Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De 12-jarige jongen die gisteren in de Alpen levend onder een pak sneeuw vandaan werd gehaald, heeft zijn leven te danken aan speurhond Gétro en zijn baasje Raphaël Chauvin, hondenbegeleider van de politie. Het speurderskoppel wordt een dag na het incident bejubeld door de Franse autoriteiten. De jongen was met zes familieleden off-piste gaan skiën in Alpengebied La Plagne, toen de groep vermoedelijk zelf de lawine veroorzaakte. Alleen de jongen raakte vermist. Hij kon na 40 minuten aan de rand van de lawine worden bevrijd.

Geen lawinepieper

Hij maakt het naar omstandigheden goed en ligt ter observatie in het ziekenhuis in Grenoble. Volgens de eerste berichten brak hij zijn been, maar dat blijkt mee te vallen. Bij de zoekactie werd geen gebruik gemaakt van een DVA, ook wel lawinepieper genoemd. De jongen had deze namelijk niet bij zich.

Hond
Getro en zijn baasje in de sneeuw.

“Het wonderbaarlijke reddingsapparaat was de reukcomputer van de hond”, zegt Guy Anciaux tegen radiostation France Bleu. Hij leidt honden op die voor reddingsoperaties bij lawines worden gebruikt. Honden zoals Gétro krijgen een training van minstens twee jaar. “We dachten dat alle technologische ontwikkelingen uiteindelijk deze manier zouden vervangen”, zegt Anciaux. “Niet dus.”

‘Een wonder!’

De reddingsoperatie is ook bij de Franse autoriteiten niet onopgemerkt gebleven. “Applaus voor dit geweldige paar, want het vinden van een levend persoon in de sneeuw zonder DVA na 15 minuten is een wonder!”, schreef de politie van het Franse departement Savoie op Facebook.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner sprak op Twitter zijn dank uit voor de actie van Chauvin en Gétro. “Bravo voor deze #helden van de dag!”, schreef hij.

Bron: NOS.nl

(Visited 409 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer