Is Val Thorens nou echt zo leuk?

Door Matthijs van der Pol

Het is de eeuwige discussie: aan de piste in Frankrijk OF après-ski in Oostenrijk (hoe Frans het ook klinkt). Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wintersport landen (Italië, Noorwegen enz.), maar de meeste Nederlanders gaan toch naar een van deze twee landen toe. Maar is het ook mogelijk om beiden te vinden? Spoiler alert: JA, dat kan in Val Thorens. En het bizarre is dat het skigebied ook nog eens geweldig groot is (als je de uitgebreide pas koopt), sneeuwzeker is en lange afdalingen heeft.

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

Maaike is al vaker in Val Thorens geweest en het is haar lievelingsgebied

Hoewel Italië mijn lievelingsland is, neig ik toch meestal naar een wintersport in Oostenrijk vanwege de sfeer en de après-ski. Namens Snowrepublic kreeg ik de kans om het beroemde Val Thorens te ontdekken. Ik was hier erg benieuwd naar vanwege de vele goede verhalen uit mijn privé-netwerk. Deze reis hebben reporter Maaike en ik samen mogen ervaren. Maaike is al vaker in Val Thorens geweest en het is haar lievelingsgebied. Dit verslag schrijf ik echter vanuit de ik-vorm, omdat ik graag met jullie wil delen hoe ik mijn ‘ontgroening’ heb ervaren.

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

Geschikt voor drukte

Wat ik niet wist, is dat het als wij gaan vakantie is in België en Engeland. Hierdoor waren alle hotels vol. Je zou verwachten dat het dan ook te druk zou zijn op de pistes en dat er met name langere wachtrijen zouden zijn bij de liften. Dit is in ieder geval mijn ervaring als ik ging skiën in schoolvakanties. Ik ben echt verbaast hoe goed Val Thorens berekend is op deze drukte. De logistiek hebben ze goed geregeld. De wachtrijen bij de skiliften waren echt minimaal. Mijn complimenten!

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

Lange afdalingen en lange liften

Het heeft mijn voorkeur om lange, snelle liften (liefst cabines) omhoog te nemen en lange afdalingen te maken. De rit omhoog is zo gewoon het meest efficiënt, comfortabel (als snowboarder moet ik toch steeds mijn bindingen vast doen) en ik vind het vooral enorm genieten om lang te mogen afdalen. En dit kan in Val Thorens. Er zijn vele toppen van boven de 3.000 meter waarbij je in één keer naar de dorp Val Thorens kan afdalen. Heerlijk!!

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

Sneeuwzeker

Wat wintersporten in Frankrijk natuurlijk typeert is dat je kunt snowboarden en skiën van én naar je appartement of hotel. De dorpen liggen hoog in de bergen en dat maakt het een stuk meer sneeuwzeker. Dit is voor Val Thorens ook van toepassing, aangezien het op 2.300 meter hoogte ligt. Mocht je overigens in het dorp eindigen omdat de behoefte naar drank het heeft gewonnen, dan kan je altijd nog gratis met de bus terug naar je kamer.

Val Thorens - Snowrepublic
Uitzicht op Val Thorens

Feest

Op meerdere plekken is het aan het einde van de middag feest óp de piste. Ik ben bij La Folie Douce geweest, aangezien die goed aansloot bij de locatie van ons appartement. En ik vond het daar geweldig! Het is blijkbaar een vast concept dat op het balkon een DJ, saxofonist en zanger het publiek laten dansen en drinken. De stijl past helemaal in mijn straatje en ik heb ervan genoten. Wat helemaal bijzonder is, is dat het feest ook echt stopt als de liften stoppen.

het uitgaansleven in Val Thorens heeft veel te bieden

De mensen blijven echter nog wel gezellig even op de piste hangen. Hoewel dit niet nodig is, want het uitgaansleven in Val Thorens heeft veel te bieden. Le Monde is de meest bekende plek om naartoe te gaan. Tijdens mijn verblijf moest ik kiezen waar ik mijn tijd aan ging besteden, want er was ook nog eens een Jazz Festival. Ik vond het zo bijzonder om aan het einde van de dag op Place de Caron, in de sneeuw, met een strakblauwe lucht, uitzicht op de bergen en omringd door gezellige mensen te mogen genieten van een Jazzband. Het leven is mooi!

Val Thorens - Snowrepublic
Après-ski bij La Folie Douce
Val Thorens - Snowrepublic
Maaike en Matthijs aan de après-ski bij La Folie Douce
Val Thorens - Snowrepublic
Jazz Festival in Val Thorens – Snowrepublic

Het weer

Afgelopen winter hebben we uitstekende omstandigheden gehad als ik kijk naar de hoeveelheid sneeuw die gevallen is. Het nadeel is dat het weer (gebrek aan zicht, ontbreken van zon, extreme kou en/of wind) niet altijd mee zat.

Dit geeft mij nog eens een extra reden om terug te keren naar dit geweldige gebied

Maar ja… je kunt niet alles hebben. Door de harde wind, konden onze sleetocht en de zipline helaas niet doorgaan. Hier kun lezen hoeveel zin ik erin had en hoe gaaf dit had kunnen zijn. Dit geeft mij nog eens extra reden om terug te keren naar dit geweldige gebied. Val Thorens is nog open tot en met 8 mei en ik verwacht dat de omstandigheden tot die tijd goed blijven.

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

De laatste dag snowboarden in Val Thorens begon qua weersomstandigheden trouwens niet al te best. Ik zag geen hand voor ogen en het waaide hard, maar tussen de middag trok het binnen 15 minuten helemaal open. De lunch heb ik overgeslagen en ben de hele dag doorgegaan. De laatste lift ging om 17.15 uur omhoog en daar zat ik in.

Val Thorens - Snowrepublic
Hier was het even wat minder goed weer en het enige zicht was deze rots
Val Thorens - Snowrepublic
Binnen 15 minuten van wolken naar zon..

Ik wilde geen seconde missen van de verse poedersneeuw die ’s ochtends was gevallen. Ik zal zeker niet beweren dat ik een goede snowboarden ben. Naar mijn mening kom ik degelijk naar beneden, maar verder doe ik niks bijzonders. Ik heb wel de ambitie om mezelf verder te ontwikkelen, met name richting off piste snowboarden. Het lijkt me geweldig om afgelegen tussen de bomen te kunnen afdalen.

tijdens de laatste middag in Val Thorens (met verse poedersneeuw) heb ik misschien wel mijn beste middag ooit gehad

Om hier te komen dien ik nog wel diverse stappen te maken en tijdens de laatste middag in Val Thorens (met verse poedersneeuw) heb ik misschien wel mijn beste middag ooit gehad. Ik ben naast de piste gaan oefenen. Dit leek me een veilige manier en Val Thorens heeft zulke mooie brede pistes die ook nog eens ruimte overhouden om naast te piste te experimenteren. Zonder gevaar van steile afgronden e.d. waande ik mezelf in de wolken. Wat een heerlijk gevoel!

Val Thorens - Snowrepublic
Harde wind in Val Thorens, maar wel topsneeuw!

Passie

Toen ik in een lift naar boven zat, hoorde ik een gesprek van twee jongemannen die volgens mij typerend was voor de gepassioneerde wintersporter in Val Thorens. De beste mannen waren de avond ervoor gezellig op stad geweest in de Le Monde, maar waren wel de hele dag op de piste te vinden. Ook zij wilden geen seconde missen van de verse poedersneeuw en sloegen net als ik de lunch over. Een van de jonge mannen had nog wel een broodje bij zich die ze konden delen. Op die manier konden ze tot het einde doorgaan.

Val Thorens - Snowrepublic
Val Thorens – Snowrepublic

Helaas zit het wintersportseizoen 2017/2018 er voor mij op (dit schrijf ik met een traan in mijn ogen), maar ik hoop dat jij de komende maand nog naar Val Thorens toe gaat. Ik heb een geweldig wintersportseizoen gehad en deze reis was een waardige afsluiter. Graag wil ik nog even zeggen dat ik dankbaar ben om onderdeel uit te mogen maken van Snowrepublic.

Relevante links en artikelen

Valthorens.com | Zipline La TyrolienneSledge Toboggan

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer