Kijk uit voor privéklinieken in Oostenrijk

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen jaar met de kerstdagen reisden we af voor een skivakantie naar het Oostenrijkse Ischgl. Een reis die een geweldige start had maar eindigde met een anticlimax.. We hadden een zeer voorspoedige reis op zaterdag 23 december en reden in acht uur van Wageningen naar het Paznauntal. Deze dag was door de ANWB betiteld als Zwarte Zaterdag. Maar ondanks, of misschien wel dankzij, alle waarschuwingen voor slecht weer en enorme drukte op de weg was het onverwacht rustig op de weg en was er totaal geen sprake van files.

Kerstskiën op de pistes van Samnaun en Ischgl

Op de dag voor kerst hadden we skiomstandigheden waar je van droomt. Strak geprepareerde pistes, zonovergoten bergen en vrijwel lege skiliften. Daar doe je het toch voor. Dat was een volle dag genieten in het uitgestrekte skigebied van Ischgl en Samnaun. Waarin we veel kilometers konden afleggen. Bekijk hieronder de beelden die we maakten op 25 december. Met name de niet geprepareerde piste 42 vanaf Piz Val Gronda (2812 meter boven zeeniveau) was heerlijk om te doen op onze all-mountain-ski’s.

Samnaun
Geweldige omstandigheden in Samnaun (Zwitserland). Foto credits: Edwin Hagenouw
Strakke sporen in de sneeuw. Foto credits: Edwin Hagenouw

Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip

Pardatschgratbahn Ischgl. Foto credits: Edwin Hagenouw

Op eerste kerstdag slaat het noodlot toe

Op 25 december, onze tweede dag in de bergen, waren de omstandigheden net zo goed als een dag eerder. We waren lekker vroeg boven, zodat we de sensatie meemaakten van zo goed als maagdelijke, onbevlekte pistes. Bovengekomen via de Silvrettabahn (die vertrekt in het centrum van Ischgl) namen we de snelle stoeltjeslift naar Pardatschgrat om hier de zwarte dalafdaling nr 4 te nemen. Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip. Deze piste gaat uiteindelijk over in een rode piste richting het dalstation van zowel de Fimbabahn als de Pardatschgratbahn. Deze laatste namen we voor onze tweede bergfahrt van de dag.

De tweede afdaling van de dag begonnen we vol energie, nog nagenietend van de eerste run. Maar vlak boven het Mittelstation van de Fimbabahn sloeg het noodlot toe. Op een plotseling ijzig stuk van de piste gleed mijn partner – en zeer ervaren skiër – Maartje uit en scheurde daarbij haar kruisbanden.

Privékliniek in Ischgl: hier hadden we nooit terecht willen komen

Toen we met veel moeite met de Pardatschgrat-gondel beneden aankwamen in het dorp werd Maartje door een vriendelijke jongeman van de liftmaatschappij in een rolstoel gezet en direct naar de ernaast geleden privékliniek gereden. En hier hadden we nooit terecht willen komen.

Privé kliniek in Ischgl. Fotocredits: Edwin Hagenouw

Direct bij binnenkomst moest een pakket formulieren worden ingevuld en ondertekend voordat een arts überhaupt naar de blessure ging kijken. En dat hadden we nooit moeten doen, maar daaraan denk je niet als je met pijn en onzekerheid over je fysieke toestand bij een arts komt. Toen was het tijd voor de arts om naar de knie te kijken. Binnen vijf seconden had hij het al gezien: dit zag er niet goed uit en er moesten gelijk een röntgenfoto en een MRI scan worden gemaakt.

“Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring

Nadat Maartje uit de MRI scan kwam was de diagnose van de arts duidelijk: er moest gelijk geopereerd worden. Kruisbanden moesten hersteld worden, een metalen schroef in de knie gedraaid en wel zo snel mogelijk. En we hadden geluk volgens hem, want de operatie kon gelukkig al binnen een paar uur plaatsvinden. Een kostenpost van € 14.000, maar als je zeker wilde zijn dat de knie weer helemaal goed zou komen was dat de enige optie. “Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring.

De waarschuwing van de alarmcentrale van SOS International

Gelijk na deze mededeling belde ik met SOS International, de organisatie die gaat over zorgverzekeringen bij een ongeval in het buitenland. Gelijk waarschuwde de vrouw van de alarmcentrale dat we enorm moesten uitkijken voor de praktijken van privéklinieken in Oostenrijk. Ze brengen veel te hoge kosten in rekening die meestal niet worden vergoed door Nederlandse verzekeringen en willen altijd gelijk opereren, terwijl dit vaak niet eens nodig is.

bij een regulier ziekenhuis bleek later dat opereren totaal geen logische optie is

We besloten dus om haar advies een second opinion te vragen bij een regulier ziekenhuis in de buurt. Daar bleek later dat opereren totaal geen logische optie is en dat dit zeker niet op korte termijn hoeft plaats te vinden. Deze mening had ook de orthopeed die we twee dagen later raadpleegden in een ziekenhuis in Nederland.

De rekening voor de onderzoeken in de privékliniek Sport Chirurgie Ischgl bedroeg uiteindelijk ruim € 1.300. Met name de kosten voor de MRI scan (€ 750) dreven de prijs enorm op. Vanzelfsprekend moesten die kosten ter plekke en direct worden voldaan. Want wat bleek, daarvoor hadden we gelijk bij binnenkomst getekend in alle haast. De medewerkers van de kliniek lieten ons die handtekening dan ook in overvloed zien, vol voldoening zo te zien. “Guck mal sie haben unterschrieben”. Nu is het afwachten wat onze Nederlandse verzekering gaat betalen. We houden je op de hoogte via snowrepublic.nl

Een wijze les: ga naar een reguliere arts

Dit was een wijze les voor ons en hopelijk hebben we door het delen van onze ervaringen een aantal mensen kunnen behoeden voor onnodige operaties en onnodig (en wellicht niet verzekerde) hoge kosten.

Ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl

In het geval van Ischgl ga je gewoon naar de reguliere arts. Deze zit vlak naast de Silvretta gondel en hier ben ikzelf vijf jaar geleden buitengewoon professioneel geholpen. En vertel het iedereen die je kent: ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl.


ACHTERGROND INFORMATIE

Privéklinieken in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk en Zwitserland heb je klinieken (bijvoorbeeld de Med Alp klinieken in Oostenrijk, maar ook andere kleine klinieken, veelal met een contract met de pistedienst, (voor elke patiënt volgt een vergoeding aan de pistedienst). Deze klinieken liggen heel dichtbij de pistes die erg goed zijn, maar ook erg snel klaar staan om behandelingen te doen. Het gaat vaak om behandelingen die we in Nederland veel conservatiever behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan knieletsel. In Nederland wordt er vaak niet gekozen voor een operatie omdat rust meestal volstaat. In Oostenrijk gaat men vaak meteen over tot opereren (= overtreatment).

Eerst bellen met de alarmcentrale

Het is belangrijk dat Nederlandse verzekerden na een ongeval altijd eerst bellen met hun zorg- of reisverzekering (de alarmcentrales hiervan), daar zal je gelijk gevraagd worden in welk ziekenhuis je je bevindt. Ook is het belangrijk dat verzekerden in klinieken niets ondertekenen. Je wordt namelijk als patiënt in de watten gelegd, maar je krijgt veelal wel een papier onder je neus dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten. De klinieken weten allemaal dat de Nederlandse alarmcentrales geen betalingsgarantie sturen, dit mag vanuit de verzekeringen niet (kosten zijn hoog en vermoeden op overtreatment is groot), ook je EHIC pasje (Europeesche zorgpasje) is niet geldig in deze klinieken.

Voorschieten

Nadat je je als patiënt hebt gemeld bij de alarmcentrale van jouw verzekering (zorg of reisverzekering) krijg je de keuze vanuit de hulpverlener aan de telefoon: je mag je laten behandelen in deze kliniek, maar kosten dienen te worden voorgeschoten. De alarmcentrale kan geen uitspraak doen over wat er wordt vergoed door de verzekering na het indienen van de factuur in Nederland.

Krankenhaus

De alarmcentrale stelt je vaak voor om je als patiënt naar een Krankenhaus te brengen, de alarmcentrale regelt een taxi/ ambulance, en het ziekenhuis (met goede artsen!) wordt op de hoogte gebracht van jouw komst als patiënt. De ziekenhuizen ter plaatse zijn namelijk nét zo goed als de privé klinieken waar de pistedienst je heen wil brengen. Voorkom dus problemen met vergoedingen en luister naar de alarmcentrale!

priveklinieken
Foto credits: Edwin Hagenouw

Lees hier de reisverhalen van de reporters van Snowrepublic


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meerZEER GROOT LAWINEGEVAAR in Oostenrijk!

ZEER GROOT LAWINEGEVAAR in Oostenrijk!

De sneeuwval van vandaag heeft, in combinatie met windstoten en harde wind, voor het één na hoogste lawinegevaar in delen van Oostenrijk gezorgd. In bijvoorbeeld Salzburgerland, Steiermark en het noordwesten van Karinthië geldt niveau 4: "Gross". Er zijn in totaal vijf niveaus. Niveau vier betekent dat er sprake is van...
Lees verder
Verkeerschaos, windstoten en lawinegevaar in Oostenrijk

Verkeerschaos, windstoten en lawinegevaar in Oostenrijk

De voorspelde winterinval (zie ons bericht van gisteren) met veel sneeuw is begonnen. De zware sneeuwval heeft vanmorgen voor een hoop chaos op de weg gezorgd. Zo waren op veel plekken sneeuwkettingen nodig om de sneeuw te trotseren, zoals op de Arlbergsnelweg (S16), de Mühlviertler Straße (B310) en talrijke andere...
Lees verder
Lokale Oostenrijkse bierbrouwers in verzet tegen biergrootmachten

Lokale Oostenrijkse bierbrouwers in verzet tegen biergrootmachten

Maar liefst 43 Oostenrijkse zelfstandige bierbrouwers hebben zich verenigd om een vuist te kunnen maken tegen de macht van de grote, internationale bierbrouwers waaronder Heineken. Daarmee vertegenwoordigen ze een marktaandeel van 33%. Met een marktaandeel van 60% blijft de Nederlandse Heineken Groep, die ook eigenaar is van het bekende Oostenrijkse...
Lees verder
Weerswaarschuwing voor Tirol: meteorologen verwachten enorme hoeveelheden sneeuw

Weerswaarschuwing voor Tirol: meteorologen verwachten enorme hoeveelheden sneeuw

Het werd al gezegd in het weerbericht van Weeronline.nl. De noordoostelijke regio’s van Oostenrijk kunnen tot en met het weekend heel veel sneeuw verwachten. In Oostenrijkse wintersportgebieden kan regionaal meer dan een meter sneeuw vallen. Vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag komt de sneeuw met bakken tegelijk uit de lucht....
Lees verder
TIP | Nog geen skiles geboekt voor de voorjaarsvakantie? Doe het vandaag nog!

TIP | Nog geen skiles geboekt voor de voorjaarsvakantie? Doe het vandaag nog!

Nee, dit is geen verkapte reclame vanuit de divers skischolen in de wintersportgebieden. Het is juist een tip voor jou! Eén van onze lezers, Vivian, waarschuwde vandaag dat het hard gaat met de beschikbare plekken om les te krijgen in één van de skiklasjes. Reserveren is dus zeker een must,...
Lees verder
Vrouw naar ziekenhuis na botsing met eigen man

Vrouw naar ziekenhuis na botsing met eigen man

Een wel heel ongelukkig voorval in Lermoos gisteren, wat hopelijk niet tot een relatiecrisis leidt. Een man en zijn vrouw zijn maandagochtend met elkaar in botsing gekomen in het skigebied van Lermoos in Oostenrijk. De vrouw raakte hierbij dusdanig gewond dat zij met de helikopter naar het ziekenhuis moest worden...
Lees verder
Uniek in Valle d'Aosta in Italië: snowkiten

Uniek in Valle d'Aosta in Italië: snowkiten

De wind langs je gezicht voelen en de sneeuw op hoge snelheid onder je door zien glijden. Klinkt alsof je de berg af skiet, toch? Maar in dit geval heb je helemaal geen helling nodig. Sterker nog, je skiet net zo makkelijk omhoog als naar beneden! Hoe dan? Dat doe...
Lees verder
Stakingen Frankrijk vallen tot nu toe mee

Stakingen Frankrijk vallen tot nu toe mee

Onlangs meldden we dat de Franse vakbonden dreigden de liften in de Franse skiresorts te sluiten tijdens de drukste weken van het seizoen. De staking blijkt tot nu toe gelukkig weinig gevolgen te hebben voor de wintersporters in Frankrijk. De meeste liften draaiden gisteren tijdens de landelijke stakingsdag gewoon normaal....
Lees verder
Dit oeroude nummer van ABBA ga je zéker horen tijdens de après-ski

Dit oeroude nummer van ABBA ga je zéker horen tijdens de après-ski

Sta jij binnenkort lekker te zingen en te dansen in een Oostenrijkse of Franse après-ski tent? Dan wordt je ongetwijfeld getrakteerd op één van de nieuwste Nederlandstalige of Duitstalige après-ski hits. Maar ik geef je op een briefje dat je dit stokoude nummer van ABBA zeker óók gaat horen. Welk...
Lees verder
WETENSCHAP | Sensoren om lawines te meten

WETENSCHAP | Sensoren om lawines te meten

Sensoren die in een lawine worden ingezet om meer inzichten te verzamelen over het ontstaan en de werking lawines om zodoende veiligheid op dit gebied verder te vergroten. Dat is zo'n beetje het doel van een wetenschappelijke onderzoek dat diverse Oostenrijkse onderzoeksbureaus hiermee hebben. Daarvoor wordt samengewerkt met het skigebied...
Lees verder

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer