de Hintertuxer Gletsjer
8 signalen dat jij beter skiet dan je vrienden
Wintersportweerbericht | Vaak droog en zonnig, maar soms sneeuw
13 foto's die iedereen maakt op wintersport
Wintersport in Noorwegen? Kies voor sneeuwzeker Kvitfjell!
Lifestylehotel mama thresl in Leogang: sport, gastronomie en een bruisende sfeer
Ga skiën met het hele gezin in Grossarltal, Dachstein West of Radstadt
Goede voornemens? Kom skiën in St. Anton am Arlberg in de lentezon!
Skiën in de lente: zon, sneeuw en puur genieten in het Zillertal
Uitgelichte artikelen
Wintersport in Noorwegen? Kies voor sneeuwzeker Kvitfjell!
Lifestylehotel mama thresl in Leogang: sport, gastronomie en een bruisende sfeer
Ga skiën met het hele gezin in Grossarltal, Dachstein West of Radstadt
Goede voornemens? Kom skiën in St. Anton am Arlberg in de lentezon!
Skiën in de lente: zon, sneeuw en puur genieten in het Zillertal
Sneeuwzeker skiën in Saas-Fee/Saastal kan nog tot 27 april
Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs
Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Het grootste skigebied van Oostenrijk
Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer