Afgelopen zaterdag schreef collega-reporter Maaike over de nieuwe coronaregels die gaan gelden tijdens het komende wintersportseizoen. Deze regels werden onlangs uitgegeven door de Oostenrijkse regering en roepen nogal wat vragen van jullie op. We gaan ons best doen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet bij of zie je een foutje? Laat ’t dan ons even weten!

Vraag: Hoe zit het met de geldigheid van mijn vaccinaties?

ANTWOORD: De Oostenrijkse regering heeft hiervoor de volgende richtlijnen uitgegeven: a) Twee vaccinaties zijn 360 dagen geldig vanaf de 2e prik. b) Eén vaccinatie (bijv. Jansen) is 270 dagen geldig na de 22e dag van de prik. c) Genezen van corona met één vaccinatie: 360 dagen geldig vanaf de prik d) Genezen van corona zónder vaccinatie: 180 dagen na infectie. .

Vraag: Wanneer is mijn test wel/niet geldig?

ANTWOORD: Vanaf niveau 3 (20 procent bezetting of 400 bedden) zijn ook professioneel uitgevoerde antigeentesten niet meer gelden. Vanaf dan worden alleen PCR-testen erkend. Op dit moment is niveau 1 van kracht, de bezetting van de intensive care-afdelingen met coronapatiënten is elf procent (per 20 oktober). Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een antigeentest niet ouder is dan 24 uur.

Vraag: Mijn kind is jonger dan 12 jaar moet hij/zij een coronabewijs tonen?

ANTWOORD: Iedereen VANAF 12 jaar moet een geldig coronabewijs laten zien. Is je kind dus jonger dan 12 dan hoeft dat dus niet.

Vraag: Wat zijn die 3G’s eigenlijk?

ANTWOORD: Genesen (genezen), Getestet (getest), Geimpft (gevaccineerd).

Vraag: Geldt in après-ski de 2G of 3G regel?

ANTWOORD: Tijdens (het momenteel geldende) niveau 1 dienen gasten een geldig negatief PCR-testresultaat, bewijs van vaccinatie of bewijs van herstel (medische bevestiging of scheidingsverklaring) te overleggen. Een antigeentest is niet voldoende. Vanaf niveau 2 wordt de 2G-regel (alleen toegang voor gevaccineerde en herstellende personen) ingevoerd voor nachtelijke horeca en après-ski locaties.

Vraag: Geldt de 3G regel alleen voor gondels of ook voor andere skiliften?

ANTWOORD: Voor de skiliften geldt dat je in liften met kap en gondels ten alle tijden een FFP2-masker moet dragen. Dit masker draag je ook in de afgesloten ruimtes van het liftstation. Daarnaast dien je voor deze liften aan te kunnen tonen dat je gevaccineerd, getest of genezen bent. De 3G regel geldt dus voor alle skiliften, een FFP2 masker draag je dus in gondels, liften met kap en afgesloten ruimtes van de liftstations.

Vraag: Hoe zit het ook alweer met die FFP2 maskers?

ANTWOORD: Een FFP2 masker is verplicht in gondels, maar ook in de stoeltjesliften als de kap dicht is/gaat. Iedereen vanaf 14 jaar moet zo’n masker verplicht dragen. LET OP: deze FFP2 maskers zijn dus anders dan de maskers die we hierin Nederland een tijd moesten dragen. LET OP: Kinderen jonger dan 14 jaar moeten óók een masker op, maar dat hoeft geen FFP2 masker zijn (maar bijv. een buff of neusmondkapje). Als ouder moet je dus onthouden: FFP2 masker vanaf 14 jaar, onder de 14 een “gewoon” mondapje, vanaf 12 jaar een coronabewijs.

Vraag: Hoe lang is een PCR test geldig?

ANTWOORD: Een PCR test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Een antigeentest heeft een geldigheidsduur van 24 uur. LET OP: Je testresultaat moet zijn afgegeven door een erkende instantie en in het Duits of Engels zijn. In de CoronaCheck-app kun je een QR-code hiervoor aanmaken.

Vraag: Waar en hoe moet ik mijn coronacheck laten zien?

ANTWOORD: Voor zover wij nu weten moet je dat bij de aanschaf van je skipas (zowel offline als online). Vanzelfsprekend kan het ook voorkomen dat je deze bij een restaurant of bar moet laten zien.

Vraag: Is een Grüner Pass hetzelfde als ons groene vinkje in de Corona Check app?

ANTWOORD: Ja. Zorg wel dat je je internationale QR code ophaalt.

Vraag: Ik wil een meerdagse skipas kopen. Hoe zit dat?

ANTWOORD: Als je niet gevaccineerd bent of genezen, en dus moet testen gelden er speciale regels voor de aanschaf van een meerdaagse skipas. Omdat je test maar een beperkte houdbaarheid heeft, mag je dus in theorie alleen een tweedaagse skipas kopen. Maar, hierop wordt een kleine nuance aangebracht. Je mág dan wel een meerdaagse skipas kopen, maar die wordt gekoppeld aan de geldigheid van je test. Als de geldigheid van je test voorbij is wordt je pas geblokkeerd en kun je ‘m dus niet meer gebruiken. Je moet dan eerst je skipas laten deblokkeren aan de kassa door een nieuwe -negatieve- test uitslag te laten zien. Voordeel is dat je dus niet gehouden bent om steeds tweedaagse skipassen te kopen en dus niet geconfronteerd wordt met hogere kosten (een skipas met een kortere duur is immers duurder dan een meerdaagse skipas).

Vraag: Hoe zit het met de besmettingen momenteel in Oostenrijk?

ANTWOORD: Ook in Oostenrijk loopt het aantal COVID-19 besmettingen weer op. Zo ook in Salzburg, waar Wilfried Haslauer (ÖVP), die momenteel gezondheidsfunctionaris Christian Stöckl (ÖVP) vertegenwoordigt zich dan ook de nodige zorgen over maakt. “Verdere aanscherpingen kunnen niet worden uitgesloten aangezien de huidige cijfers niet bemoedigend zijn”, zei hij vandaag tegen de Oostenrijkse website orf.at. Momenteel zijn er rond de 200 IC bedden bezet.

Vraag: Wat gebeurt er als het aantal besmettingen te ver oploopt?

ANTWOORD: Zodra er 500 IC-bedden bezet zijn door corona patiënten, zal er in veel gebieden in Oostenrijk een “2-G-regel” gaan gelden. Dat betekent alleen nog toegang voor gevaccineerden en mensen die genezen zijn. Als het aantal intensive care bedden door meer dan 600 corona patiënten bezet zijn, zal er zelfs een uitreisbeperking gaan gelden voor ongevaccineerden. Niet-gevaccineerden moeten dan binnen blijven. Voor de beschermden en gevaccineerden geldt dit niet. Ter vergelijking: het aantal mensen dat gevaccineerd is in Oostenrijk bedraagt nog geen 64%; in Nederland 81%.

LET OP:

De situatie rondom corona in Oostenrijk kan op elk moment wijzigen. Wil je op de hoogte zijn en blijven van de meest actuele informatie, zorg dan dat je officiële bronnen van de Oostenrijks regerering hanteert, bijvoorbeeld die van het Bundeministerium, of laat je informeren door de bronnen van de Rijksoverheid. Snowrepublic is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor eventuele fouten of onjuistheden.

De website of sociale kanalen van Snowrepublic zijn niet de plekken om te discussiëren over corona en de daarbij behorende ontwikkelingen, meningen, regels e.d. Wij behouden ons het recht voor om reacties naar eigen inzicht te verwijderen en leggen hierover geen verantwoording af aan de schrijver ervan. Hou het netjes en aardig. We zijn hier met z’n allen vanuit onze passie en liefde voor wintersport en laat dat vooral aan iedereen zien. Happy wintersport!

Bronnen: tt.com | Bundesministerium | Orf.at | Hoofdfoto: Pexels.com

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer