In het Italiaanse Valle d’Aosta ski je midden tussen de reuzen van de Alpen, zoals de Mont Blanc, de Matterhorn, de Monte Rosa en Gran Paradiso. Skiën is hier altijd een bijzondere ervaring. Je kunt een week lang elke dag nieuwe pistes uitproberen en onbekende routes verkennen, zonder ooit je ski’s uit te doen. Bovendien ski je hier in drie landen. Vanuit Italië ben je zo de grens over naar Frankrijk en Zwitserland!

Er ligt ruim 800 kilometer aan piste in Valle d’Aosta en dan zijn er ook nog eens ontzettend veel off piste mogelijkheden. Hoe het zit met de sneeuwzekerheid? Die is hier bijzonder goed. Niet alleen omdat je uit ontzettend veel verschillende afdalingen kunt kiezen, maar ook omdat er veel hooggelegen pistes zijn.

Skiën ver boven de boomgrens. Foto: Enrico Romanzi

De verschillende gebieden in Valle d’Aosta

In de regio kies je uit verschillende gebieden, die elk hun eigen charme hebben. Zo is er het grote en bekende skigebied Breuil-Cervinia, dat tussen Italië en Zwitserland ligt. Een ander gebied waarmee je de grens oversteekt is La Thuile, tussen Italië en Frankrijk. Monterosa Ski strekt zich uit over drie volledige dalen, aan de voet van de Monte Rosa. Een andere bekende plaats is Courmayeur, aan de voet van de Mont Blanc. Dit is al 200 jaar de hoofdstad van het alpinisme en daarnaast een typisch bergdorp dat ook voor liefhebbers van eten en mode een ruime keuze heeft.

De oude stad Aosta wordt ook wel het “Rome van de Alpen” genoemd, vanwege de prachtige en goed bewaarde Romeinse monumenten. Vanuit de stad neem je direct de gondel omhoog naar het gebied van Pila, waarvandaan je een prachtig 360° uitzicht hebt op de hoogste toppen van de Alpen. Tot slot zijn de kleinere gebieden zoals Torgnon, Champorcher en Crévacol heerlijk overzichtelijk en daardoor en ideale bestemming voor gezinnen.

Genieten van het uitzicht. Foto: Monterosa Ski

De hoogste pistes vind je hier

In alle skigebieden vind je pistes die lekker hoog liggen, maar de allerhoogste vind je in Breuil-Cervinia en Courmayeur. Breuil-Cervinia is een werkelijk prachtig skigebied dat samen met het Zwitserse Zermatt 350 kilometer aan piste kent. Het dorp zelf ligt al op ruim 2.000 meter! Vanaf daar kun je naar het hoogste punt van het gebied, Plateau Rosà op 3.480 meter boven zeeniveau. Zeker weten dat je daar altijd skiet in de beste omstandigheden. Zelfs in de zomer, want dan kun je skiën op de gletsjer. 365 dagen per jaar gegarandeerde pistepret, dus!

Maar ook Courmayeur mag zich tot de hoge gebieden rekenen. Pistesskiërs gaan naar een hoogte van 2.755 meter en genieten daar van zo’n 42 kilometer heerlijk geprepareerde piste. Maar dat is zeker niet alles. Het gebied is vooral bekend bij freeriders die hier naar toe gaan voor de off-piste mogelijkheden. Pak dan de Skyway, de gondel die je naar 3.466 meter hoogte brengt op de Monte Bianco. Geniet daar van het 360 graden uitzicht, voordat je je in de diepe sneeuw stort.

Geweldige off-piste mogelijkheden in Valle d’Aosta. Foto: Marco Spataro

De ervaring van je leven: heliskiën

Wil je echt gegarandeerd sneeuw en iets heel bijzonders beleven? In deze regio is heliskiën echt waanzinnig. Met een helikopter kom je op plaatsen waar je anders moeilijk of helemaal niet komt. Je gaat op pad met gecertificeerde berggidsen die het gebied en de bergen kennen als hun broekzak. Zij zorgen dat je veilig naar beneden komt en staan voortdurend in radiocontact met de helikopter voor eventuele noodgevallen.

De hoogste skirace van Europa op 23 april 2023

Iets anders heel bijzonders is de Mezzalama Trophy, een internationale marathon op ski’s. De race vindt om de twee jaar plaats door het hooggebergte in barre weers- en omgevingsomstandigheden. Op meerdere plekken komen de atleten boven de 4.000 meter en is bergbeklimmen onderdeel van de race. Er kunnen in totaal 300 teams van 3 personen deelnemen.

De gletsjers die op ruim 3.000 meter boven de zeespiegel liggen en op verschillende stukken zelfs boven de 4.000 liggen in Valle d’Aosta, en beslaan de toppen van de Monte Rosa, boven Breuil-Cervinia, Gressoney en Champoluc. Ongelofelijk maar waar: deze race werd voor het eerst al in 1933 georganiseerd.

Skiën in Pila vanuit de stad Aosta. Foto: Paolo Rey

Makkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België

Ben jij klaar om deze prachtige regio op ski’s te ontdekken? Wij kunnen het alleen maar aanraden. Italië klinkt voor sommige wintersporters ver. Maar niets is minder waar! Valle d’Aosta ligt tegen de Zwitserse en Franse grens aan, in het noorden van Italië en is daardoor gemakkelijk bereikbaar en minder ver dan gedacht.

Als je met de auto gaat, hoef je over geen enkele bergpas en vanuit Utrecht is het maar zo’n 1050 kilometer rijden. Je kan via de Franse autoroutes of de Duitse en Zwitserse wegen. Neem je de Mont Blanc tunnel of de tunnel du Grand Saint-Bernard, dan rij je als je erdoorheen bent direct de skigebieden in.

Vliegen kan trouwens ook, bijvoorbeeld op Turijn, Genève of Milaan. Check online de verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de beste verbinding.

Check de website voor alle informatie over Valle d’Aosta

Hoofdfoto: Dario Mazzoli