Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

In Oostenrijkse dalen ligt 4x zoveel sneeuw als vorig jaar

Door Edwin Hagenouw | Bron: WeerOnline

Vooral de hoge gebieden in Oostenrijk hebben kunnen profiteren van de sneeuwdump eerder deze week. In de gebieden die sneeuw rapporteren ligt meer sneeuw dan begin december vorig jaar. In de dalen is het gemiddelde sneeuwdek vier keer zo dik en aan de toppen ligt met gemiddeld 120 cm ruim twee keer zo veel als vorig jaar. In acht gebieden lag vorig jaar helemaal geen sneeuw, maar nu wel. Komende tijd bedreigt zachte lucht de sneeuw in de lagere delen en ook in Winterberg zal het huidige sneeuwdek verdwijnen.

In acht gebieden lag vorig jaar helemaal geen sneeuw, maar nu wel

Het vooruitzicht naar december is niet heel gunstig. Voor de lagere wintersportgebieden kan het letterlijk vriezen of dooien. Dit is geheel afhankelijk van de windrichting. Met een flinke zuidwestelijke stroming is de aangevoerde lucht erg zacht en hoeven de lagere wintersportgebieden nauwelijks vorst te verwachten. De kans dat dit gebeurt is zeer reëel. Blijft de zachte lucht lekker op de oceaan dan zorgen heldere nachten voor vorst en kunnen de pistes in ieder geval worden voorzien van kunstsneeuw. In de laatste situatie is één neerslaggebied vanuit het noordwesten genoeg om het wintersportseizoen los te laten barsten.

4x zoveel sneeuw
Ski Arlberg in Oostenrijk. Copyright: Edwin Hagenouw, Snowrepublic

De eerste sneeuwdump hebben we gehad. Midden november viel in Oostenrijk een flink pak sneeuw. Op sommige plekken veel meer dan een meter in een paar dagen tijd en er kwamen lawines voor. Helaas werd het daarna zachter en steeg de vorstgrens naar 1500-2000 meter. Een grote hoeveelheid regen veroorzaakte in het weekend van 16 en 17 november overlast door landverschuivingen.

Frankrijk: meer dan een meter verse

Hoge wintersportgebieden profiteren van de vroege sneeuwdump. Het blijft daar koud genoeg om het sneeuwdek niet te laten smelten, de sneeuw klinkt alleen wat in. In Tignes is het seizoen begonnen en kan tot begin mei van de wintersport genoten worden. Nog een paar dagen en ook Val Thorens verwelkomt de eerste wintersportgasten. In Val d’Isère kan zaterdag een vers sneeuwdekje vallen, maar daarna wordt het iets zachter en is in het dal kans op wat regen en smeltende sneeuw.

Val Thorens 21 november 2019

In het grensgebied met Italië kan meer dan een meter sneeuw vallen. Helaas liggen de pistes juist wat verder van de grens naar het westen en zuiden. Het kan wel sneeuwen en als zondag de zon doorbreekt is het uitstekend wintersportweer.

Oostenrijk: op de toppen gemiddeld meer dan een meter sneeuw

In Oostenrijk kun je terecht in een tiental wintersportgebieden. In een aantal gebieden kun je nog niet afdalen tot in het dal en ligt op lagere hoogte slechts een dun laagje, of zelfs helemaal geen sneeuw. Gemiddeld ligt in het dal bijna 40 cm en aan de toppen een pak van gemiddeld meer dan een meter.

In Lienz/Zettersfeld ligt een schitterend wit landschap te wachten op de start van het wintersportseizoen komend weekend

In Lienz/Zettersfeld ligt een schitterend wit landschap te wachten op de start van het wintersportseizoen komend weekend. Vorig jaar werd in dit gebied begin december nog geen sneeuwdek gerapporteerd, dus wat dat betreft start het huidige seizoen beter. In december gaan veel skigebieden open. Vorig jaar waren begin december 45 gebieden open en aan het eind van de maand 198. Hieronder zie de live webcams uit Gastein (21 november 2019).

In de 28 gebieden die sneeuw rapporteren ligt gemiddeld 42 cm in het dal en 120 cm aan de top. Een deel daarvan is nog niet open voor publiek. Vorig jaar lag in acht van deze gebieden zelfs helemaal geen sneeuw. Gemiddeld lag 10 cm in het dal en 50 cm aan de top. In het dal ligt dus vier keer zoveel sneeuw en aan de top ruim twee keer zo veel.

Zwitserland: in vier gebieden skiën tot in het dal

Van de vijf geopende Zwitserse wintersportgebieden kun je in vier terecht voor een afdaling tot in het dal. Volgens de planning zou een twintigtal gebieden voor het eind van de maand open moeten gaan, maar slecht de helft van dit aantal heeft volgens de meest recente metingen een voldoende sneeuwdek. In december zullen veel meer gebieden open gaan. Rond de vorige jaarwisseling waren 73 gebieden geopend.

Op veel plaatsen valt 20-50 cm en lokaal kan bijna een meter sneeuw vallen

We kunnen dus wel wat sneeuw gebruiken en regionaal komt dat ook goed. Vooral in delen van Tessin kan later in de week flink wat sneeuw vallen. Op veel plaatsen valt 20-50 cm en lokaal kan bijna een meter sneeuw vallen.Hieronder de live beelden vanuit Aletsch Arena (21 november 2019)..

Ook het uiterste zuiden van Graubünden en in het grensgebied in het oosten van Wallis wordt sneeuw verwacht. De meeste sneeuw wordt aan de Italiaanse zijde verwacht met lokaal anderhalve meter sneeuw hoog in de bergen.

Duitsland: the party is over in Winterberg

Voor wintersport dicht bij huis is het nog veel te vroeg. Er ligt wel sneeuw en aan de toppen ook een mooie dichte laag. Helaas zal zacht novemberweer zijn tol eisen. De vorstgrens stijgt naar 3000 meter en in Winterberg wordt het 7 graden. Bekijk hieronder de live sneeuwsituatie in Winterberg (21 november 2019).

Italië: veel sneeuw in Aosta op vrijdag

In het noordoosten van Italië is de afgelopen week veel sneeuw gevallen en daar vinden we ook de twee gebieden die open zijn. In het gebied van Am Ortler is een derde van de pistes open. In de Dolomieten kwamen lawines voor en gold een waarschuwing vanwege de sneeuwval. Komende dagen kan in de berggebieden wel wat sneeuw vallen, maar niet zo veel als afgelopen tijd. De meeste sneeuw valt in het westelijke deel van de Alpen. In Aosta kan het vooral vrijdag flink sneeuwen, maar daarvoor moet je wel flink de bergen in. De vorstgrens stijgt van 1500 naar 2000 meter en zondag naar 2500 meter.


Lees meer over Wintersport Weer op onze Weer Pagina


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer