De Nederlandse Ski Vereniging komt met een waarschuwing voor alle Nederlanders die op dit moment op wintersport zijn. Door de hoge temperaturen van dit moment ligt er in veel gebieden minder sneeuw en de sneeuw die er nog wel ligt is van slechte kwaliteit. En dat brengt voor skiërs en snowboarders grote risico’s met zich mee.

Het was al te merken aan de hoeveelheid berichten over ongelukken in de Alpen, sommige helaas zelfs met dodelijke afloop. Door de slechte sneeuwkwaliteit is de kans op ongelukken groter dan normaal. Ook zorgen gesloten pistes voor meer drukte op de overige pistes, en is er door de warmte ook nog eens meer kans op lawines. Wees voorzichtig dus!

“Pas je snelheid aan”

Pas je snelheid aan en wees alert”, waarschuwt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. Door de omstandigheden is het volgens De Graaf extra belangrijk dat iedereen die nu op wintersport extra waakzaam is.

De hoge temperaturen in grote delen van de Alpen zorgen er op dit moment voor dat veel skipistes gesloten zijn. Vooral in de noordelijke Alpen in Frankrijk en Zwitserland is dat het geval. Er is daar een gebrek aan sneeuw. Daardoor is het volgens De Graaf ook veel drukker op de skipistes die niet zijn gesloten. 

Smeltende sneeuw en ijsplaten

Die drukte zorgt voor risico’s, maar het is vooral de warmte die gevaarlijke situaties creëert. De Graaf: ”Door de warmte is de sneeuw nu van mindere kwaliteit. Het is al een langere tijd warm dus er is al flink wat sneeuw gesmolten.”

Doordat die laag sneeuw is gesmolten, zijn er volgens De Graaf ook meer ijsplaten dan normaal op de pistes. ”Zo’n ijsplaat wordt onder een laag sneeuw gevormd, maar komt aan de oppervlakte als de sneeuw smelt. Daardoor wordt het gladder op de pistes en heb je minder controle. Waar je normaal gesproken met een noodstop snel stilstaat, glij je nu sneller door. Dat verhoogt de kans op ongevallen.”

Vermijd de randen 

Om zoveel mogelijk ongelukken te vermijden, doet de Ski Vereniging een oproep aan alle Nederlanders die nu op vakantie zijn. De Graaf: ”Zorg in ieder geval dat je niet aan de randen van de pistes gaat skiën of snowboarden. Doordat er minder sneeuw ligt kunnen er daar rotsen of stenen blootliggen.”

”De sneeuwkwaliteit is dermate slecht dat het momenteel echt af te raden is om buiten de pistes te gaan wintersporten. Doe dat dus ook niet.”

Gisteren kwam bij een skiongeluk in de Oostenrijkse Alpen een 28-jarige Nederlandse om het leven. Ze gleed op een steile gletsjer naar beneden en brak door het vangnet. In die regio zijn de afgelopen dagen meerdere ongelukken gebeurd waarbij mensen met hoge snelheden over de randen van de piste vlogen. 

Bron: RTL Nieuws | Hoofdfoto: Jeroen Elferink-Ruijsch Weeronline


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer