Kijk uit voor privéklinieken in Oostenrijk

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen jaar met de kerstdagen reisden we af voor een skivakantie naar het Oostenrijkse Ischgl. Een reis die een geweldige start had maar eindigde met een anticlimax.. We hadden een zeer voorspoedige reis op zaterdag 23 december en reden in acht uur van Wageningen naar het Paznauntal. Deze dag was door de ANWB betiteld als Zwarte Zaterdag. Maar ondanks, of misschien wel dankzij, alle waarschuwingen voor slecht weer en enorme drukte op de weg was het onverwacht rustig op de weg en was er totaal geen sprake van files.

Kerstskiën op de pistes van Samnaun en Ischgl

Op de dag voor kerst hadden we skiomstandigheden waar je van droomt. Strak geprepareerde pistes, zonovergoten bergen en vrijwel lege skiliften. Daar doe je het toch voor. Dat was een volle dag genieten in het uitgestrekte skigebied van Ischgl en Samnaun. Waarin we veel kilometers konden afleggen. Bekijk hieronder de beelden die we maakten op 25 december. Met name de niet geprepareerde piste 42 vanaf Piz Val Gronda (2812 meter boven zeeniveau) was heerlijk om te doen op onze all-mountain-ski’s.

Samnaun
Geweldige omstandigheden in Samnaun (Zwitserland). Foto credits: Edwin Hagenouw
Strakke sporen in de sneeuw. Foto credits: Edwin Hagenouw

Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip

Pardatschgratbahn Ischgl. Foto credits: Edwin Hagenouw

Op eerste kerstdag slaat het noodlot toe

Op 25 december, onze tweede dag in de bergen, waren de omstandigheden net zo goed als een dag eerder. We waren lekker vroeg boven, zodat we de sensatie meemaakten van zo goed als maagdelijke, onbevlekte pistes. Bovengekomen via de Silvrettabahn (die vertrekt in het centrum van Ischgl) namen we de snelle stoeltjeslift naar Pardatschgrat om hier de zwarte dalafdaling nr 4 te nemen. Geweldig, hier was bijna niemand op de piste te vinden en de sneeuw had lekker veel grip. Deze piste gaat uiteindelijk over in een rode piste richting het dalstation van zowel de Fimbabahn als de Pardatschgratbahn. Deze laatste namen we voor onze tweede bergfahrt van de dag.

De tweede afdaling van de dag begonnen we vol energie, nog nagenietend van de eerste run. Maar vlak boven het Mittelstation van de Fimbabahn sloeg het noodlot toe. Op een plotseling ijzig stuk van de piste gleed mijn partner – en zeer ervaren skiër – Maartje uit en scheurde daarbij haar kruisbanden.

Privékliniek in Ischgl: hier hadden we nooit terecht willen komen

Toen we met veel moeite met de Pardatschgrat-gondel beneden aankwamen in het dorp werd Maartje door een vriendelijke jongeman van de liftmaatschappij in een rolstoel gezet en direct naar de ernaast geleden privékliniek gereden. En hier hadden we nooit terecht willen komen.

Privé kliniek in Ischgl. Fotocredits: Edwin Hagenouw

Direct bij binnenkomst moest een pakket formulieren worden ingevuld en ondertekend voordat een arts überhaupt naar de blessure ging kijken. En dat hadden we nooit moeten doen, maar daaraan denk je niet als je met pijn en onzekerheid over je fysieke toestand bij een arts komt. Toen was het tijd voor de arts om naar de knie te kijken. Binnen vijf seconden had hij het al gezien: dit zag er niet goed uit en er moesten gelijk een röntgenfoto en een MRI scan worden gemaakt.

“Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring

Nadat Maartje uit de MRI scan kwam was de diagnose van de arts duidelijk: er moest gelijk geopereerd worden. Kruisbanden moesten hersteld worden, een metalen schroef in de knie gedraaid en wel zo snel mogelijk. En we hadden geluk volgens hem, want de operatie kon gelukkig al binnen een paar uur plaatsvinden. Een kostenpost van € 14.000, maar als je zeker wilde zijn dat de knie weer helemaal goed zou komen was dat de enige optie. “Als dit mijn vrouw of dochter zou overkomen zou ik er niet eens over nadenken”, zo verklaarde de sportarts met ruim dertig jaar ervaring.

De waarschuwing van de alarmcentrale van SOS International

Gelijk na deze mededeling belde ik met SOS International, de organisatie die gaat over zorgverzekeringen bij een ongeval in het buitenland. Gelijk waarschuwde de vrouw van de alarmcentrale dat we enorm moesten uitkijken voor de praktijken van privéklinieken in Oostenrijk. Ze brengen veel te hoge kosten in rekening die meestal niet worden vergoed door Nederlandse verzekeringen en willen altijd gelijk opereren, terwijl dit vaak niet eens nodig is.

bij een regulier ziekenhuis bleek later dat opereren totaal geen logische optie is

We besloten dus om haar advies een second opinion te vragen bij een regulier ziekenhuis in de buurt. Daar bleek later dat opereren totaal geen logische optie is en dat dit zeker niet op korte termijn hoeft plaats te vinden. Deze mening had ook de orthopeed die we twee dagen later raadpleegden in een ziekenhuis in Nederland.

De rekening voor de onderzoeken in de privékliniek Sport Chirurgie Ischgl bedroeg uiteindelijk ruim € 1.300. Met name de kosten voor de MRI scan (€ 750) dreven de prijs enorm op. Vanzelfsprekend moesten die kosten ter plekke en direct worden voldaan. Want wat bleek, daarvoor hadden we gelijk bij binnenkomst getekend in alle haast. De medewerkers van de kliniek lieten ons die handtekening dan ook in overvloed zien, vol voldoening zo te zien. “Guck mal sie haben unterschrieben”. Nu is het afwachten wat onze Nederlandse verzekering gaat betalen. We houden je op de hoogte via snowrepublic.nl

Een wijze les: ga naar een reguliere arts

Dit was een wijze les voor ons en hopelijk hebben we door het delen van onze ervaringen een aantal mensen kunnen behoeden voor onnodige operaties en onnodig (en wellicht niet verzekerde) hoge kosten.

Ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl

In het geval van Ischgl ga je gewoon naar de reguliere arts. Deze zit vlak naast de Silvretta gondel en hier ben ikzelf vijf jaar geleden buitengewoon professioneel geholpen. En vertel het iedereen die je kent: ga liever niet naar privékliniek Sport Chirurgie Ischgl.


ACHTERGROND INFORMATIE

Privéklinieken in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk en Zwitserland heb je klinieken (bijvoorbeeld de Med Alp klinieken in Oostenrijk, maar ook andere kleine klinieken, veelal met een contract met de pistedienst, (voor elke patiënt volgt een vergoeding aan de pistedienst). Deze klinieken liggen heel dichtbij de pistes die erg goed zijn, maar ook erg snel klaar staan om behandelingen te doen. Het gaat vaak om behandelingen die we in Nederland veel conservatiever behandelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan knieletsel. In Nederland wordt er vaak niet gekozen voor een operatie omdat rust meestal volstaat. In Oostenrijk gaat men vaak meteen over tot opereren (= overtreatment).

Eerst bellen met de alarmcentrale

Het is belangrijk dat Nederlandse verzekerden na een ongeval altijd eerst bellen met hun zorg- of reisverzekering (de alarmcentrales hiervan), daar zal je gelijk gevraagd worden in welk ziekenhuis je je bevindt. Ook is het belangrijk dat verzekerden in klinieken niets ondertekenen. Je wordt namelijk als patiënt in de watten gelegd, maar je krijgt veelal wel een papier onder je neus dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten. De klinieken weten allemaal dat de Nederlandse alarmcentrales geen betalingsgarantie sturen, dit mag vanuit de verzekeringen niet (kosten zijn hoog en vermoeden op overtreatment is groot), ook je EHIC pasje (Europeesche zorgpasje) is niet geldig in deze klinieken.

Voorschieten

Nadat je je als patiënt hebt gemeld bij de alarmcentrale van jouw verzekering (zorg of reisverzekering) krijg je de keuze vanuit de hulpverlener aan de telefoon: je mag je laten behandelen in deze kliniek, maar kosten dienen te worden voorgeschoten. De alarmcentrale kan geen uitspraak doen over wat er wordt vergoed door de verzekering na het indienen van de factuur in Nederland.

Krankenhaus

De alarmcentrale stelt je vaak voor om je als patiënt naar een Krankenhaus te brengen, de alarmcentrale regelt een taxi/ ambulance, en het ziekenhuis (met goede artsen!) wordt op de hoogte gebracht van jouw komst als patiënt. De ziekenhuizen ter plaatse zijn namelijk nét zo goed als de privé klinieken waar de pistedienst je heen wil brengen. Voorkom dus problemen met vergoedingen en luister naar de alarmcentrale!

priveklinieken
Foto credits: Edwin Hagenouw

Lees hier de reisverhalen van de reporters van Snowrepublic


Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer


Innsbruck

Wintersport in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer


Saalbach Hinterglemm

Voel je de winterspanning al? 

Boek dan nu en verzeker je van de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer


Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer


SKILIFT-VRAGEN | Waar blijft de skilift 's nachts?

SKILIFT-VRAGEN | Waar blijft de skilift 's nachts?

Waar blijft de skilift 's nachts? In onze rubriek "Wat je je afvraagt als je in de skilift zit...."ditmaal een vraag van een lezer, Maaike. Zij vroeg zich af: "Waar worden de stoeltjesliften en gondels ‘s nachts “opgeslagen”? Wij zien ze allemaal naar de top van de berg gaan, maar daar...
Lees verder
REISVERSLAG | Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck

REISVERSLAG | Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck

Zeker als je kort op wintersport gaat, vraag je je vast wel eens af: welke skigebieden zijn nu echt gemakkelijk en snel te bereiken? Natuurlijk maakt het uit of je met de auto, het vliegtuig of de trein gaat. Bij die laatste twee gevallen reis je vaak via Innsbruck. Een...
Lees verder
SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift springen?

SKILIFT-VRAGEN | Kun je uit de skilift springen?

Je kent het misschien wel: even uitrusten in de lift. Je kijkt een beetje om je heen, mijmert wat, en dan komen er de gekste vragen bij je op. Hoe zit dat eigenlijk? Reporters Saskia en Patricia van Snowrepublic beantwoorden jouw skilift-vragen! Dit keer misschien wel de bekendste skilift-vraag van allemaal....
Lees verder
Veel kritiek na urenlange afsluiting Brennersnelweg

Veel kritiek na urenlange afsluiting Brennersnelweg

Afgelopen vrijdag was de Brennersnelweg (A13) door hevige sneeuwval urenlang afgesloten voor al het verkeer. Talloze personenauto's en vrachtwagens kwamen vast te zitten. De politie en de ASFINAG (exploitant van de snelwegen) krijgen ladingen met kritiek over zich heen vanwege de ontstane situatie Urenlang lukte het niet om de vastzittende...
Lees verder
REISVERSLAG | Skiën op de Patscherkofel op slechts 6,5 kilometer afstand van Innsbruck

REISVERSLAG | Skiën op de Patscherkofel op slechts 6,5 kilometer afstand van Innsbruck

Je skivakantie naar Oostenrijk combineren met een citytrip Innsbruck? Of vanuit de trein of het vliegtuig in no-time op de piste? Dat kan als je naar de Patscherkofel gaat! Je ziet de top van dit gebied direct vanuit het centrum van de stad, die herkenbaar is aan de karakteristieke zendmast...
Lees verder

REISVERSLAG | Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck

REISVERSLAG | Ontdek Kühtai, sneeuwzeker en zonnig skiën vlakbij Innsbruck

Zeker als je kort op wintersport gaat, vraag je je vast wel eens af: welke skigebieden zijn nu echt gemakkelijk en snel te bereiken? Natuurlijk maakt het uit of je met de auto, het vliegtuig of de trein gaat. Bij die laatste twee gevallen reis je vaak via Innsbruck. Een...
Lees verder
Snowrepublic reistips | Ga met 25% korting wintersporten in Ischgl

Snowrepublic reistips | Ga met 25% korting wintersporten in Ischgl

Elk jaar ga ik namens Snowrepublic met vrienden wintersporten in het Oostenrijkse Ischgl. Voor ons is het skigebied dat Ischgl koppelt met het Zwitserse Samnaun een van de mooiste van de Alpen. De geweldige sneeuwzekerheid zorgt voor een lekker lang seizoen dat loopt van eind november tot begin mei. Je...
Lees verder
REISVERSLAG | Skiën op de Patscherkofel op slechts 6,5 kilometer afstand van Innsbruck

REISVERSLAG | Skiën op de Patscherkofel op slechts 6,5 kilometer afstand van Innsbruck

Je skivakantie naar Oostenrijk combineren met een citytrip Innsbruck? Of vanuit de trein of het vliegtuig in no-time op de piste? Dat kan als je naar de Patscherkofel gaat! Je ziet de top van dit gebied direct vanuit het centrum van de stad, die herkenbaar is aan de karakteristieke zendmast...
Lees verder
REISVERSLAG | Skiën en chillen op de Nordkette, de huisberg van Innsbruck

REISVERSLAG | Skiën en chillen op de Nordkette, de huisberg van Innsbruck

Vanuit het oude centrum van de stad in slechts 20 minuten op de ski, hoe gaaf is dat? Het kan op de Nordkette! Deze berg rijst majestueus op achter het beroemde huis met het Gouden Dak, het symbool van Innsbruck. Reporters Peter en Pauline verkenden de Nordkette tijdens hun verblijf...
Lees verder
REISVERSLAG | Citytrip Innsbruck en meerdere skigebieden in één wintersportvakantie

REISVERSLAG | Citytrip Innsbruck en meerdere skigebieden in één wintersportvakantie

Stel je voor: het ultieme winteravontuur waarbij je het beste van twee werelden combineert, namelijk een stedentrip en heerlijk skiën in verschillende gebieden. Dat is precies wat Peter en Pauline hebben ervaren in Innsbruck en omgeving, waar 'SKI plus CITY' geen loze belofte is, maar de realiteit. Van de historische...
Lees verder

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer