In hogere sferen als hedendaagse pelgrims
Hedendaagse pelgrims
Door Judith van Dorp
Strakblauwe lucht, ijzige wind en een witte wereld rondom ons. Vandaag gaan we op weg naar het Hospice op de Grote St. Bernard pas. Behalve enkele elektriciteitsmasten is in dit landschap niet veel veranderd sinds de 11e eeuw, toen het Hospice werd gebouwd. Het was bedoeld als toevluchtsoord voor reizigers die de pas over wilden steken en onderweg in nood raakten door slecht weer of struikrovers. De beroemde St. Bernardshonden hielpen bij het opsporen van de reizigers. De struikrovers zijn er gelukkig niet meer en in de winter zijn de honden veilig in het dal. De pelgrims hebben plaatsgemaakt voor tourskiërs en sneeuwschoenwandelaars. Of zijn dat de hedendaagse pelgrims?
Combe des Doods
Het Hospice ligt bovenop de Grote St. Bernard pas, op ruim 2400 meter hoogte. In de zomer kun je met de auto over deze pas heenrijden en even uitstappen om het Hospice en de St. Bernardshonden te bekijken. Best leuk, maar wel erg toeristisch. Van november tot begin juni is de weg onbegaanbaar en dus afgesloten en is de pas enkel te bereiken op sneeuwschoenen of op tourski’s. Hoewel een eenvoudige route, is een gids wel aan te bevelen, omdat het laatste deel van de route door ‘de Combe des Doods’ gaat, een lawinegevaarlijk stuk.
De route naar de pas start voor ons bij het begin van St. Bernard tunnel. Het is dan slechts 2 uur lopen. Wij kiezen ervoor om nog een omweg te maken via de Col de Barasson, de grens tussen Zwitserland en Italië.
In skikleding naar de mis
In het Hospice aangekomen worden we verwelkomd door een van de monniken die hier zowel het geestelijke leven als het hostel bestiert. Behalve op onze kamer, wijst hij ons ook op de mogelijkheid om de middagmis te volgen in het kapelletje dat zich in het Hospice bevindt. In skikleding voeg ik me bij de mis. Hoewel ik er niks van versta, voelt het toch passend om hier te zijn. Alleen al het idee dat al eeuwenlang reizigers zoals ik hier het Hospice en de mis bezoeken, maakt indruk.
Tourskiën bij maanlicht
In de avond na het gezamenlijke eten, daalt de rust in. Buiten is het koud, maar kraakhelder en volle maan. Het is zó licht door de weerkaatsing van het maanlicht, dat je prima op pad zou kunnen gaan. Misschien een leuk idee voor een volgende trip; tourskiën bij maanlicht…
Afscheid van de monniken
De volgende dag nemen we na het ontbijt afscheid van de monniken en gaan verder op onze tocht. We gaan een klein stukje Italië in om de Mont Fourchon (2902m) op te klimmen en dalen vervolgens via het Fenêtre de Ferret Zwitserland weer in. Hier hebben we weer prachtig zicht op de Mont Blanc en Grand Jorasses.
Zonder iemand tegen te komen dalen we af in het Zwitserse deel van Val Ferret. Het is warm door de zon en daardoor zijn deze zuidhellingen best een risico voor lawine’s. We houden er flink de vaart in om zo snel mogelijk naar beneden te komen. Dankzij de berggids én de heilige Augustinus die over ons waakt komen we veilig aan in la Fouly.
Praktische informatie:
Overnachting
Wij verbleven de nacht voor en na deze tocht in hotel Terminus in Orsières. Een gezellig hotel met uitstekende keuken aangestuurd door Damian en Stéphanie, die werkelijk alles voor je willen doen. Het hotel is dé ontmoetingsplek voor alle locals uit de omringende dalen. Het hotel ligt zo’n beetje op het perron van het station, dus ideaal als je met het openbaar vervoer reist. Er komt slechts 2 x per uur een boemel-treintje langs, dus hinder heb je nauwelijks.
Skihuur
In Orsières kun je je complete tourski-uitrusting huren bij Christalsport.
Ernaartoe
De Grote St. Bernhardpas ligt op 970 km vanaf Utrecht. Swiss Air vliegt dagelijks vier keer van Schiphol naar Zürich, zie swiss.com Vanaf daar is het makkelijk verder reizen met de trein, zeker met de Swiss Travel Pass. Deze pas geeft recht op vrij reizen per bus, boot of trein, waaronder de Glacier Express en de Bernina Express. Ook geeft de pas toegang tot meer dan 500 musea, excursies en een aantal kabelbanen. Kinderen tot en met 15 jaar reizen gratis mee met de ouders. Zieswisstravelsystem.com en de Swiss Travel Guide App.
Handige links:
https://gsbernard.com
https://www.saint-bernard.ch
https://www.valais.ch/en/home
Judith is enthousiast natuursporter, van hardlopen en wielrennen tot tourskien en wandelen, zolang het maar buiten is. In de bergen, maar ook in haar achtertuin de Utrechtse Heuvelrug is Judith op haar best. Elke dag minstens 2 uur buiten zijn, dat is haar levensmotto.