advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


VIDEO: warmere temperaturen, kortere seizoenen

Door: Pauline van der Waal

Het aantal klimaatontkenners ten spijt, metingen maken duidelijk dat de aarde al jaren aan het opwarmen is. En nee, dat er dit jaar erg weinig sneeuw ligt is geen bewijs van het opwarmen van de aarde. Net zomin is het feit dat er de afgelopen twee jaar enorm veel sneeuw lag, een bewijs dat de aarde juist niet opwarmt. Het gaat om de langjarige trends, en die zeggen genoeg toch?

Een overzicht in zes minuten

Aangezien je voor sneeuw toch echt koude temperaturen nodig hebt, is het onvermijdelijk dat deze opwarming invloed heeft op wintersporten, zeker in de lagergelegen -en daardoor sowieso wat warmere- gebieden. NOS maakte hierover dit duidelijke filmpje, dat mij in ieder geval een vrij ongemakkelijk gevoel geeft.

Veranderingen al snel zichtbaar

De afgelopen 100 jaar is de temperatuur in Zwitserland bijvoorbeeld gemiddeld gezien anderhalve graad gestegen. Het gemiddelde aantal centimeter sneeuw dat jaarlijks valt in de Alpen, neemt de laatste 70 jaar ook gestaag af. Skiën in Winterberg wordt sowieso bijna onmogelijk, en het seizoen dat er geskied kan worden wordt stukken korter. Ook zijn er veel meer sneeuwkanonnen nodig om de pistes van een witte laag te voorzien.

Kortom: het is niet zo’n vrolijk bericht, maar wat mij betreft is dit filmpje wel een must-see.

Bron: NOS
Hoofdfoto: Pauline van der Waal

 

advertentie