advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

Na de enorme sneeuw- en regenval in Frankrijk en Oostenrijk zijn nu Italië en Zwitserland aan de beurt. Daar wordt vandaag en morgen rond de twee meter meter sneeuw verwacht. De kans dat dorpen raken ingesneeuwd en volledig van de buitenwereld worden afgesloten is dan ook groot.

Veel sneeuw aan de zuidzijde van de Alpen

Zoals gezegd hebben Oostenrijk en met name Frankrijk de afgelopen week weer enorm veel nieuwe sneeuw gekregen. Vooral de zuidzijde van de Alpen werden letterlijk bedolven onder massa’s sneeuw. Kijk maar eens naar deze beelden uit Cervina.

De komst van de Südstau zal zorgen voor vochtige lucht en dus voor -opnieuw- veel sneeuw. Daar kan boven de 1000-1500 meter in de westelijke Alpen en westelijke oostelijke Alpen wel twee meter sneeuw gaan vallen. Daaronder zal het vooral regen zijn. Deze Südstau botst op de föhn die gisteren de Alpen binnendreef.

Italie Zwitserland
De sneeuwval is hier goed te zien, webcam Vialettea (Italie)

Deze combinatie van botsing van deze twee stromingen zorgt voor de enorme hoeveelheden sneeuw en regen. Op Alpenweerman wordt dit fenomeen nog eens goed uitgelegd. Trouwens, als je wilt weten hoe de indeling met westelijke, oostelijk Alpen etc zit, dan kan ik je op dezelfde site deze pagina aanraden. Daar wordt het nog eens haarfijn uitgelegd.

 

Italie Frankrijk
Verwachte 48 uurse neerslag (bron: bergfex.at)

Geen nieuwe sneeuwrecords waarschijnlijk

Ondanks het feit dat er zeer veel neerslag (in regen of sneeuwvorm) gaat vallen, gaan er waarschijnlijk geen records gebroken worden.

Op 14 april 1999 viel er in het gebied van de Berninapass op 2309 meter in 48 uur totaal 214 cm sneeuw.

(bron). Dat het een sneeuwrecord van dit seizoen gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag, maar we zijn hard op weg.

Ingesneeuwde dorpen

Met de verwachte sneeuwval in Italie en Zwitserland is de kans op ingesneeuwd raken, net als vorige week in Tignes/Val d’Isere het geval was. Of het ook gaat gebeuren houden wij hier natuurlijk voor je in de gaten.

Rustig in Oostenrijk

De storing die grote hoeveelheden sneeuw naar Italie en Zwitserland gaat brengen verplaatst zich morgen richting het zuiden van Oostenrijk. Of het daar regen of sneeuw gaat geven is nog even afwachten….

In de rest van Oostenrijk is de situatie weer anders. Daar stak gisteren aan het einde van de middag weer een föhnwind op waardoor de temperatuur fors steeg. In de dalen werd het wel 17 graden en op de bergen was het boven de 2000 meter ook boven nul. Niet best voor de sneeuwkwaliteit en opnieuw een groot gevaar voor lawines hierdoor.

Schitterende föhnwolken in Kleinwalsertal (Credits @Odetteterbraak via Twitter)

De zon zal zich deze week in delen van Oostenrijk gaan laten zien en daardoor is daar het grote geweld eventjes voorbij. Overigens blijft de fohn nog wel even, waardoor de temperaturen ook vandaag en morgen nog relatief hoog zullen blijven. Vanaf woensdag wordt het weer wat kouder.

Prachtige luchten vanmorgen in Schladming Dachstein (credits @HauserKaibling via Twitter)

Nog steeds winters in Frankrijk, code oranje

In Frankrijk blijft het boven de 1500 meter nog eventjes sneeuwen. Vandaag kan daar gerust nog 30 centimeter tot een halve meter sneeuw bij komen. Hoeveelheden waar we dit seizoen eigenlijk nauwelijks nog van opkijken, terwijl we in andere seizoen blij zouden zijn zulke hoeveelheden. Ook in Frankrijk waait er vandaag een stevige föhnwind. Vanaf woensdag wordt het ook in de meeste skigebieden van Frankrijk droog.

In grote delen van Frankrijk geldt overigens momenteel code oranje vanwege ondergelopen wegen (vooral lokaal) door regen en onweersbuien.

Ook in Spanje volop winters

Ook in Spanje sneeuwt het volop; een situatie waar we in Nederland stiekem een beetje jaloers zijn. Althans een aantal van ons ;-). Het noorden van de hoofdstad Madrid werd geteisterd door hevige sneeuwval en zorgde voor chaotische taferelen op de (snel)weg.

Kopfoto: @HansterBraak via Twitter


Interessant? Lees dan ook onderstaande artikelen:

  • Zeven redenen waarom je naar het Zwitserse Saas-Fee moet
  • sneeuw genoeg in tignes
    Corona-update: de coronamaatregelen in Tignes
  • Corona-update: dit skigebied blijft het komende seizoen gesloten
  • Hiken op de indrukwekkende gletsjer van Saas-Fee is geweldig

 

advertentie