Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Kerst in Nederland niet helemaal wit, maar daarna kouder!

Door Patricia Christiani | Bronnen: Alpenweerman.nl, Weeronline.nl, Severe Weather

Al even terug berichtten we al over de mogelijkheid van een overgang naar kouder weer rond kerst. Helaas brengen de weergoden ons niet de witte kerst in Nederland waar we allemaal zo vurig op hopen. Toch lijken de sneeuwkansen na de kerst iets toe te nemen. En verder weg, in het nieuwe jaar, staat er wellicht een nog koudere periode aan te komen! 

Kerstweer Nederland 2020

Maar eerst moeten we nog even door de zure appel heen. Tot Eerste Kerstdag verloopt de week kletsnat. Van maandag tot en met donderdag valt op veel plaatsen ruim een halve maandsom aan regen. Daarbij is het tot en met woensdag zeer zacht. De maxima liggen tussen 10 en 14 graden. Vanaf donderdag wordt het kouder.

De sneeuwkansen in Nederland vanaf donderdag zijn nog niet bijster groot, maar niet zeker niet onmogelijk en wellicht dat er hier en daar vanaf donderdag winterse neerslag / sneeuw in Nederland gaat vallen. Ook winterse neerslag tijdens een buitje is niet uitgesloten.

nederlandse kerst
Sneeuwkansjes op donderdag/vrijdag. Bron: WX Charts.com

Met de Kerstdagen wordt het gevoelig kouder en kan het in de nachten lokaal vriezen. Tijdens Kerst is er een afwisseling van wolkenvelden, zon en enkele buitjes. Winterse neerslag is hierbij niet helemaal uitgesloten en vooral in de heuvels van Limburg zou het misschien eventjes wit kunnen worden. Tijdens beide dagen komen de maxima uit op 5-7 graden. In de nachten daalt de temperatuur landinwaarts lokaal naar het vriespunt.

Daarna sneeuwkansen?

In het weekend zien we vanaf Groenland een depressie gevuld met zeer koude lucht op hoogte naar het zuidoosten tot zuiden afzakken. Deze koude vortex die zich vanaf de pool heeft afgesplitst door drukstijgingen aldaar (1055 hPa) zal tot medio volgende week met zijn kern boven de Noordzee zijn doorgeschoven. Deze ligt vervolgens klem tussen een Atlantisch hoog en een Russisch hoog en lijkt daarmee de hele week en misschien nog langer ons weerbeeld bepalen.

De temperaturen komen onder het langjarig klimatologisch gemiddelde te liggen. Rondtollend lagedrukgebiedjes met hun storingen (sneeuwfrontjes) zullen periodiek voor sneeuw(buien) gaan zorgen. Ook voor de lagere delen (Benelux) nemen de sneeuwkansen dan toe.

Opgemerkt dient nog wel te worden dat we ervan uitgaan dat we aan de koude kant van de vortex (en polaire jet) komen. Schuift het Atlantische hoog en de vortex wat meer naar het westen door, dan komen we meer en meer aan de zachte kant en dan wordt het een heel ander verhaal.

Gevolgd door koude-uitbraak in januari?

Begin januari komt het weermodel GFS zelfs met een major sudden stratospheric warming en breken van de poolwervel (Hier leggen we dat nog eens uit). Wanneer dit inderdaad zo verloopt, dan is het goed mogelijk dat we aan de vooravond staan van een veel koudere winterse fase met blokkerende hoogteruggen en uitdiepen hoogtetroggen (koude polaire luchtmassa’s). Maar dan moeten de puzzelstukjes voor onze contreien wel goed gaan vallen.

Hou altijd in gedachten dat lange termijnvoorspellingen lastig zijn en geen exacte voorspelling, maar een trend aangeven. (Maar dromen mag, toch, in deze toch al zo vreemde winter?)

Voor de Alpen sneeuw met kerst

De Alpen hebben niet te klagen over de voorspellingen. Zij mogen zich gaan opmaken voor veel Neuschnee. Vooral de zuidkant zou weer in de prijzen kunnen gaan vallen. Donderdag stroomt de veel koudere lucht ook over de Alpen uit. Met de noordelijke hoogtestroming gaat dan vooral in de Stau van de noordelijke Alpen neerslag vallen. De sneeuwvalgrens daalt tot de avond van 1800 naar 1000 meter. De zuidkant krijgt te maken met een opstekende krachtige Nordföhn en drogere condities. Vrijdag eerste kerstdag zitten we dan dieper in de polaire lucht en sneeuwt het tot in de dalen en het Mittelland. Door het ontstaan van een apart laagje boven de Golf van Genua kan er dan ook aan de zuidkant sneeuw gaan vallen.


Lees ook:

Hoofdfoto: Pixabay


(Visited 253 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer