In Riksgränsen ski je boven de Poolcirkel en dat is adembenemend!

Wintersportinspiratie van Pauline van der Waal

Zo halverwege maart denken wij helaas vooral aan seizoensafsluitingen. Maar er is ook een wintersportoord in Europa dat pas net de deuren heeft geopend en ook voorlopig nog wel even doorgaat. We hebben het over het super noordelijk gelegen Riksgränsen, in Zweden.

200 kilometer boven de Poolcirkel vind je een witte wereld

Je moet er wel een stukje voor op pad, want Riksgränsen ligt meer dan 1500 kilometer boven Stockholm. De Poolcirkel ben je dan ook al zo’n 200 kilometer gepasseerd. Dan begrijp je waarschijnlijk meteen waarom dit gebied niet in de wintermaanden open is: veel te donker en koud! Normaal gesproken gaat het gebied niet eerder dan eind februari-begin maart open.

De liften blijven dan tot half één ’s nachts open en een verlichte piste is niet nodig

Daar staat dan tegenover dat je er tot eind mei terecht kunt. De liften blijven dan tot half één ’s nachts open en een verlichte piste is niet nodig, want de zon gaat dan pas onder. Bovendien gaat het gebied tijdens midzomer (21 juni) nog een paar dagen open voor het Midsommar-skiën. Het blijft dan de hele dag én nacht licht.

Skiën in Riksgränsen
Skiën in Riksgränsen

Ongekende off-pistemogelijkheden

Het gebied is niet onwijs groot met 29 pistes. Maar door de ongekende hoeveelheden sneeuw -die er voor zorgden dat dit de eerste helft van de vorige eeuw een uitgestorven gebied was- zijn de off-pistemogelijkheden eindeloos. Door de ligging kun je ook op de ski of het snowboard de grens oversteken naar Noorwegen en even later weer terug naar Zweden. De ligging is sowieso bijzonder. De Atlantische Oceaan is nog geen twintig kilometer verderop.

Pistekaart Riksgränsen
Pistekaart Riksgränsen

Hoe kom je er?

Met het vliegtuig kun je naar Kiruna, waarvandaan het nog zo’n 90 minuten rijden is. Kiruna bereik je met een overstap in bijvoorbeeld Stockholm. Of plak er natuurlijk een weekendje in deze geweldige stad aan vast.

Wil je meer weten? Kijk dan even op de site van Riksgränsen.

Foto’s: Riksgränsen

(Visited 678 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer