advertentie

Knödel Recept – Een Oostenrijkse klassieker

Door Matthijs van der Pol

Ga je wel eens op vakantie naar Oostenrijk? Zeker in de wintersportgebieden zie je ze overal op de kaart: de Knödel (knoedel). Ze zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Er is niet slechts één omschrijving voor de Knödel mogelijk, want hebt ze zoet en hartig en in verschillende afmetingen. De gemeenschappelijke deler is dat het ballen zijn. Hoewel ze er misschien niet al te charmant uit zien, zijn ze ontzettend populair. En het goede nieuws is dat je ze heel makkelijk thuis kunt maken. Graag deel ik twee recepten met je.

Recept Knödel
Knödel met spinazie

Wat is een Knödel?

Oorspronkelijk komt de Knödel uit Tsjechië en tegenwoordig kom ze ook veel tegen in de Oostenrijkse bergen. Het zijn vaak broodballen die met allerlei producten gevuld kunnen zijn. Je kunt ze los eten, bijvoorbeeld met zuurkool, of in een soep. Zoete Knödels worden vaak met vanillesaus gegeten.

Recept Tiroolse Knödel

Bereidingstijd: in totaal circa 40 minuten

Ingrediënten voor vier personen

  • 6 witte (oude) broodjes
  • 1 halve liter melk
  • 1 kleine ui
  • 3 eieren
  • Een snufje zout
  • 1 eetlepel peterselie
  • 200 gram gerookt vlees
  • 2 eetlepels boter
  • 2-3 eetlepels meel (indien nodig)

Bereidingswijze:

  1. Snijdt de broodjes in kleine stukjes en meng dit met de melk, de eieren en het zout
  2. Bak in een pan een ui (fijngehakt), peterselie (fijngehakt) en het vlees (fijngesneden) met wat boter bruin
  3. Meng dit met het brood en laat circa dertig minuten intrekken
  4. Bestrooi (indien gewenst) het mengsel met wat meel en maak er deegballen van
  5. Kook de ballen zo’n 15 a 20 minuten in een pan gevuld met water

Tip: De Tiroolse Knödel eet men traditioneel in runderbouillon of in combinatie met zuurkool

Ander Knödel recept van aardappel

Bereidingstijd: in totaal circa 40 minuten

Ingrediënten voor vier personen

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 20 gram boter
  • 50 gram maïzena
  • 1 ei
  • 60 gram paneermeel
  • snufje zout
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels peterselie

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn, in water met een snufje zout
  2. Bak ondertussen een fijngesneden ui glazig in wat boter en laat het baksel afkoelen
  3. Stamp de aardappelen fijn
  4. Voeg de maïzena, ei, ui, paneermeel, zout, nootmuskaat en peterselie (fijngehakt) toe
  5. Meng alles goed en kneed er een ballen van
  6. Zet een pan met water op het vuur en verwarm de ballen zo’n vijf minuten. Let op! De Knödels mogen niet zelf gaan koken, want anders vallen ze uit elkaar.

Ongezonde tip: Eet dit gerecht met vanillesaus. Dit zie je veel in Oostenrijk. Vanillesaus maak je met melk, room met suiker en vanille extract of een vanillestokje. De saus zal lekker indikken als je het aan de kookt brengt.

Gezond tip: Eet Knödels in combinatie met groente en vlees of vis.

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here