In Riksgränsen ski je boven de Poolcirkel en dat is adembenemend!

Wintersportinspiratie van Pauline van der Waal

Zo halverwege maart denken wij helaas vooral aan seizoensafsluitingen. Maar er is ook een wintersportoord in Europa dat pas net de deuren heeft geopend en ook voorlopig nog wel even doorgaat. We hebben het over het super noordelijk gelegen Riksgränsen, in Zweden.

200 kilometer boven de Poolcirkel vind je een witte wereld

Je moet er wel een stukje voor op pad, want Riksgränsen ligt meer dan 1500 kilometer boven Stockholm. De Poolcirkel ben je dan ook al zo’n 200 kilometer gepasseerd. Dan begrijp je waarschijnlijk meteen waarom dit gebied niet in de wintermaanden open is: veel te donker en koud! Normaal gesproken gaat het gebied niet eerder dan eind februari-begin maart open.

De liften blijven dan tot half één ’s nachts open en een verlichte piste is niet nodig

Daar staat dan tegenover dat je er tot eind mei terecht kunt. De liften blijven dan tot half één ’s nachts open en een verlichte piste is niet nodig, want de zon gaat dan pas onder. Bovendien gaat het gebied tijdens midzomer (21 juni) nog een paar dagen open voor het Midsommar-skiën. Het blijft dan de hele dag én nacht licht.

Skiën in Riksgränsen
Skiën in Riksgränsen

Ongekende off-pistemogelijkheden

Het gebied is niet onwijs groot met 29 pistes. Maar door de ongekende hoeveelheden sneeuw -die er voor zorgden dat dit de eerste helft van de vorige eeuw een uitgestorven gebied was- zijn de off-pistemogelijkheden eindeloos. Door de ligging kun je ook op de ski of het snowboard de grens oversteken naar Noorwegen en even later weer terug naar Zweden. De ligging is sowieso bijzonder. De Atlantische Oceaan is nog geen twintig kilometer verderop.

Pistekaart Riksgränsen
Pistekaart Riksgränsen

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig kun je naar Kiruna, waarvandaan het nog zo’n 90 minuten rijden is. Kiruna bereik je met een overstap in bijvoorbeeld Stockholm. Of plak er natuurlijk een weekendje in deze geweldige stad aan vast.

Wil je meer weten? Kijk dan even op de site van Riksgränsen.

Foto’s: Riksgränsen

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer