Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De kans dat je overlijdt door het gebruik van aspirine is groter dan dat je dood vindt door een lawine op een geprepareerde piste. Dat zegt in ieder geval de deelstaat Tirol waar afgelopen week een grote lawine in Lech over een (deels) geprepareerde piste kwam. Daarbij werden zo’n 10 wintersporter bedolven, maar wonder boven wonder konden ze allen zonder al te veel verwondingen -op één na die zwaargewond raakte- bevrijd worden. Toch zijn er nog veel vragen, aldus de deelstaat.

Veel vragen

Vooral vragen als “Hoe kon dit gebeuren?”, “Wie is er verantwoordelijk?” gaan in de rondte. Toch is het nog veel te vroeg voor antwoorden, zo stelt de pistedienst. “Onze prioriteit ligt nu bij om betrokkenen en getuigen te interviewen”, zegt Rainer Fritz, hoofd van de Vorarlberg Alpine Police. Zodra de situatie in het terrein het toelaat, zullen er onderzoeken plaatsvinden bij en op de lawine zelf. “We bekijken het sneeuwdek en maken een sneeuwprofiel”, legt Fritz uit. Volgens het hoofd van de Alpenpolitie moet het lopende onderzoek informatie opleveren over de vraag of mensen, dieren of de zonnestralen de enorme sneeuwplaat hebben veroorzaakt. “We verzamelen alles, aan het einde van ons werk is er een verklaring van feiten aan het openbaar ministerie in Feldkirch.” De uitkomst van het onderzoek zal dan duidelijkheid kunnen verschaffen over de vraag of iemand al dan niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het incident.

Vooral de vraag hoe het mogelijk was dat een lawine van deze omvang over een piste die als veilig kon worden beschouwd kon plaatsvinden staat open.

Tien gewonden

De lawine vond plaats afgel0pen zondag kort voor 15.00 uur op in het open skigebied, maar ging over de skipiste nr. 134 (Balmen), waar tien wintersporters uit Europa en de VS verrast werden. Een skiër uit Duitsland is met ernstige verwondingen overgebracht naar de intensive care in Innsbruck, drie andere mensen raakten lichtgewond. Er werd in Lech daarom ook gesproken over “het kerstwonder van Lech”. De piste zelf werd bedekt over een lengte van 500 tot 600 meter.

In dezelfde ochtend nog werd de mogelijke lawine al opgeblazen, maar blijkbaar was niet alle sneeuw hiermee verdwenen. In de regio werd al eerder gewaarschuwd voor groot lawinegevaar, zo ook op onze site.

Opnieuw een lawine

Dat het lawinegevaar, vooral veroorzaakt door de hoge temperaturen en de regen hoog is, blijkt wel uit het feit dat er gistermiddag opnieuw een lawine in Oostenrijk was.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Copyright Will Turner Unsplash

Lees ook:

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer