Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Voor romantische zielen zonder koude voeten…

Door: Pauline van der Waal

In Brixen im Thale -midden in de SkiWelt- ligt het Igludorf: oftewel het iglodorp. Elk jaar opnieuw opgebouwd uit tonnen sneeuw en ijs. En je kunt er niet alleen een kijkje nemen en een hartverwarmertje drinken, je kunt er ook overnachten! 

Alpeniglu in Hochbrixen, bovenaan de gondel

Wanneer je de gondel vanuit Brixen omhoog neemt en bovenaan linksaf piste 2A pakt, zie je de iglo’s vanzelf aan je rechterhand. Met mooi weer is er een buitenbar en zijn er ligstoelen, maar het is natuurlijk veel leuker om een drankje te drinken in de iglo’s.

Het iglodorp in Hochbrixen valt niet te missen
Het iglodorp in Hochbrixen valt niet te missen

Hoe maken ze die iglo’s eigenlijk?

Tsja, hoe maken eskimo’s een iglo? Niet zoals ze dat in Brixen doen in ieder geval! Hier blazen ze namelijk een enorm grote ballon op waar ze sneeuw overheen doen. Dit is overigens 100% kunstsneeuw, omdat de structuur daarvan altijd hetzelfde is.
Vervolgens wachten ze een dag of twee tot de sneeuw massief is geworden en wordt de ballon lek geprikt. Daarna volgt het maken van gangen en de kunstwerken in de sneeuw. Bovenop is de sneeuw zo’n 1,5 tot 2 meter dik, maar toch zie je in het plafond lichtjes de zon schijnen. Echt bizar! De muren zijn tot wel 3 meter dik.

In deze iglo's in Igludorf Brixen kun je overnachten
In deze iglo’s in Igludorf Brixen kun je overnachten

Drankje tijdens het skiën

Het iglodorp is overdag vrij toegankelijk, en een drankje doen is dan ook een must. Binnen is de temperatuur altijd tussen de -2 en +2 graden Celsius. Het ligt dus aan de buitentemperatuur of je het lekker warm vindt daar binnen! De banken en tafels zijn gemaakt van ijs. Een eettafel weegt al gauw zo’n drie ton! Deze worden beneden in het dorp gemaakt voordat ze naar boven worden gebracht. In de specials Alpeniglufrabriek worden alle luchtbellen uit het ijs gehaald waardoor er een prachtig heldere ijstafel over blijft.

We zitten op berenvellen in de mooi uitgelichte iglo
We zitten op berenvellen in de mooi uitgelichte iglo

Diner in de met ijssculpturen versierde iglo’s

Alleen met het maken van de iglo’s en de tafels en banken van ijs ben je er nog niet. Er gaan verschillende kunstenaars aan de slag om de binnen- en buitenkant van de iglo’s te versieren. Dit jaar is het thema jungle en dat is duidelijk te zien. We zien gorilla’s van sneeuw en jaguars van ijs en nog veel meer!

Waanzinnig, binnenin de iglo's hebben kunstenaars dagenlang aan prachtige kunstwerken van sneeuw en ijs gewerkt
Waanzinnig, binnenin de iglo’s hebben kunstenaars dagenlang aan prachtige kunstwerken van sneeuw en ijs gewerkt

Overnachten in een iglo en zelfs trouwen

Is een kijkje, een drankje en een diner nog niet genoeg voor je? Dan kun je ook overnachten in een iglo! Ik heb zelf al koude voeten in m’n eigen warme bed, dus of het iets voor mij is weet ik niet, maar het is wel onwijs gaaf dat het kan!

Na het diner kruip je met een warme fleecepyama over je eigen onderkleding in de warme slaapzak die temperaturen tot -20 zou moeten kunnen doorstaan. Je slaapt natuurlijk ook niet rechtstreeks op sneeuw of ijs, maar maakt gebruik van een matras en -hoe authentiek wil je het hebben- rendiervellen.

Tot slot kun je ook trouwen in het iglodorp! Eén bruidspaar is je dit seizoen al voorgegaan en er schijnt er nog eentje gepland te zijn. Tip voor de bruid: trek een niet al te blote jurk aan, want ook tijdens de ceremonie blijft de temperatuur rond het vriespunt.

Ben je niet zo'n koukleum? Lekker blijven slapen dan!
Ben je niet zo’n koukleum? Lekker blijven slapen dan!

Feest in Alpeniglu

Gaat je dat wat ver, maar ben je wel in voor een feestje? Naast een diner met fakkelwandeling elke woensdag en zaterdag wordt er regelmatig een Ice Party georganiseerd. Als de avond is gevallen draaien er DJ’s terwijl jij cocktails kunt drinken uit een glas van ijs! En wanneer jij een dansje waagt kun je tegelijkertijd ook nog naar de ijs kunstenaars kijken die een showtje weggeven. Een kunstwerk maken van een massief blok ijs doe je namelijk… met een kettingzaag!

Wees erbij voor je te laat bent, want dit seizoen zijn er alleen nog Ice Party’s op 26 februari en 5 maart.

Igludorf
Igludorf

Meer zien? Bekijk dan onderstaande video.

Wil je meer weten over het iglodorp of direct boeken? Check dan de website van Igludorf. Voor meer informatie over het skigebied kun je terecht op SkiWelt.at of op de site van de Kitzbüheler Alpen – Brixental. Lees ook het artikel waarom de SkiWelt Wilder Kaiser Brixental mijn favoriete gebied is.

Foto’s: Pauline van der Waal

(Visited 504 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer