Enige tijd geleden had ik het genoegen om, tijdens een bijeenkomst bij MK Skiservice in Bilthoven, kennis te maken met Paul de Groot. Paul is een van de bekendste skiërs van de lage landen en heeft een enorme passie voor bergen en activiteiten in de natuur. Om een kader te geven aan dit interview stelde ik Paul als eerste vraag:

Wie is Paul de Groot?

Wanneer en hoe is jouw liefde voor de bergen en het skiën ontstaan?

Paul: “Dat is al voor mijn eerste herinnering, toen ik met ouders mee naar de bergen ging. Wintersport was vanaf het begin mijn favoriete vakantie. Ook in de zomer was ik graag in de Alpen, maar de winter vond ik gelijk al het meest spectaculair en eigenlijk het hoogtepunt van het jaar. Zowel skiën als snowboarden hadden al snel geen geheimen meer voor mij, dacht ik. En daarom ben ik een opleiding als skileraar gaan doen.”

“Maar ik besefte al heel snel dat ik ski- en snowboardles geven super leuk vond, maar dat zelf skiën en snowboarden mijn echte passies zijn. En dan met name off-piste, door het bos heen rauzen, vlak naast de piste of aan de andere kant van de berg eraf.

Alles was leuker dan op de geprepareerde pistes. En rond mijn 19e merkte ik dat er ook zoiets als freeriden was. Dat er iets van een competitie bestond en je het als een echte sport kon beoefenen.”

“Ik heb me toen gelijk ingeschreven voor een Freeride-wedstrijd en ontdekte dat ik dat het allervetste vond en hierin door wilde gaan. Ik ging op zoek naar sponsoren, zodat ik fulltime freerider kon worden. Dat ging niet vanzelf, waardoor ik de kosten voor veel van de eerste wedstrijden zelf heb moeten betalen. Ik begreep al snel dat ik moest investeren in de sport en in mezelf om gezien te worden door resultaten neer te zetten. Daardoor is het balletje gaan rollen. Precies in de tijd dat de eerste NK’s plaatsvonden, waarbij ik de eerste edities heb gewonnen.”

Wat doe je in de zomermaanden?

Je hebt een enorme passie voor wintersport en skiën. Ga je in de zomermaanden naar de sneeuw op het zuidelijk halfrond?

Paul: “Dat heb ik zeker een gegaan. Zo maakte ik mooie skireizen naar Nieuw-Zeeland, Chili en Argentinië. Ik heb het zuidelijk halfrond opgezocht om het hele jaar door te kunnen blijven skiën. Maar de afgelopen jaren, omdat ik meer aan het toerskiën ben, wordt het skiseizoen in Europa al lekker lang en loopt het voor mij door tot in mei, soms juni. In de zomer ben ik de nu vooral aan het zeilen, mijn andere grote passie. En daar vindt ik natuurlijk een mooie match met een van mijn belangrijke sponsors, Helly Hansen. Een merk dat groot geworden is in de zeilwereld.”

Wat zijn jouw favoriete gebieden in Europa?

Zijn er landen of regio’s waar je in de winter het liefst naartoe gaat?

“Mijn grote liefde is het hooggebergte en dan kom je al snel uit in Zwitserland. Maar ook de Alpenhoofdkam in Oostenrijk, Frankrijk en Italië is waar het voor mij gebeurt. Gelijk als ik in de bergen kom zie ik opties en mogelijkheden. Dat is een oneindig iets, ik wil blijven ontdekken. Dus waarschijnlijk gaat het leven te kort zijn om al mijn dromen waar te maken.

Waar ik veel ski is in het westen van Zwitserland. Die regio ken ik goed en vanuit daar verken ik de rest van de Alpen en trek ik erop uit als er ergens veel sneeuw is gevallen.”

Hoe vaak ben je in de bergen?

Je hebt een werkplek hier in Nederland en bent ook veel aan het skiën. Hoe verdeel jij je tijd tussen kantoor en bergen?

Paul: “In de wintermaanden, van december tot en met mei, ben ik ongeveer de helft van de tijd onderweg in de bergen. In deze zes maanden heb ik voldoende tijd om het grootste deel van mijn ideeën van het seizoen uit te voeren.”

Hoe bereid jij je voor op je tochten buiten de piste?

Op welke manier zorg je ervoor dat de risico’s van off-piste skiën zo klein mogelijk zijn?

Paul: “Veel mensen denken dat het kopen van een rugzak met airbag voldoende is om veilig op pad te gaan. Maar zo werkt het dus niet. Als je off-piste wil gaan doe dat in ieder geval samen met een ervaren lokale gids. Ga nooit zonder begeleiding zelf uitvinden welke mogelijkheden er zijn buiten de piste. Het huren van een gids/skileraar kan een grote stap lijken, maar het is de enige manier om veilig een nieuw gebied te verkennen.

Hij of zij zal je dan gelijk vertellen welke materialen je bij je moet hebben. Waarschijnlijk heeft hij de juiste producten, die je dan kunt gebruiken. Daarna kun je diverse cursussen doen om zelf steeds meer kennis te vergaren, zodat je zelf kunt inschatten wat de gevaren zijn. Dat is zonder kennis en ervaring onmogelijk om te doen. Naast het inschatten of een afdaling fysiek te doen is, is het incalculeren van alle mogelijke gevaren minstens zo belangrijk.

Wat merk jij van de opwarming van de aarde?

En hoe gaan de skigebieden waar jij komt daarmee om?

Paul: “Natuurlijk zien we in de marketing veel uitingen van de wintersportgebieden dat ze druk bezig zijn met duurzaamheid en natuurbehoud. Zelf merk ik er verder niet heel veel van, omdat ik met name vanuit de skigebieden de berg op loop en ergens anders weer naar beneden ski. Daarboven is voor mij de natuur gewoon de natuur en die blijft zoals hij is. Omdat ik zelf met name ski op ongerepte hellingen zie ik zelden kunstsneeuw en sneeuwmachines bijvoorbeeld.

In mijn laatste film hebben we ook geprobeerd om de hele missie zo duurzaam mogelijk te maken. We noemen dat niet echt, maar je ziet ons bijvoorbeeld wel op e-bikes en in de trein reizen. Gewoon om te laten zien dat het kan. Maar duurzaamheid blijft een lastig onderwerp en je ontkomt er niet aan om het milieu te vervuilen als je veel reist zoals ik.”

De film

Je maakte al een bruggetje naar jullie nieuwe film, die afgelopen najaar in premiere ging. Kun je iets vertellen over de achtergrond en het verhaal van de film? Waarom deze film en waarom nu?

Paul: “Dit is eigenlijk deel 2 van de film die we vorig jaar hebben gemaakt. Het gaat over een bergketen die iconisch en kenmerkend is voor het westen van Zwitserland. Dit zijn de bergen in de Portes du Soleil waar ik mijn hele leven al op uitkijk. Het is al jarenlang mijn wens om deze berg te skiën. Het ziet er niet echt uit als een helling waar je vanaf kan skiën. Best wel heftig, maar daardoor is het voor mij wel een uitdaging geworden om van de dromen. Hoe langer je ernaar uitkijkt hoe liever je het ook echt wil ervaren.”

“En dat uiteindelijk komt de dag dat je tegen elkaar zegt: ‘we gaan het doen!’, Dat was in 2021. En die missie is zo goed bevallen. Net zoals het filmen ervan en alle mooie reacties die we, Loïc Isliker en ik, kregen op het resultaat met de film TEETH (bekijk de film op Youtube). Maar gelijk daarna maakten Loïc en ik alweer nieuwe plannen. We zagen een nog technischer lijn, een nog grotere uitdaging. Het lijkt niet eens logisch om daar te skiën.”

“Dit is ook voor ons een echte puzzel, inclusief abseilen bijvoorbeeld. Voor de hele afdaling geldt: als je valt ben je af. Dat zie je ook in de film als een gids uitleg geeft over de mogelijke routes en risico’s. Dat maakt de spanning en de missie zoveel intenser. Om deze uitdaging aan te gaan, om deze lijn te kunnen maken, moet alles kloppen. Qua hoeveelheid sneeuw, lawinegevaar en weersomstandigheden. Na een redelijk slechte winter viel het uiteindelijk helemaal op z’n plaats en we buitengewoon tevreden met het eindresultaat.”

“Deze film ‘La Forteresse’ is overigens wel de laatste film die we maakten op Les Dents du Midi. Ik heb echt de grens van mijn kunnen bereikt op deze berg. Wat ik nu heb gedaan wat op, of eigenlijk al over, de limiet voor mij.

Bekijk de film op Youtube

Hoe lang ga je door met het verkennen van je grenzen?

Is er een moment dat het genoeg is voor je?

Paul:”Mijn hele leven! Op dit niveau denk ik nog wel een jaar of tien door kan gaan. Ik ben eigenlijk super laat begonnen natuurlijk en maak nog elk jaar progressie. Ik voel dat ik sterker, beter en wijzer wordt in wat ik doe. Dat merk ik ook met de krachttraining die ik elk jaar in augustus start. Elke keer is het beginpunt een net iets hoger level. Hoe lang dat nog doorgaat weet je natuurlijk niet, maar voorlopig zie ik mezelf nog steeds verbeteren.”

Wat is een ultieme droom voor je?

Wat zou je ooit nog een keer willen doen in je leven, qua uitdaging?

Paul: “Dat vind ik een lastige vraag zeg. Ik heb nog een hele lang lijst van bergen, van afdalingen, maar er is er niet een die bovenaan staat. En het lastige is dat de lijst steeds doorgroeit. Steeds als ik op nieuwe plekken kom zie ik nieuwe mogelijkheden. Maar als je me vraagt om nu echt te kiezen, dan zeg ik Antarctica en South Georgia. En dan met een zeilschip daarnaartoe. Dat is wel een ultiem plan voor een unieke missie!”

South Georgia is een afgelegen en onbewoond sub-Antarctisch eiland. Het ligt ongeveer 1400 kilometer ten oosten van de Falklandeilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Op het volledig bergachtige eiland, met besneeuwde toppen tot een hoogte van bijna 3000 meter, liggen meer dan 160 gletsjers die in zee eindigen.

Cloud9 Travel is je bedrijf. Waarom zouden onze lezers met jullie op reis moeten gaan?

Paul: “Cloud9 Travel is net als alles wat we doen geboren uit passie. We bieden bijzondere reizen aan voor mensen die tijdens hun reis heel veel willen ervaren. Dat betekent dus dat we unieke dingen aanbieden als heliskiën, catskiën en freeriden op bijzondere bestemmingen. We bieden bijvoorbeeld reizen aan naar Canada, Alaska, Groenland, Macedonië en IJsland.

Zo kunnen onze reizigers met Cloud9 een ultieme droomervaring meemaken. De reizen die we aanbieden zijn altijd met een ervaren gids. Je hoeft dus geen professionele skiër te zijn om met ons mee te gaan. Voorafgaand aan de trip bespreken we alles met de deelnemers, zodat ze precies weten wat ze kunnen verwachten.”

Welke match voel je met jouw sponsor Helly Hansen?

Paul: “Eigenlijk ken ik Helly Hansen al heel erg lang van de zeilkleding. Zoals ik eerder vertelde ben ik ook helemaal weg van zeilen en kom ik het Noorse merk al bijna mijn hele leven tegen. Dus eigenlijk hebben Helly en ik dezelfde sportpassies en is de match vanzelfsprekend. Voor mij is kwaliteit buitengewoon belangrijk in alles wat ik doe, dus ook in mijn kleding en de materialen die ik gebruik. Helemaal als je ver weg bent van de bewoonde wereld in een risicovolle situatie moet je kunnen vertrouwen op alles wat je bij je hebt. En dat is het geval met Helly Hansen en daardoor hebben we een perfect match.”

“Dit seizoen heb ik gekozen voor de ULLR freeride producten van Helly Hansen. Hieronder zie je een aantal kledingstukken die ik mee neem op mijn reizen.


Men’s Elevation Infinity 2.0 Ski Shell Jacket

Of je nu aan het freeriden bent, aan het touren bent in het achterland of aan het piste-skiën bent, dit jack presteert altijd tijdens jouw lange dagen van intense activiteit. Het kan worden gedragen met een aantal laagjes eronder op koudere dagen, of als stand-alone tijdens het skiën in de lente.

Helly verbetert dit jack keer op keer door te luisteren naar de ervaringen en feedback van professionele skiërs. Net als voorheen heeft deze jas alle eigenschappen die je nodig hebt voor een veilig en comfortabel avontuur in de bergen: een Life Pocket™ om de batterij van je telefoon te sparen in de kou, een RECCO®-transponder, een helm-compatibele capuchon, een tweewegrits aan de voorkant, een skipaszakje en een sneeuwvanger.

Meer informatie op hellyhansen.com


Men’s Elevation Infinity Shell 2.0 Ski Pants

Deze skibroek is gemaakt voor lange uitbundige toertochten in het achterland en heeft onze extreem waterdichte/ademende LIFA INFINITY™-technologie, die je duurzame bescherming tegen weersinvloeden biedt zonder het gebruik van chemicaliën. Deze broek is gemaakt van een 50% gerecycled materiaal en een PFC-vrije, waterafstotende coating. Dat levert winst op voor jou en het milieu.

Meer informatie lees je hier


Paul, ik wil je namens onze lezers, enorm bedanken voor dit leuke en openhartige interview en je nog heel mooie avonturen wensen.

Paul de Groot wordt net als Team Snowrepublic gesponsord door Helly Hansen. Meer avonturen van Paul zien? Kijk dan snel op YouTube: @HiddenFacesEpisodes