Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Kan er ooit té veel sneeuw vallen in de Alpen?

Door Saskia Smulders

Nu we regelmatig extreme sneeuwdumps zien in de Alpen en dan met name het westelijke deel, vroeg ik me af of er überhaupt ooit té veel sneeuw kan vallen. Dat er zoveel sneeuw valt dat de gebieden het niet meer aan kunnen? We vroegen het aan Johann, de Alpenweerman. 

Al meer dan 100 jaar

Volgens Johann is er eigenlijk nooit sprake van té veel sneeuw. Veel gebouwen, zoals chalets huizen en andere accommodaties zijn soms al meer dan honderd jaar oud en hebben in al die jaren al heel wat sneeuw weten te verstouwen. En ze staan er nog steeds. Problemen zouden kunnen ontstaan bij nieuwere gebouwen en dan met name de gebouwen met platte daken. Maar er wordt bij de bouw van nieuwe gebouwen altijd wel rekening gehouden met sneeuwval; iets wat in Nederland natuurlijk veel minder speelt.

té veel sneeuw
Kijk dan wat een sneeuw op deze kleine dakjes. (Tignes)

Natte sneeuw is een probleem

Vooral het gewicht van de sneeuw speelt een belangrijke rol. Droge sneeuw is niet zo’n groot probleem; dit weegt immers relatief weinig. Problematischer wordt het als de sneeuw heel erg vochtig of zelfs nat is door regen of dooi. Dan wordt de sneeuw heel erg zwaar en kan leiden tot problemen. Niet alleen daken van huizen of chalets hebben daar mee te maken, ook in de natuur zien we dit terug. Bij zware sneeuw kan dit leiden tot afgebroken takken die op wegen kunnen vallen.

Omgevallen bomen door de zware sneeuw (foto: Johann | Alpenweerman)
Bomen die afknappen als luciferhoutjes door de sneeuw (foto: Johann | Alpenweerman)

Dat effect zagen we onlangs nog bij de afgelopen Südstau waarbij er ook veel regen en natte sneeuw viel tot een hoogte van 1900 meter. Vele bomen in en rondom het skigebied waar Johann actief is, knapten als luciferhoutjes af.

Dumpen in riviertjes

De skigebieden weten eigenlijk altijd heel erg goed om te gaan met de hoeveelheden sneeuw. Pistenbully’s schuiven alles gewoon aan de kant en een teveel aan sneeuw wordt vaak in vrachtauto’s geladen en vervolgens gedumpt in riviertjes of beekjes.

Sneeuwruimen in Mittelberg, Kleinwalsertal (foto: @Hansterbraak)

In het verkeer zorgt de sneeuw natuurlijk wel voor overlast. Maar veel inwoners van de skigebieden kunnen daar ook goed mee omgaan en natuurlijk zijn zij als geen ander in staat om sneeuwkettingen te monteren. Iets waar we in Nederland natuurlijk een stuk minder bedreven in zijn. Daarnaast wordt er altijd met man en macht gewerkt om de wegen zo snel mogelijk weer begaanbaar te maken.

Conclusie: kan er ooit té veel sneeuw vallen?

Nee, er kan nooit echt sprake zijn van té veel sneeuw in de Alpen. Neemt niet weg dat het wel tot de nodige overlast kan leiden, maar over het algemeen kunnen de wintersportgebieden daar heel goed mee omgaan.


Bekijk hier alle artikelen over Wintersport Weer en Verkeer


(Visited 1.257 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer