Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De afgelopen maanden is er hard gewerkt in Serfaus aan de nieuwe Komperdellbahn. In dit artikel kijken we terug naar de bouwactiviteiten die de afgelopen maanden hebben geleid tot de huidige status van vandaag.

Vervanging en nieuwbouw

Even je geheugen opfrissen: Serfaus (onderdeel van skigebied Serfaus Fiss Ladis) bouwt al een tijdje aan de vervangende lift van de Komperdellbahn. Dit megaproject heeft nogal wat voeten in de aarde, want niet alleen wordt het hele huidige traject verlegd, maar ook wordt er een nieuw tussenstation gebouwd. Voor een volledig overzicht check je dit bericht.

Werkzaamheden voor de zomer

Vóór de zomer is er hard gewerkt: er is veel graafwerk geweest en er zijn allerlei ondergrondse leidingen aangelegd en is er veel beton opgetrokken, zijn er assemblagewerkzaamheden van fabrikant Doppelmayr aan zowel het kabelbaansysteem geweest en zijn veel elektrische werkzaamheden, zoals schakelkasten en bedradingen, uitgevoerd.

Rondom het dalstation is voor voetgangers een speciale brug aangelegd om veilig bij de Sunliner (links op de linkerfoto hierboven zichtbaar) te kunnen komen. Die brug geeft geïnteresseerden trouwens een mooie gelegenheid om het werk te aanschouwen.

Zien hoe de werkzaamheden tot aan de zomer van 2023 zijn verlopen? Check dan deze toffe timelapse.

Na de zomer

Ten tijde van het zomerseizoen is er niet zo hard gebouwd, logischerwijze. Maar nu de zomer afgelopen is, gaat de bouw weer in een hogere versnelling verder. Helaas hebben ze te maken gehad met wat tegenslag: een week of twee geleden is het dak van de uitgang van de lift ingestort. Onderstaande was zichtbaar op de webcams.

Intussen is de constructie weer hersteld en lijkt er geen vertraging hierdoor te zijn ontstaan. De uitgang is deels afgebroken en intussen weer opnieuw opgebouwd.

Het dalstation krijgt vorm

Het laatste plafond in het dalstationgebied (bergingen, skidepot) is met succes gebetonneerd en inmiddels is de nieuwe, ruime ontsluiting van de Komperdellbahn en de Sunliner zeer duidelijk zichtbaar. Het nieuwe dalstation is iets naar de zijkant verplaatst, waardoor er veel meer open ruimte is ontstaan. Vanaf het winterseizoen 2023/24 bieden de nieuwe cabines van de Komperdellbahn plaats aan maximaal tien personen – in plaats van de vorige zes. Dit betekent dat meer mensen in minder tijd de berg op worden vervoerd en er dus minder wachtrijen zullen ontstaan. In de kelder, waar in de toekomst het skidepot komt, is de dekvloer inclusief vloerverwarming al gelegd. In het oude gebouw zijn de muren en het plafond geschilderd, is de thermische isolatie vernieuwd en de ventilatie en alle elektronica gelegd. De roltrappen naar het skidepot worden momenteel geïnstalleerd.

Het middenstation bijna klaar

Het nieuwe middenstation is al een heel eind klaar. Althans, als je het van de buitenkant bekijkt. De wanden zijn bedekt met hout en voorzien van bijpassende verf. Ook aan de binnenkant is een enorme vooruitgang te zien – de elektrische inbedrijfstelling is momenteel in volle gang en het station is al volledig functioneel. Het herbergt nu meer dan 60 gondels, die volledig ter plaatse zijn geassembleerd. 

Het nieuwe middenstation van de Komperdell is aan de buitenkant al klaar | Foto: Serfaus-Fiss-Ladis.at

Het bergstation

Ook aan het bergstation wordt hard gewerkt. Momenteel wordt de aandrijving voor het bovenste gedeelte geassembleerd, de aandrijving voor het onderste gedeelte bevindt zich in het tussenstation. Inmiddels zijn ook de zgn instapsteunen in het bergstation geplaatst. Eerdere steunpalen waren voor de zomer al aanwezig> Een deel van de palen die alleen per helikopter geplaatst konden worden staan ook op hun plaats. De kabels die tussen de palen komt is intussen ook aangekomen.


De kabels die tussen de palen moet komen zijn aangekomen | Foto: Serfaus-Fiss-Ladis.at

Bekijk de timelapse van de bouw van het bergstation hier. Alle actuele beelden vind je hier.

Bron: www.serfaus-fiss-ladis.at | Foto’s anders dan vermeld: Saskia Smulders & Patricia Christiani

Lees ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer