Kijk uit voor privéklinieken in Oostenrijk

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen jaar met de kerstdagen reisden we af voor een skivakantie naar het Oostenrijkse Ischgl. Een reis die een geweldige start had maar eindigde met een anticlimax.. We hadden een zeer voorspoedige reis op zaterdag 23 december en reden in acht uur van Wageningen naar het Paznauntal. Deze dag was door de ANWB betiteld als Zwarte Zaterdag. Maar ondanks, of misschien wel dankzij, alle waarschuwingen voor slecht weer en enorme drukte op de weg was het onverwacht rustig op de weg en was er totaal geen sprake van files.

Kerstskiën op de pistes van Samnaun en Ischgl

Op de dag voor kerst hadden we skiomstandigheden waar je van droomt. Strak geprepareerde pistes, zonovergoten bergen en vrijwel lege skiliften. Daar doe je het toch voor. Dat was een volle dag genieten in het uitgestrekte skigebied van Ischgl en Samnaun. Waarin we veel kilometers konden afleggen. Bekijk hieronder de beelden die we maakten op 25 december. Met name de niet geprepareerde piste 42 vanaf Piz Val Gronda (2812 meter boven zeeniveau) was heerlijk om te doen op onze all-mountain-ski’s.

Samnaun
Geweldige omstandigheden in Samnaun (Zwitserland). Foto credits: Edwin Hagenouw
Strakke sporen in de sneeuw. Foto credits: Edwin Hagenouw

Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip

Pardatschgratbahn Ischgl. Foto credits: Edwin Hagenouw

Op eerste kerstdag slaat het noodlot toe

Op 25 december, onze tweede dag in de bergen, waren de omstandigheden net zo goed als een dag eerder. We waren lekker vroeg boven, zodat we de sensatie meemaakten van zo goed als maagdelijke, onbevlekte pistes. Bovengekomen via de Silvrettabahn (die vertrekt in het centrum van Ischgl) namen we de snelle stoeltjeslift naar Pardatschgrat om hier de zwarte dalafdaling nr 4 te nemen. Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip. Deze piste gaat uiteindelijk over in een rode piste richting het dalstation van zowel de Fimbabahn als de Pardatschgratbahn. Deze laatste namen we voor onze tweede bergfahrt van de dag.

De tweede afdaling van de dag begonnen we vol energie, nog nagenietend van de eerste run. Maar vlak boven het Mittelstation van de Fimbabahn sloeg het noodlot toe. Op een plotseling ijzig stuk van de piste gleed mijn partner – en zeer ervaren skiër – Maartje uit en scheurde daarbij haar kruisbanden.

Privékliniek in Ischgl: hier hadden we nooit terecht willen komen

Toen we met veel moeite met de Pardatschgrat-gondel beneden aankwamen in het dorp werd Maartje door een vriendelijke jongeman van de liftmaatschappij in een rolstoel gezet en direct naar de ernaast geleden privékliniek gereden. En hier hadden we nooit terecht willen komen.

Privé kliniek in Ischgl. Fotocredits: Edwin Hagenouw

Direct bij binnenkomst moest een pakket formulieren worden ingevuld en ondertekend voordat een arts überhaupt naar de blessure ging kijken. En dat hadden we nooit moeten doen, maar daaraan denk je niet als je met pijn en onzekerheid over je fysieke toestand bij een arts komt. Toen was het tijd voor de arts om naar de knie te kijken. Binnen vijf seconden had hij het al gezien: dit zag er niet goed uit en er moesten gelijk een röntgenfoto en een MRI scan worden gemaakt.

“Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring

Nadat Maartje uit de MRI scan kwam was de diagnose van de arts duidelijk: er moest gelijk geopereerd worden. Kruisbanden moesten hersteld worden, een metalen schroef in de knie gedraaid en wel zo snel mogelijk. En we hadden geluk volgens hem, want de operatie kon gelukkig al binnen een paar uur plaatsvinden. Een kostenpost van € 14.000, maar als je zeker wilde zijn dat de knie weer helemaal goed zou komen was dat de enige optie. “Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring.

De waarschuwing van de alarmcentrale van SOS International

Gelijk na deze mededeling belde ik met SOS International, de organisatie die gaat over zorgverzekeringen bij een ongeval in het buitenland. Gelijk waarschuwde de vrouw van de alarmcentrale dat we enorm moesten uitkijken voor de praktijken van privéklinieken in Oostenrijk. Ze brengen veel te hoge kosten in rekening die meestal niet worden vergoed door Nederlandse verzekeringen en willen altijd gelijk opereren, terwijl dit vaak niet eens nodig is.

bij een regulier ziekenhuis bleek later dat opereren totaal geen logische optie is

We besloten dus om haar advies een second opinion te vragen bij een regulier ziekenhuis in de buurt. Daar bleek later dat opereren totaal geen logische optie is en dat dit zeker niet op korte termijn hoeft plaats te vinden. Deze mening had ook de orthopeed die we twee dagen later raadpleegden in een ziekenhuis in Nederland.

