De Alpen zijn geen attractiepark. Skiën en snowboarden zijn namelijk gebonden aan regels. Als je die niet kent -en dus ook niet volgt- kan je dit op vele honderden tot zelfs duizenden euro’s boetes opleveren. Dat wil je niet. Maar wat je vooral niet wilt is het veroorzaken van een ongeluk, niet bij jezelf en ook niet bij een ander. Daarom frissen we je geheugen nog even op met de 10 FIS pisteregels die overal verplicht zijn.

Strafbaar feit

Wie ze overtreedt maakt zich schuldig aan een strafbaar feit en kan vervolgd worden. Een van de belangrijkste is dat degene die voor je skiet voorrang heeft. Wie op de Oostenrijkse hellingen in de fout gaat kan minimaal rekenen op een boete van bijna 1000 euro. Wie een dodelijk ongeval veroorzaakt kan in theorie voor vijf jaar achter de tralies belanden. Daarnaast is een civiele zaak over smartengeld en andere schade vrij standaard. Eén misstap op de piste kan leiden tot een claim van honderdduizenden euro’s.

1. Rekening houden met anderen
Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.

2. Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.

3. Keuze van het spoor
De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.

4. Inhalen
Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.

5. Invoegen en weer verder skiën
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6. Smalle plaatsen
Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.

7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.

8. Letten op tekens
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.

9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.

10. Legitimatieplicht
Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

Bron: FIS | Hoofdfoto: (c) Gasteinertal Tourismus GmbH

Lees ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer