Wat hebben nylonkousen, koffie en tabak met elkaar te maken? Op het eerste gezicht niet veel, maar ze waren ooit populaire smokkelwaar tussen Oostenrijk en het Zwitserse Samnaun. Die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig is de route tussen het Oostenrijkse Ischgl en Samnaun in Zwitserland niet langer om te smokkelen, maar om te skiën! Je kunt namelijk nu de geweldige Smuggler Runde – oftewel Smokkelronde – doen!

Reporter Pauline was helemaal aan het begin van het wintersportseizoen in Samnaun, en genoot daar van de sneeuw, het lekkere eten, de prachtige pistes, de spannende smokkelverhalen en natuurlijk de ‘Smugglerrunde’.

Lees ook: REISVERSLAG | Relaxt en sneeuwzeker skiën in belastingvrij Samnaun in Zwitserland

In het skigebied ga je regelmatig de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk over. Foto: Pauline van der Waal

Kies de Smokkelroute die bij jou past

Om skiër van alle niveaus en met verschillende conditie van de Smokkelroute te laten genieten, zijn er maar liefst drie varianten. Je kunt kiezen uit Goud, Zilver of Brons.

Smokkelroute GOUD

De gouden variant is met 61,8 kilometer een van de langste skirondes ter wereld en telt 13.740 meter hoogteverschil, inclusief kabelbanen en liften. Als je tempo maakt, doe je ongeveer 4 uur over de tocht. We raden je aan vroeg in de ochtend te beginnen. Dan kun je genieten van de vers geprepareerde pistes en heb je voldoende tijd voor pauzes. En er zijn zeker genoeg mooie plekken voor pauzes langs de route.

Smokkelroute ZILVER

De zilveren variant is ideaal voor ervaren skiërs. Je maakt 41,4 kilometer en 9.530 hoogtemeters (inclusief liften). Trek er zo’n 3,5 uur voor uit, exclusief pauzes.

Smokkelroute BRONS

Hebben we tot slot de bronzen variant. Heel veel korter is die niet, maar hij is wel perfect voor skiër die vooral van blauwe pistes houden. Je legt deze ronde 40,2 kilometer af en 8.282 hoogtemeters, inclusief liften. Je doet er ongeveer 4 uur over.

Bekijk de verschillende Smokkelrondes en de pistekaart van Samnaun in de Silvretta Arena

De dalafdaling richting belastingvrij Samnaun. Foto: Pauline van der Waal

Doe mee met de challenge en win prijzen

Met het “Smokkel & Win-spel’ verzamel je de speciale Smokkelaar COINS en kun je geweldige prijzen winnen. Dat doe je door je Smokkelaarronde in goud, zilver of brons te tracken met een speciale app. Elke ronde levert een verschillend aantal COINS op – 10 voor goud, 8 voor zilver en 5 voor brons.

Heb je een bepaalde hoeveelheid coins verzameld, dan win je prijzen zoals waardebonnen. En dan is er nog de hoofdprijs: een verblijf en skipas in Samnaun of Ischgl!

Wat liggen de pistes er prachtig bij! Foto: Pauline van der Waal

Zo doe je mee met de challenge

Meedoen is simpel! Volg gewoon deze stappen.

  1. Download de mySamnaun App
  2. Kies je Smokkelronde (Goud, Zilver en Brons) en ga op pad. Vergeet je app niet aan te zetten!
  3. Voltooi alle checkpoints op één dag
  4. Start- en Eindlocaties: Begin bij het dalstation van de Twinliner L1 in Samnaun-Ravaisch of bij het dalstation van de Fimbabahn A3 in Ischgl. Voltooi de ronde met afdaling 60 naar Laret/Compatsch voor de bronzen circuit, of afdaling 80 naar Samnaun dorp voor de gouden en zilveren circuits.
  5. Stop tracking aan het einde: Zodra je het einde van de skipiste bereikt, stop je de tracker. Snelheid is geen factor bij deze uitdaging.
  6. Verzamel Smokkelmunten: Elke voltooide ronde levert je smokkelmunten op – 10 voor goud, 8 voor zilver en 5 voor brons. Deze munten worden opgespaard voor beloningen.
  7. Wissel je munten om voor een prijs: Met 20 munten ben je “Newbie” en ontvang je een Samnaun voucher van CHF 10,00. Bij 40 munten (“Master”) krijg je nog een voucher van CHF 10,00 en bij 100 munten (“Professional”) nog een voucher van CHF 10,00.
  8. Verzilver je vouchers: Wissel je Samnaun vouchers in bij het loket bij het dalstation van de Samnaun kabelbaan of bij het gasteninformatiecentrum. Toon je muntenstatus op de app om je voucher te claimen.
  9. Hoofdprijzen: Alle deelnemers doen mee aan een trekking voor hoofdprijzen. De trekking vindt plaats in het midden van april.
We eindigen onze ronde – hoe kan het ook anders! – bij de Smugglers Alm in Samnaun. Foto: Pauline van der Waal

Wat kun je nog meer met de mySamnaun-app?

Naast je Smokkelronde tracken kun je nog meer met de mySamnaun-app. Met de ‘Locating in the piste panorama’-functie kunnen gebruikers hun positie op de pistekaart gemakkelijk vinden. Natuurlijk heb je met de app up-to-date informatie over geopende liften en pistes en je wordt geïnformeerd met pushmeldingen als er bijzonderheden zijn.

Je kunt je afgelegde kilometers tracken en daarnaast biedt de app toegang tot webcams, het weer en informatie over duty-free winkelen en aankomende evenementen.

Lees meer over de Smokkelronde op de website van Samnaun