Niets is vervelender dan de wind door je kleren heen te voelen of lekkende kleren aan te hebben. Het is fijn om warme, maar vooral droge kleren te hebben. Merken werken tegenwoordig met verschillende technieken, in dit stukje leg ik uit wat Gore-Tex is en wat het doet.

Gore-Tex

Gore-Tex is eigenlijk een membraan. Het is een extreem dun laagje polytetrafluoroethyleen (ePTFE). Het bestaat uit meer dan 1.4 miljard poriën per vierkante centimeter. Ter vergelijking, poriën zijn zo’n 20.000 keer kleiner dan een waterdruppel. Ze zorgen ervoor dat kleding met Gore-Tex zowel water als winddicht is. De gaatjes zijn te klein om water en wind via de buitenkant binnen te laten. Ook zorgen de poriën voor ademend vermogen. Dit wordt veroorzaakt door dat de poriën groter zijn dan een druppel waterdamp. Op deze manier kan de damp de stof wel verlaten. Het laagje Gore-Tex wordt tussen twee andere laagjes (voering en buitenlaag) geplaatst. Hierdoor is het voor regen en sneeuw onmogelijk om door te dringen.

Gore-Tex
De laagjes in beeld

Tot slot worden de naden geseamd met Gore-Seam tape. De kleine gaatjes die ontstaan door het verwerken van Gore-Tex textiel tot kleding worden geseald met naadtape. Op deze manier wordt het lekken voorkomen.

Hoe draag je het?

Gore-Tex heeft dan weliswaar veel goede eigenschappen, het bevat geen isolerende kwaliteiten.

gore-tex
Gore-tex in de bergen

Daarom is het aan te raden om de buitenkleding te combineren met meerdere lagen. Op deze manier blijf je warm.  

Wassen

Het ademen van de poriën werkt alleen als de luchtvochtigheid aan de buitenkant van de membraan niet te hoog is. Wordt dit verstoord door viezigheid of zeepresten dan gaan de gaatjes water doorlaten. Dit komt doordat de druppels kleiner worden. Om dit te voorkomen kan de kleding gewassen worden. Doe dit zelfs regelmatig om de poriën schoon te houden. Dit mag op maximaal 40 graden met een kleine hoeveelheid vloeibaar wasmiddel.

Daarna mag de kleding op gematigde temperatuur in de droger. Gooi het nog een keer 20 minuten in de droger als het kledingstuk droog is om de duurzame waterafstotende werking te reactiveren. Mocht je geen droger hebben, strijk dan de kleding op een lage stand met een handdoek op het kledingstuk. Zo wordt de waterafstotende werking gereactiveerd. Als het niet meer lukt om de waterafstotende werking te reactiveren kan je het kledingstuk impregneren met een waterafstotend middel.

Volgende keer neem ik je mee naar een ander veel gebruikte techniek: Dermizax.

Bron: www.gore-tex.nl 

(Visited 302 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.