advertentie
Rab Microlight

Het is bijna niet te geloven hoeveel sneeuw er dit seizoen al gevallen is in de Alpen. Dat deed bij mij de vraag rijzen of er winters zijn geweest waarin er nóg meer sneeuw is gevallen. Ik vroeg ’t aan onze Alpenweerman van de gelijknamige site.

Volgens Johann van Alpenweerman is het niet zo makkelijk om deze op het oog simpel lijkende vraag te beantwoorden. Sommige winters kenmerkten zich namelijk door bijvoorbeeld veel neerslag (sneeuw) aan de noordkant terwijl de zuidkant neerslagarm (sneeuwarm) verliep. Andere keren was het weer net andersom. Daarnaast kun je de balans van de (theoretische) sneeuwhoogte(s) pas aan het einde van de winter opmaken, dus is het nu nog veel te vroeg om over de sneeuwval van dit seizoen iets te zeggen. Feit is wel dat we voor het overgrote deel van de Alpen tot nu toe veel neerslag (sneeuw) hebben gehad. Droger en zelfs met een neerslagtekort daarentegen in het oosten en deels ook zuidoosten van de Alpen.

In welke winter viel er dan nog meer sneeuw?

De winter van 1998-1999 (de winter waarin heel veel lawines te tellen waren, waaronder die in Galtur waarbij 37 toeristen waaronder 6 Nederlanders omkwamen) ligt nog altijd ver vooraan. Op de Säntis (de Säntis is een berg in de Appenzeller Alpen in Zwitserland, red) werd aan het einde van de winter toen maar liefst 27 meter sneeuw gemeten en ook in andere gebieden lag de sneeuw meters hoog!

In Zwitserland werd er ooit 27 meter sneeuw gemeten in één seizoen

Natuurlijk was betrof het hier een cumulatie van de gevallen sneeuw, maar toch! Deze winter was er ook duidelijk één van teveel sneeuw, hoewel er natuurlijk nooit echt sprake is van teveel sneeuw.

Säntis (foto: Switzerland Tourism)

Problemen

Ook in andere sneeuwrijke winters kan de sneeuw (teveel) sneeuw voor problemen zorgen maar dat is meest van tijdelijke aard. Voorbeeld de Südstau van laatst toen oa het Mattertal (Zermatt),  Saas-Fee (Saastal) en Val d’Isère een aantal dagen niet bereikbaar waren of er zelfs geëvacueerd moesten worden!

advertentie

Buro Scanbrit