Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerkaarten worden interessanter

Door: Tim de Vries

Gááááp’! Of eigenlijk ook niet. Ligt er maar aan hoe je het actuele weer bekijkt. Als wintersporters zien we natuurlijk graag kou en sneeuw in de Alpen, maar de afgelopen periode was in Europa gewoon weer warm en rustig. Klimaatverandering? Het is wel duidelijk dat alleen al in Nederland de afgelopen jaren veel warmterecords zijn verbroken. En dit jaar weer. Dus als we naar de trend kijken: ja. Klimaatverandering. Maar wat gaat dat ons deze winter brengen? De aankomende periode wordt al langzaam interessanter met stijgende sneeuwkansen voor de Alpen!

Nu nog heerlijk fietsen en hiken

Nog heerlijk genieten van de zon en de warmte in Oostenrijk. Beeld: Kristberg Montafon.

De afgelopen periode en ook vandaag nog zorgt hogedruk voor dit zeker heerlijke en mooie herfstweer. Door de afnemende kracht van de zon en steeds langere koelere nachten hoort hier gelijk mist bij dat in sommige dalen overdag als spelbreker kan zijn voor de zon. De aankomende dagen zien we op de weerkaarten vaker lagedrukgebieden met aanvoer van koudere lucht uit het noorden. Komt er sneeuw?

Kou uit het noorden

Op de weerkaart van dinsdag zien we het hogedrukgebied boven de Atlantische oceaan en een lagedrukgebied in het noorden van Scandinavië. Door de luchtdrukverdeling komt in de Alpen de luchtaanvoer uit het noordoosten met daarbij koudere lucht. Als we naar donderdag gaan kijken zien we de weerkaarten gelijk veranderen:

Weerkaart donderdag 25 oktober. Beeld: Wetter3.de.

Het lagedrukgebied is wat afgezakt en koudere lucht weet het oosten van de Alpen te bereiken. Het westen daarentegen ligt op deze weerkaart in de zachte lucht. Een groot verschil dus deze week. Dit is zowel op de Amerikaanse als op de Europese weerkaarten terug te vinden. Dus daarbij is de zekerheid dat dit uitkomt gelijk een stuk groter. Door deze situatie krijgen we de aankomende week in het oosten van de Alpen een klein voorproefje op een meer winters weerbeeld met koudere lucht.

Daarbij kan woensdag boven de 1700 meter  sneeuw vallen. Best lekker toch?

Volgende weekend kouder?

Mooie witte bergen en een sneeuwlucht. Kom maar op! Beeld: Damüls, Oostenrijk.

Iets om in de gaten te houden is volgend weekend. Dan neemt de spanning verder toe en lijkt het onstuimiger te worden. Koudere lucht uit het noorden, meer neerslag en dus ook toenemende kans op dit soort mooie witte beelden uit de Alpen. Dan laten we een warmere periode en een mooie zomer achter ons en gaan hopelijk een prachtige winter tegemoet.  We gaan het volgen!


Lees meer op onze Sneeuw en Weer pagina


(Visited 271 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer