In onze Facebookgroep “Liefde voor wintersport” stelde volger Anne Lieke de vraag: “Wij gaan over een aantal weken naar Montafon, waarbij ik en mijn vriend afwisselend zullen skiën (de ander blijft bij de kleintjes). Als we vooraf skipassen willen kopen, moeten we dus nu al bedenken wie er welke dag oppast en wie er gaat skiën (bij bestelling moet je een naam opgeven namelijk). Weet iemand of het een probleem is als we ’s ochtends toch bedenken dat de ander gaat en niet diegene op wiens naam we bestelt hebben?”. Dat leek ons een goede vraag om eens verder uit te zoeken.

Zin om deze winter nog een keer te gaan skiën? Dan moet je dit maar eens lezen!


De vraag van Anne in Facebookgroep “Liefde voor Wintersport

Grote kostenpost

Een skipas is een prijzige aangelegenheid. Op sommige plekken betaal je bijna € 60 euro voor een dagpas en ga je zes dagen skiën dan telt dit rap op tot in veel gebieden meer dan €300 per persoon. Serieus geld. Zeker als je met een heel gezin gaat is het één van de grootste kostenposten van je gehele wintersport en is het logisch dat er gekeken wordt of er mogelijkheden zijn om flexibel om te gaan met de skipas en zo kosten te besparen.

Natuurlijk weten we allemaal waarom een skipas zo prijzig is: het onderhouden van de pistes is geen sinecure en kost serieus veel geld. Tel daarbij op alle investeringen die er gedaan (en nog gaan komen) in liften en andere voorzieningen en je snapt ’t. En dan heb ik nog niet eens gehad over alle mensen die ervoor zorgen dat jij dagelijks op de lange latten kunt staan.

< prijs van een 6-daagse skipas in seizoen 2022/2023.

Bron: wintersport.nl/skigebieden/skipasprijzen


Voorwaarden

Een makkelijk antwoord op de vraag van Anne Lieke is er eigenlijk niet. Ieder gebied hanteert namelijk z’n eigen voorwaarden. En die voorwaarden accepteer je automatisch als je een skipas koopt. Heb je wel eens door de voorwaarden heen gelezen? Nee, wij ook niet. Maar toch is het misschien eens zinvol om ’t eens te doen als je bijvoorbeeld vast zit in de lift.

Oh, je wilt een kort antwoord?

Nee, het mag niet. Zoals Anne Lieke zelf ook al aangaf. Een pas is persoonsgebonden en mag dus niet uitgewisseld worden met anderen. Ook niet als je bijvoorbeeld een dagpas koopt en deze maar een halve dag gebruikt en je ‘m voor de rest van de dag aan iemand anders geeft. Het lijkt zo onschuldig, maar het mag niet. Uit de vele reacties onder de Facebook post blijkt dat veel mensen dit dus niet weten…

Dit staat er te lezen op de website van Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn

Het lange antwoord

In sommige gebieden wordt er -op het moment dat jij je skipas aanbiedt- een foto gemaakt, zoals ook Catrien als reactie op de post van Anne Lieke gaf. Dat heb je wellicht niet in de gaten, maar het gebeurt toch. Iedere keer als jij je pas weer aanbiedt wordt er opnieuw een foto gemaakt en wordt deze automatisch vergeleken met de eerste foto of je nog dezelfde persoon bent.

Deze techniek wordt in steeds meer gebieden ingevoerd. Nu nog vaak steekproefsgewijs maar met de voortschrijdende techniek kun je op je vingers natellen dat dit straks altijd gaat gebeuren. Als je gepakt wordt, wordt je skipas meestal ingenomen. Toch zuur als je nog vijf dagen voor de boeg hebt. Of je krijgt een fikse boete zoals Saalbach-Hinterglemm op de website vermeld. De skigebieden mogen dat ook doen; je bent immers akkoord gegaan met hun voorwaarden bij aankoop van je pas.


DEZE WINTER NOG NAAR ITALIË?

Val di Fiemme ligt in Italië, en dat merk je! De nadruk ligt hier absoluut op genieten. Van de omgeving, het skiën en het eten bijvoorbeeld, maar ook van het weer. De Dolomieten staan bekend om het zonnige weer. Gemiddeld hebben skiërs 8 van de 10 dagen zon.

Ook de après-ski is hier heerlijk anders dan in de Alpenlanden. Met een heerlijke wijn uit de streek in de hand plof je na een drukke skidag neer op een terrasje. ’s Avonds zoek je een gezellig restaurant uit en na afloop praat je na bij de haard, of zoek je een gezellige bar of pub op. Lees verder voor nog vier tips voor een onvergetelijke wintersport naar Val di Fiemme.


Voorwaarden

In één van de antwoorden op de vraag van Anne Lieke werd specifiek aangegeven dat in Tignes bovenstaande het geval is: er wordt een vergelijkingsfoto van je gemaakt. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar de Algemene voorwaarden van Tignes en daar staat in artikel 16.4 -als mijn Frans en Google Translate me niet in de steek laten- dat ze inderdaad een foto van je mogen maken en deze ook tot aan het einde van de geldigheidsduur mogen bewaren. Opvallend trouwens dat ze óók jouw bankgegevens 15 maanden bewaren. Overigens ben je in de gelegenheid om hen te verzoeken deze gegevens uit hun databases te verwijderen, maar dat terzijde.

Deel uit de Algemene Voorwaarde van Tignes bij het kopen van een skipas

Is er een oplossing?

Skigebieden zouden er goed aan doen om voor jonge ouders een flexibele oplossing te bieden Het is immers een mooie manier om je te onderscheiden als skigebied dat graag gezinnen aantrekt. Gelukkig zijn steeds meer skigebieden zo slim om dit aan te bieden,; zie de lijst hieronder (bron)

Peuters geboren in 2014 of later de hele winter gratis gebruik kunnen maken van alle liften met de miniAlpini Card. Met de Power of Ten kost de skipas voor iedereen onder de negentien elke zaterdag slechts tien euro en met de Family Card kunnen moeder en vader afwisselend dezelfde kaart gebruiken.

Ook andere gebieden kiezen meer en meer voor een flexibele invulling van je skipas. Zo bestaat soms de mogelijkheid om 4 dagen te skiën (verdeeld over 7 dagen). Je mag dan zelf de dagen kiezen. Check van tevoren dus goed wat het skigebied van jouw keuze voor mogelijkheden hierin biedt. Er zijn namelijk behoorlijk wat gebieden die deze mogelijkheid bieden,

Dagpas

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen zoals het kopen van een dagpas. Voordeel daarvan is dat je een dagje niet kunt gaan als het even niet zulk lekker weer is. Bovendien geeft je dit veel meer flexibiliteit. Nadeel is natuurlijk dat je uiteindelijk duurder uit bent. En dat was nou net niet de bedoeling van Anne Lieke.

Oh ja, nog even dit…

Wij begrijpen als geen ander dat wintersporten een prijzige aangelegenheid is. Realiseer je dat het wellicht op het eerste gezicht een goed idee lijkt om samen met één skipas te doen. Echter, wees je je ervan bewust dat skigebieden hierdoor inkomsten missen waardoor hun gehele liftoperatie niet meer rendabel (genoeg) is, waardoor de prijzen volgend jaar voor iedereen nog verder omhoog gaan…En dat willen we niet, toch?

Hoofdfoto: Saskia Smulders


GA LENTE SKIËN IN HET SNEEUWZEKERE OBERTAUERN

Skiën is heerlijk en laat in het seizoen heeft het vaak nét een beetje extra. De dagen worden alweer goed lang, het zonnetje begint steeds feller te schijnen en de temperatuur is heerlijk aangenaam.

Iedereen die gek is op lenteskiën weet ook dat de sneeuw dan wel eens wat minder kan zijn. Maar niet in Obertauern! Wil je er dit seizoen nog wat later op uit, kies dan voor het sneeuwzekere en gezellige Obertauern.

Klik hier voor meer info en beschikbaarheid


2 Reactie op “Je skipas delen met iemand. Mag dat?”

  • Remco
    21 februari 2023 at 10:42

    Met jong gezin is het een aanrader om in de Duitse Alpen te gaan skiën. Veel goedkoper, voor de kinds een puntenpas ipv weekkaart. Veel ouders skiën toch rondom de skiklas van hun kind, hoef je niet perse naar een groot gebied toe. Wel last minute boeken, minder sneeuwzeker. Boltserlang, Ofterschwang, Oberstdorf

  • Magda Dillen
    21 februari 2023 at 10:00

    Ik ben regelmatig meegegaan als skimoni voor sneeuwklassen en de eerste dag werden de passen verdeeld onder de collega’s (12). Wat we niet in de gaten hadden dat van de moni’s die er al eerder waren skipassen van het vorige jaar waren. De 5de dag nam ik de gondel naar boven, zonder argwaan. Plots belde de verantwoordelijke dat er beneden nog iemand stond met mijn skipas. Wel degelijkcontrole! Trouwens, in Oostenrijk zit er iemand aan de computer in het lokaaltje aan de lift, die niet anders doet dan controleren. Groetjes

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer