De 12-jarige jongen die gisteren in de Alpen levend onder een pak sneeuw vandaan werd gehaald, heeft zijn leven te danken aan speurhond Gétro en zijn baasje Raphaël Chauvin, hondenbegeleider van de politie. Het speurderskoppel wordt een dag na het incident bejubeld door de Franse autoriteiten. De jongen was met zes familieleden off-piste gaan skiën in Alpengebied La Plagne, toen de groep vermoedelijk zelf de lawine veroorzaakte. Alleen de jongen raakte vermist. Hij kon na 40 minuten aan de rand van de lawine worden bevrijd.

Geen lawinepieper

Hij maakt het naar omstandigheden goed en ligt ter observatie in het ziekenhuis in Grenoble. Volgens de eerste berichten brak hij zijn been, maar dat blijkt mee te vallen. Bij de zoekactie werd geen gebruik gemaakt van een DVA, ook wel lawinepieper genoemd. De jongen had deze namelijk niet bij zich.

Hond
Getro en zijn baasje in de sneeuw.

“Het wonderbaarlijke reddingsapparaat was de reukcomputer van de hond”, zegt Guy Anciaux tegen radiostation France Bleu. Hij leidt honden op die voor reddingsoperaties bij lawines worden gebruikt. Honden zoals Gétro krijgen een training van minstens twee jaar. “We dachten dat alle technologische ontwikkelingen uiteindelijk deze manier zouden vervangen”, zegt Anciaux. “Niet dus.”

‘Een wonder!’

De reddingsoperatie is ook bij de Franse autoriteiten niet onopgemerkt gebleven. “Applaus voor dit geweldige paar, want het vinden van een levend persoon in de sneeuw zonder DVA na 15 minuten is een wonder!”, schreef de politie van het Franse departement Savoie op Facebook.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner sprak op Twitter zijn dank uit voor de actie van Chauvin en Gétro. “Bravo voor deze #helden van de dag!”, schreef hij.

Bron: NOS.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer