Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Voor romantische zielen zonder koude voeten…

Door: Pauline van der Waal

In Brixen im Thale -midden in de SkiWelt- ligt het Igludorf: oftewel het iglodorp. Elk jaar opnieuw opgebouwd uit tonnen sneeuw en ijs. En je kunt er niet alleen een kijkje nemen en een hartverwarmertje drinken, je kunt er ook overnachten!

Alpeniglu in Hochbrixen, bovenaan de gondel

Wanneer je de gondel vanuit Brixen omhoog neemt en bovenaan linksaf piste 2A pakt, zie je de iglo’s vanzelf aan je rechterhand. Met mooi weer is er een buitenbar en zijn er ligstoelen, maar het is natuurlijk veel leuker om een drankje te drinken in de iglo’s.

Het iglodorp in Hochbrixen valt niet te missen
Het iglodorp in Hochbrixen valt niet te missen

Hoe maken ze die iglo’s eigenlijk?

Tsja, hoe maken eskimo’s een iglo? Niet zoals ze dat in Brixen doen in ieder geval! Hier blazen ze namelijk een enorm grote ballon op waar ze sneeuw overheen doen. Dit is overigens 100% kunstsneeuw, omdat de structuur daarvan altijd hetzelfde is.
Vervolgens wachten ze een dag of twee tot de sneeuw massief is geworden en wordt de ballon lek geprikt. Daarna volgt het maken van gangen en de kunstwerken in de sneeuw. Bovenop is de sneeuw zo’n 1,5 tot 2 meter dik, maar toch zie je in het plafond lichtjes de zon schijnen. Echt bizar! De muren zijn tot wel 3 meter dik.

In deze iglo's in Igludorf Brixen kun je overnachten
In deze iglo’s in Igludorf Brixen kun je overnachten

Drankje tijdens het skiën

Het iglodorp is overdag vrij toegankelijk, en een drankje doen is dan ook een must. Binnen is de temperatuur altijd tussen de -2 en +2 graden Celsius. Het ligt dus aan de buitentemperatuur of je het lekker warm vindt daar binnen! De banken en tafels zijn gemaakt van ijs. Een eettafel weegt al gauw zo’n drie ton! Deze worden beneden in het dorp gemaakt voordat ze naar boven worden gebracht. In de specials Alpeniglufrabriek worden alle luchtbellen uit het ijs gehaald waardoor er een prachtig heldere ijstafel over blijft.

We zitten op berenvellen in de mooi uitgelichte iglo
We zitten op berenvellen in de mooi uitgelichte iglo

Diner in de met ijssculpturen versierde iglo’s

Alleen met het maken van de iglo’s en de tafels en banken van ijs ben je er nog niet. Er gaan verschillende kunstenaars aan de slag om de binnen- en buitenkant van de iglo’s te versieren. Dit jaar is het thema jungle en dat is duidelijk te zien. We zien gorilla’s van sneeuw en jaguars van ijs en nog veel meer!

Waanzinnig, binnenin de iglo's hebben kunstenaars dagenlang aan prachtige kunstwerken van sneeuw en ijs gewerkt
Waanzinnig, binnenin de iglo’s hebben kunstenaars dagenlang aan prachtige kunstwerken van sneeuw en ijs gewerkt

Overnachten in een iglo en zelfs trouwen

Is een kijkje, een drankje en een diner nog niet genoeg voor je? Dan kun je ook overnachten in een iglo! Ik heb zelf al koude voeten in m’n eigen warme bed, dus of het iets voor mij is weet ik niet, maar het is wel onwijs gaaf dat het kan!

Na het diner kruip je met een warme fleecepyama over je eigen onderkleding in de warme slaapzak die temperaturen tot -20 zou moeten kunnen doorstaan. Je slaapt natuurlijk ook niet rechtstreeks op sneeuw of ijs, maar maakt gebruik van een matras en -hoe authentiek wil je het hebben- rendiervellen.

Tot slot kun je ook trouwen in het iglodorp! Eén bruidspaar is je dit seizoen al voorgegaan en er schijnt er nog eentje gepland te zijn. Tip voor de bruid: trek een niet al te blote jurk aan, want ook tijdens de ceremonie blijft de temperatuur rond het vriespunt.

Ben je niet zo'n koukleum? Lekker blijven slapen dan!
Ben je niet zo’n koukleum? Lekker blijven slapen dan!

Feest in Alpeniglu

Gaat je dat wat ver, maar ben je wel in voor een feestje? Naast een diner met fakkelwandeling elke woensdag en zaterdag wordt er regelmatig een Ice Party georganiseerd. Als de avond is gevallen draaien er DJ’s terwijl jij cocktails kunt drinken uit een glas van ijs! En wanneer jij een dansje waagt kun je tegelijkertijd ook nog naar de ijs kunstenaars kijken die een showtje weggeven. Een kunstwerk maken van een massief blok ijs doe je namelijk… met een kettingzaag!

Wees erbij voor je te laat bent, want dit seizoen zijn er alleen nog Ice Party’s op 26 februari en 5 maart.

Igludorf
Igludorf

Meer zien? Bekijk dan onderstaande video.

Wil je meer weten over het iglodorp of direct boeken? Check dan de website van Igludorf. Voor meer informatie over het skigebied kun je terecht op SkiWelt.at of op de site van de Kitzbüheler Alpen – Brixental. Lees ook het artikel waarom de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental mijn favoriete gebied is.

Foto’s: Pauline van der Waal

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer