advertentie
Ski Safari

Ik wist zelf niet van het bestaan af, maar ijszwemmen schijnt een ding te zijn. Overigens ligt dat waarschijnlijk eerder aan mij dan aan de ijszwemmers zelf, want er is zelfs een Nederlandse sportbond ter promotie en bevordering van het ijszwemmen in Nederland. Zo organiseren zij de Amstel Ice Swim: een internationale zwemwedstrijd in de Amstel, hartje winter…
Maar dat is helemaal niets vergeleken bij de leden van de Ice Swimming Association Austria (ISAA), die hun ijszwemseizoen openden in… de Hintertuxer Gletscher!

Zwemmen bij water op het vriespunt

Inderdaad, dat zij het seizoen openden in de gletsjer is geen schrijffout… Hoe het überhaupt mogelijk is weet ik niet, maar het zwemtochtje was in een onderaards meer dat in een ijsgrot onder de gletsjer ligt. Om precies te zijn onder de Gefrorenen Wand op 3200 meter boven zeeniveau. In die grot is de luchttemperatuur 0 graden Celcius, en het water ook zoiets.
De groep zwemmers, onder leiding van de Extreme Swimmer en voorzitter van de ISAA Josef Köberln hadden dus een flinke dobber aan de temperatuur in combinatie met de hoogte.

Hoe kan dit?

Tot slot wordt er nog gemeld dat de zwemmers de ijsgrot na 2,5 uur (twéé-en-een-hálf, beste mensen!) in goede gezondheid hebben verlaten. Dit gaat me echt volledig boven de pet, ik wil hier meer van weten!
Helaas is er verder weinig aan berichtgeving of foto’s te vinden, maar op vrijdag 27 oktober wordt er op het Oostenrijkse Servus TV een item uitgezonden over het ijszwemmen. Je kunt vanuit Nederland Servus TV via het internet bekijken. Ik zorg dat ik klaar zit!

Bron: Heimatstimme.at

advertentie
Magische winterreizen naar IJsland