De rekening voor de onderzoeken in de privékliniek Sport Chirurgie Ischgl bedroeg uiteindelijk ruim € 1.300. Met name de kosten voor de MRI scan (€ 750) dreven de prijs enorm op. Vanzelfsprekend moesten die kosten ter plekke en direct worden voldaan. Want wat bleek, daarvoor hadden we gelijk bij binnenkomst getekend in alle haast. De medewerkers van de kliniek lieten ons die handtekening dan ook in overvloed zien, vol voldoening zo te zien. “Guck mal sie haben unterschrieben”. Nu is het afwachten wat onze Nederlandse verzekering gaat betalen. We houden je op de hoogte via snowrepublic.nl

Een wijze les: ga naar een reguliere arts

Dit was een wijze les voor ons en hopelijk hebben we door het delen van onze ervaringen een aantal mensen kunnen behoeden voor onnodige operaties en onnodig (en wellicht niet verzekerde) hoge kosten.

Ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl

In het geval van Ischgl ga je gewoon naar de reguliere arts. Deze zit vlak naast de Silvretta gondel en hier ben ikzelf vijf jaar geleden buitengewoon professioneel geholpen. En vertel het iedereen die je kent: ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl.


ACHTERGROND INFORMATIE

Privéklinieken in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk en Zwitserland heb je klinieken (bijvoorbeeld de Med Alp klinieken in Oostenrijk, maar ook andere kleine klinieken, veelal met een contract met de pistedienst, (voor elke patiënt volgt een vergoeding aan de pistedienst). Deze klinieken liggen heel dichtbij de pistes die erg goed zijn, maar ook erg snel klaar staan om behandelingen te doen. Het gaat vaak om behandelingen die we in Nederland veel conservatiever behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan knieletsel. In Nederland wordt er vaak niet gekozen voor een operatie omdat rust meestal volstaat. In Oostenrijk gaat men vaak meteen over tot opereren (= overtreatment).

Eerst bellen met de alarmcentrale

Het is belangrijk dat Nederlandse verzekerden na een ongeval altijd eerst bellen met hun zorg- of reisverzekering (de alarmcentrales hiervan), daar zal je gelijk gevraagd worden in welk ziekenhuis je je bevindt. Ook is het belangrijk dat verzekerden in klinieken niets ondertekenen. Je wordt namelijk als patiënt in de watten gelegd, maar je krijgt veelal wel een papier onder je neus dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten. De klinieken weten allemaal dat de Nederlandse alarmcentrales geen betalingsgarantie sturen, dit mag vanuit de verzekeringen niet (kosten zijn hoog en vermoeden op overtreatment is groot), ook je EHIC pasje (Europeesche zorgpasje) is niet geldig in deze klinieken.

Voorschieten

Nadat je je als patiënt hebt gemeld bij de alarmcentrale van jouw verzekering (zorg of reisverzekering) krijg je de keuze vanuit de hulpverlener aan de telefoon: je mag je laten behandelen in deze kliniek, maar kosten dienen te worden voorgeschoten. De alarmcentrale kan geen uitspraak doen over wat er wordt vergoed door de verzekering na het indienen van de factuur in Nederland.

Krankenhaus

De alarmcentrale stelt je vaak voor om je als patiënt naar een Krankenhaus te brengen, de alarmcentrale regelt een taxi/ ambulance, en het ziekenhuis (met goede artsen!) wordt op de hoogte gebracht van jouw komst als patiënt. De ziekenhuizen ter plaatse zijn namelijk nét zo goed als de privé klinieken waar de pistedienst je heen wil brengen. Voorkom dus problemen met vergoedingen en luister naar de alarmcentrale!

priveklinieken
Foto credits: Edwin Hagenouw

Lees hier de reisverhalen van de reporters van SnowrepublicInnsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer


Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer


Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer


Beste Europese skigebieden in de zomer

Beste Europese skigebieden in de zomer

Tijdens het plannen van de zomervakantie gaan je gedachten automatisch naar zon, zee en strand. Een stad misschien, of een wandeling door de bergen, maar de eerste gedachten is ‘als het maar droog is’. Maar wat nu als je eens buiten de gebaande paden gaat en een zomervakantie in de...
Lees verder
De beste skigebieden in Europa

De beste skigebieden in Europa

Europa staat bekend om zijn prachtige skigebieden, van de uitgestrekte Alpenhellingen tot de minder bekende, maar adembenemende Scandinavische landschappen. Wintersportfans kunnen er terecht om te skiën, snowboarden of simpelweg om te genieten van het prachtige winterlandschap. In dit artikel gaan we dieper in op enkele van de beste skigebieden in...
Lees verder
REISVERSLAG | Een lang weekend skiën in Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

REISVERSLAG | Een lang weekend skiën in Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

De wekker gaat. Het is vijf uur 's ochtends op zaterdagochtend. Een beetje te vroeg als je het mij vraagt, maar er staat wel iets heel moois tegenover. Als het een beetje meezit, staan we nog voor het middaguur op de ski's. In Noorwegen welteverstaan! Dat een wintersport in Scandinavië...
Lees verder
REISVERSLAG | Op naar Muttereralm, het gezinsvriendelijke skigebied vlakbij Innsbruck

REISVERSLAG | Op naar Muttereralm, het gezinsvriendelijke skigebied vlakbij Innsbruck

Skiën op een steenworp afstand van Innsbruck met een geweldig uitzicht over de stad? Ga dan naar Muttereralm, waar je vanuit het centrum gewoon met een trammetje kunt komen! Dat voelt super stads, toch? Tijdens een wintertrip naar Innsbruck combineren Peter en Pauline de leuke kanten van de stad met...
Lees verder
Skilegende Marcel Hirscher plant rentree als Nederlander

Skilegende Marcel Hirscher plant rentree als Nederlander

Voormalig topskiër Marcel Hirscher (35) staat na vijf jaar voor een sensationele comeback. Opmerkelijk is dat de Oostenrijker zijn rentree zou willen maken onder de Nederlandse vlag. De in 2019 gestopte Oostenrijkse skilegende plant een rentree in de wereldbeker. Nederlander De specialist op de slalom heeft een Nederlandse moeder en...
Lees verder

Helly Hansen’s nieuwe ski-jack is ontwikkeld met het Noorse Nationale skiteam

Helly Hansen’s nieuwe ski-jack is ontwikkeld met het Noorse Nationale skiteam

Helly Hansen, een toonaangevend skimerk dat wordt vertrouwd door professionals over de hele wereld, is vereerd met het ontvangen van de Red Dot Award voor de nieuwe Kvitfjell Race Insulated Jacket. De Red Dot Award, één van de grootste internationale ontwerpwedstrijden, wordt bepaald door een jury van experts die op...
Lees verder
Zweedse winterbestemming Idre Fjäll toegevoegd aan reisaanbod van BBI Travel

Zweedse winterbestemming Idre Fjäll toegevoegd aan reisaanbod van BBI Travel

Touroperator BBI Travel voegt de Zweedse wintersportbestemming Idre Fjäll toe aan haar aanbod wintersportvakanties en winterreizen in de regio Scandinavian Mountains. Sinds 2019 organiseert de touroperator wintersportreizen naar Scandinavië, middels een rechtstreekse chartervlucht vanaf Groningen Airport Eelde en Schiphol naar Scandinavian Mountains Airport. Hiervandaan brengt een inbegrepen transferbus winterliefhebbers gemakkelijk...
Lees verder
REISVERSLAG | Een lang weekend skiën in Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

REISVERSLAG | Een lang weekend skiën in Trysil, het grootste skigebied van Noorwegen

De wekker gaat. Het is vijf uur 's ochtends op zaterdagochtend. Een beetje te vroeg als je het mij vraagt, maar er staat wel iets heel moois tegenover. Als het een beetje meezit, staan we nog voor het middaguur op de ski's. In Noorwegen welteverstaan! Dat een wintersport in Scandinavië...
Lees verder
REISVERSLAG | Wintersport in Canada: een bucketlistreis naar Edmonton en Jasper (1)

REISVERSLAG | Wintersport in Canada: een bucketlistreis naar Edmonton en Jasper (1)

Skiën in Canada: op wiens bucketlist staat dat niet? Reporters Saskia en Patricia mochten deze van hun lijstje afstrepen en maakten een reis vol unieke winterervaringen naar Edmonton en Jasper in het westen van Canada. Hier lees je deel 1 van deze unieke reis! Natuurlijk kennen ook wij als fervente wintersporters...
Lees verder
Reisverslag Italië | Wintersporten in Valle d'Aosta

Reisverslag Italië | Wintersporten in Valle d'Aosta

Reizen betekent vaak vroeg opstaan, zodat je lekker op tijd op je reisbestemming aankomt. Op een zaterdag in december vertrokken van huis terwijl de nacht nog in volle kracht aanwezig was. De weg naar Schiphol was leeg. De snelheidsbeperking van honderd kilometer per uur ging pas over een uur in,...
Lees verder

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer