De kans dat je overlijdt door het gebruik van aspirine is groter dan dat je dood vindt door een lawine op een geprepareerde piste. Dat zegt in ieder geval de deelstaat Tirol waar afgelopen week een grote lawine in Lech over een (deels) geprepareerde piste kwam. Daarbij werden zo’n 10 wintersporter bedolven, maar wonder boven wonder konden ze allen zonder al te veel verwondingen -op één na die zwaargewond raakte- bevrijd worden. Toch zijn er nog veel vragen, aldus de deelstaat.

Veel vragen

Vooral vragen als “Hoe kon dit gebeuren?”, “Wie is er verantwoordelijk?” gaan in de rondte. Toch is het nog veel te vroeg voor antwoorden, zo stelt de pistedienst. “Onze prioriteit ligt nu bij om betrokkenen en getuigen te interviewen”, zegt Rainer Fritz, hoofd van de Vorarlberg Alpine Police. Zodra de situatie in het terrein het toelaat, zullen er onderzoeken plaatsvinden bij en op de lawine zelf. “We bekijken het sneeuwdek en maken een sneeuwprofiel”, legt Fritz uit. Volgens het hoofd van de Alpenpolitie moet het lopende onderzoek informatie opleveren over de vraag of mensen, dieren of de zonnestralen de enorme sneeuwplaat hebben veroorzaakt. “We verzamelen alles, aan het einde van ons werk is er een verklaring van feiten aan het openbaar ministerie in Feldkirch.” De uitkomst van het onderzoek zal dan duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag of iemand al dan niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het incident.

Vooral de vraag hoe het mogelijk was dat een lawine van deze omvang over een piste die als veilig kon worden beschouwd kon plaatsvinden staat open.

Tien gewonden

De lawine vond plaats afgel0pen zondag kort voor 15.00 uur op in het open skigebied, maar ging over de skipiste nr. 134 (Balmen), waar tien wintersporters uit Europa en de VS verrast werden. Een skiër uit Duitsland is met ernstige verwondingen overgebracht naar de intensive care in Innsbruck, drie andere mensen raakten lichtgewond. Er werd in Lech daarom ook gesproken over “het kerstwonder van Lech”. De piste zelf werd bedekt over een lengte van 500 tot 600 meter.

In dezelfde ochtend nog werd de mogelijke lawine al opgeblazen, maar blijkbaar was niet alle sneeuw hiermee verdwenen. In de regio werd al eerder gewaarschuwd voor groot lawinegevaar, zo ook op onze site.

Opnieuw een lawine

Dat het lawinegevaar, vooral veroorzaakt door de hoge temperaturen en de regen hoog is, blijkt wel uit het feit dat er gistermiddag opnieuw een lawine in Oostenrijk was.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Copyright Will Turner Unsplash

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer