Deze week is een nieuwe reporter gestart als schrijver bij Snowrepublic: Gijs van Lieshout. Gijs is uiteraard fervent wintersporter, maar is vooral bekend van zijn artikelen over skimateriaal en de skireviews. Hiervoor heeft hij een eigen website: gigiski.com. Om deze nieuwe ‘Snowrepublican’ wat beter te leren kennen stellen we Gijs een aantal verdiepende vragen.

Wanneer ben je begonnen met wintersporten?

Als kind zijn we met het gezin twee keer op wintersport geweest. Dat was voor mij geen groot succes, weet ik nog. Ik lag meer in de sneeuw dan dat ik gleed. 17 jaar later, bijna 30 jaar oud, werd ik door mijn toenmalige vriendin mee gevraagd. Toen is het voor mij pas echt begonnen. 

En die fascinatie voor materiaal?

Ik was vrij snel verslaafd aan skiën en we planden zoveel tripjes dat eigen materiaal hebben gewoon voordeliger was dan telkens huren. Bovendien kan je dan zelf iets uitzoeken dat echt bij je past. Ik ging op internet zoeken en kwam zo terecht in een ‘rabbit hole’. Ik merkte hoeveel verschillende ski’s er zijn. Het lijkt bijna onmogelijk om uit te vinden waar je allemaal rekening mee moet houden om uiteindeljk de beste ski te kiezen. Ik genoot er in die beginjaren van om alle specificaties naast elkaar te zetten, maar ook om vrienden en familie (gevraagd en ongevraagd) te adviseren.

En dan zelf testen?

Jazeker! Dat was ook weer een gevolg van mijn eigen online zoektochten. Ik had me ingeschreven voor een test-event in november op de gletsjer van Sölden. En toen merkte ik ook voor het het eerst de grote verschillen tussen de diverse ski’s. De breedte, radius, meer of minder rocker en de gebruikte materialen. En dan wordt testen ècht leuk en ik kan het iedere wintersporter dan ook aanraden om te doen. Voordat je een paar honderd of vele honderden euro’s uitgeeft aan ski’s, is het wel belangrijk om vooraf te weten of je een goede aankoop doet.

Die eigen website, hoe is dat ontstaan?

Eigenlijk als een plek waar mensen onafhankelijke informatie kunnen vinden over waar ze op moeten letten in hun zoektocht naar skimateriaal. Ik was indertijd (2016) op allerlei forums actief, waar uiteraard ook skiadvies werd gevraagd. Ik verbaasde mij dat er nooit eerst werd doorgevraagd en op basis van minimale informatie al zoveel uiteenlopende zinnige (en soms ook onzinnige) suggesties werden gedaan. Dat kon beter, vond ik. Dus ik maakte een site met informatie die je voor je ski’s gaat kopen tot je kan nemen. Daarnaast kun je via de site skiadvies op maat aanvragen.

Wat kost skiadvies op maat?

In de eerste jaren was mijn skiadvies gratis. Maar met zo’n vijftig aanvragen per week was dat niet meer te doen in de avonduren. Ik heb namelijk ook nog gewoon een fulltime baan. Vanaf 2019 lever ik betaald advies. Een gepersonaliseerd skiadvies kost € 37,50, inclusief BTW. Dan krijg je een passend advies met suggesties en help ik ook met het vinden van een goede deal. Hierdoor heb je doorgaans dat adviesbedrag vrij snel terugverdiend.

Het doel van Gigiski.com is om wintersporters meer skiplezier te bezorgen. Met de verdiensten uit het skiadvies kan ik de onkosten van de website betalen. Skiën is een passie en de website is een uit de hand gelopen hobby. Ik werk fulltime in het bedrijfsleven als trainer en coach op het gebied van project- en verandermanagement en als coach in het effectiever laten werken van teams. 

Waar ga je over schrijven op Snowrepublic?

Over skimateriaal voornamelijk. Ski’s, skischoenen vanzelfsprekend, maar ook over accessoires en kleding. En dan wil ik vooral kijken of ik wat helderheid kan brengen in de veelal technische beschrijvingen en marketingteksten. Vanuit mijn nuchtere consumentenperspectief, zeg maar. En ik ski gewoon nog steeds erg graag, dus wie weet kom ik op prachtige bestemmingen waar ik dan ook graag over schrijf.

Bedankt voor het interview, Gijs, en welkom bij Team Snowrepublic!


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer