De kans dat je overlijdt door het gebruik van aspirine is groter dan dat je dood vindt door een lawine op een geprepareerde piste. Dat zegt in ieder geval de deelstaat Tirol waar afgelopen week een grote lawine in Lech over een (deels) geprepareerde piste kwam. Daarbij werden zo’n 10 wintersporter bedolven, maar wonder boven wonder konden ze allen zonder al te veel verwondingen -op één na die zwaargewond raakte- bevrijd worden. Toch zijn er nog veel vragen, aldus de deelstaat.

Veel vragen

Vooral vragen als “Hoe kon dit gebeuren?”, “Wie is er verantwoordelijk?” gaan in de rondte. Toch is het nog veel te vroeg voor antwoorden, zo stelt de pistedienst. “Onze prioriteit ligt nu bij om betrokkenen en getuigen te interviewen”, zegt Rainer Fritz, hoofd van de Vorarlberg Alpine Police. Zodra de situatie in het terrein het toelaat, zullen er onderzoeken plaatsvinden bij en op de lawine zelf. “We bekijken het sneeuwdek en maken een sneeuwprofiel”, legt Fritz uit. Volgens het hoofd van de Alpenpolitie moet het lopende onderzoek informatie opleveren over de vraag of mensen, dieren of de zonnestralen de enorme sneeuwplaat hebben veroorzaakt. “We verzamelen alles, aan het einde van ons werk is er een verklaring van feiten aan het openbaar ministerie in Feldkirch.” De uitkomst van het onderzoek zal dan duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag of iemand al dan niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het incident.

Vooral de vraag hoe het mogelijk was dat een lawine van deze omvang over een piste die als veilig kon worden beschouwd kon plaatsvinden staat open.

Tien gewonden

De lawine vond plaats afgel0pen zondag kort voor 15.00 uur op in het open skigebied, maar ging over de skipiste nr. 134 (Balmen), waar tien wintersporters uit Europa en de VS verrast werden. Een skiër uit Duitsland is met ernstige verwondingen overgebracht naar de intensive care in Innsbruck, drie andere mensen raakten lichtgewond. Er werd in Lech daarom ook gesproken over “het kerstwonder van Lech”. De piste zelf werd bedekt over een lengte van 500 tot 600 meter.

In dezelfde ochtend nog werd de mogelijke lawine al opgeblazen, maar blijkbaar was niet alle sneeuw hiermee verdwenen. In de regio werd al eerder gewaarschuwd voor groot lawinegevaar, zo ook op onze site.

Opnieuw een lawine

Dat het lawinegevaar, vooral veroorzaakt door de hoge temperaturen en de regen hoog is, blijkt wel uit het feit dat er gistermiddag opnieuw een lawine in Oostenrijk was.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Copyright Will Turner Unsplash

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer