advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

IJszwemmen in de gletsjer van Hintertux

Door Pauline van der Waal

Ik wist zelf niet van het bestaan af, maar ijszwemmen schijnt een ding te zijn. Overigens ligt dat waarschijnlijk eerder aan mij dan aan de ijszwemmers zelf, want er is zelfs een Nederlandse sportbond ter promotie en bevordering van het ijszwemmen in Nederland. Zo organiseren zij de Amstel Ice Swim: een internationale zwemwedstrijd in de Amstel, hartje winter…

Maar dat is helemaal niets vergeleken bij de leden van de Ice Swimming Association Austria (ISAA), die hun ijszwemseizoen openden in… de Hintertuxer Gletsjer!

Zwemmen bij water op het vriespunt

Inderdaad, dat zij het seizoen openden in de gletsjer is geen schrijffout… Hoe het überhaupt mogelijk is weet ik niet, maar het zwemtochtje was in een onderaards meer dat in een ijsgrot onder de gletsjer ligt. Om precies te zijn onder de Gefrorenen Wand op 3200 meter boven zeeniveau. In die grot is de luchttemperatuur 0 graden Celsius, en het water ook zoiets.

IJszwemmen
IJszwemmen

De groep zwemmers, onder leiding van de Extreme Swimmer en voorzitter van de ISAA Josef Köberln hadden dus een flinke dobber aan de temperatuur in combinatie met de hoogte.

Hoe kan dit?

Tot slot wordt er nog gemeld dat de zwemmers de ijsgrot na 2,5 uur (twéé-en-een-hálf uur, beste mensen!) in goede gezondheid hebben verlaten. Dit gaat me echt volledig boven de pet, ik wil hier meer van weten!

Helaas is er verder weinig aan berichtgeving of foto’s te vinden, maar op vrijdag 27 oktober 2017 werd er op het Oostenrijkse Servus TV een item uitgezonden over het ijszwemmen. Je kunt vanuit Nederland Servus TV via het internet bekijken. Misschien kun je het nog steeds terugkijken, geen idee eigenlijk.

Bron: Heimatstimme.at


Bekijk hier de video: IJszwemmen in de gletsjer van Hintertux


 

advertentie