Iconische sleeplift Val d’Isère na 6 jaar weer open

Door: Saskia Smulders

De roemruchte Téléski 3000 sleeplift in Val d’Isère gaat na zes jaar weer open. Gedurende die tijd was de lift uit 1962 kapot, maar nu is er een nieuwe oude sleeplift (Claret sleeplift) neergezet en gaat ie weer open.

Tunnelpiste

Met deze lift kom je in het skigebied van Le Fornet en de Pisaillas gletsjer. De afdaling heeft een hellingspercentage van 76% en brengt je naar 2960 meter en is alleen geschikt voor extreem gevorderde skiërs. Deze piste noemen ze ook wel de tunnelpiste, omdat ie door een tunnel loopt.

Dat ie steil is blijkt uit dit al wat oudere filmpje:

Zo ziet de piste er van een afstandje uit:

De beruchte afdaling in Val d’Isere in 2016 | Foto: remontees-mecaniques.net
Bij het rode streepje is de afdaling | Foto: remontees-mecanique.net
Zo ziet de ingang van de tunnel er zonder sneeuw uit | Foto: remontees-mecaniques.net

Gesloten voor snowboarders

De afdaling was dus al jarenlang gesloten en toentertijd was hij niet geschikt voor snowboarders. Of dat nu ook het geval zal zijn is nog even afwachten. Eén ding is zeker: hij wordt niet voor niets extreem moeilijk genoemd. Ga er niet vanaf als je er niet zeker van bent dat jij tot deze categorie behoort. Wil je in plaats daarvan iets anders iconisch doen, pak dan eens de Leisseires lift. Deze lift gaat eerst omhoog, maar daarna steil naar beneden. Een belevenis op zich. Overigens loopt deze lift vlak naast deze iconische afdaling, dus je kun je er vanuit je stoeltje mooi op kijken.

Het verhaal van deze iconische lift en piste zijn trouwens zelfs onderwerp van een boek “Pionniers du Téléski” door Pierre Montaz. Wil je meer foto’s van de lift in aanbouw zien, kijk dan op de franstalige site met daarin veel informatie over liften.

Bron: remontees-mecaniques.net. en www.skival.co.uk

Hoofdfoto: Valdisere.com

Lees ook:

(Visited 506 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.