Even ademhalen en dan..

Door: Tim de Vries

Het was een heftig weekje met aardig wat sneeuw en regen. Van overstromingen tot een dik pak sneeuw! Vooral in delen van Zwitserland en Frankrijk was het raak en kunnen enkele skigebieden al hun deuren openen. In Oostenrijk en al helemaal onder de 2000 meter is meer geduld nodig. Het lijkt er zelfs op dat de aankomende 1 à 2 weken zacht en zonnig zullen verlopen. Dan maar richting de hogere gebieden in Frankrijk en Zwitserland!

Montafon, Oostenrijk 2100 meter

Dit beeld uit Oostenrijk laat mooi de actuele situatie zien. Een mooie witte laag boven de 2000 meter, groene dalen, zonnig weer en zachte temperaturen waardoor de sneeuw langzaam weer smelt. Zoals te zien is op de daken.

Rustig, zacht, zonnig, maar wel sneeuw voor de zuidkant

Als we naar de weerkaarten gaan kijken kunnen we concluderen dat we de zonnebril weer tevoorschijn kunnen halen en de dikke winterjas nog even in de kast kunnen laten hangen. Onder invloed van een hogedrukgebied wordt er vanuit het zuiden veelal zachte lucht aangevoerd. Dit geldt voornamelijk voor de noordkant van de Alpen. Frankrijk, Italië en Zwitserland hebben nog de meeste kans op regen en sneeuw boven de 2000 meter. Dit zal vooral na het weekend zijn. Hieronder dan ook de neerslagkaart voor maandag 5 november waar vooral het Italiaanse Piemonte en de omgeving van de Mont Blanc wederom regen en sneeuw kunnen verwachten.

Neerslagkaart Europa maandag 5 november. Bron: klart.se.

En dan nog de luchtdrukverdeling….

Amerikaans weermodel voor zondag 4 november. Bron: wetter3.de

Zoals ik al schreef: de Alpen onder invloed van hogedruk waarvan de kern boven Oost-Europa ligt. En dan zien we ook gelijk waarom de zuidkant van de Alpen wel nog het een en ander aan sneeuw en regen kan verwachten. Boven de Middellandse-Zee zien we wel nog een kleine depressie die in combinatie met het warme zeewater voor aanvoer van neerslag aan de zuidkant zorgt. De aankomende week blijft dit steeds het geval.

Nog kou vanuit het noorden?

Natuurlijk hartstikke leuk dat de zuidkant nog de nodige centimeters kan verwachten de aankomende dagen en volgende week, maar het is ondertussen november. De dagen worden steeds korter en donkerder en de winter komt steeds dichterbij. Tijd voor meer kou en sneeuw vanuit het noorden! Maar daar kunnen we voorlopig nog wel even op wachten lijkt het. Rond midden november neemt de kans daarop toe. Tot die tijd nog maar afwachten wat de weergoden ons gaan brengen!


Lees hier alles over het weer en de sneeuw in de wintersportgebieden


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer