De 12-jarige jongen die gisteren in de Alpen levend onder een pak sneeuw vandaan werd gehaald, heeft zijn leven te danken aan speurhond Gétro en zijn baasje Raphaël Chauvin, hondenbegeleider van de politie. Het speurderskoppel wordt een dag na het incident bejubeld door de Franse autoriteiten. De jongen was met zes familieleden off-piste gaan skiën in Alpengebied La Plagne, toen de groep vermoedelijk zelf de lawine veroorzaakte. Alleen de jongen raakte vermist. Hij kon na 40 minuten aan de rand van de lawine worden bevrijd.

Geen lawinepieper

Hij maakt het naar omstandigheden goed en ligt ter observatie in het ziekenhuis in Grenoble. Volgens de eerste berichten brak hij zijn been, maar dat blijkt mee te vallen. Bij de zoekactie werd geen gebruik gemaakt van een DVA, ook wel lawinepieper genoemd. De jongen had deze namelijk niet bij zich.

Hond
Getro en zijn baasje in de sneeuw.

“Het wonderbaarlijke reddingsapparaat was de reukcomputer van de hond”, zegt Guy Anciaux tegen radiostation France Bleu. Hij leidt honden op die voor reddingsoperaties bij lawines worden gebruikt. Honden zoals Gétro krijgen een training van minstens twee jaar. “We dachten dat alle technologische ontwikkelingen uiteindelijk deze manier zouden vervangen”, zegt Anciaux. “Niet dus.”

‘Een wonder!’

De reddingsoperatie is ook bij de Franse autoriteiten niet onopgemerkt gebleven. “Applaus voor dit geweldige paar, want het vinden van een levend persoon in de sneeuw zonder DVA na 15 minuten is een wonder!”, schreef de politie van het Franse departement Savoie op Facebook.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Castaner sprak op Twitter zijn dank uit voor de actie van Chauvin en Gétro. “Bravo voor deze #helden van de dag!”, schreef hij.

Bron: NOS.nl

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer