Een hond heeft een gewonde bergbeklimmer maar liefst 13 uur warm gehouden door op de man te gaan liggen. Door de lichaamswarmte van de hond raakte de man niet onderkoeld en kon met uiteindelijk worden gered. Dit speelde zich begin deze week af in het Kroatische gebergte Velebit op 1800 meter hoogte.

Ravijn

De man was met twee anderen aan het klimmen toen hij ten val kwam en in een ravijn stortte vlakbij de rivier Dinara. De twee andere mannen konden de gewonde man niet te voet bereiken, maar de meegereisde hond kon dat wel. Deze daalde vervolgens af om bij de man te gaan liggen, terwijl de anderen om hulp gingen vragen. De hond -met de naam Noord-ging vervolgens bij de man liggen om deze op temperatuur te houden. De hond lag er nog toen de hulpdiensten aan kwamen. Op de foto bij het Facebook bericht dat de reddingsdienst plaatste zie je de hond in kwestie. 

De reddingsdiensten waarschuwen trouwens om geen hond mee te nemen op hikes of beklimmingen, zeker niet gedurende de winter. Het is – ook voor honden – vaak veel te koud en te glad is en er veel training voor nodig is om de Kroatische bergen te beklimmen. Desalniettemin spreken de reddingsdiensten over een wonder en een miraculeus optreden van de hond die pas 8 maanden oud is.

Reddingshonden

Het is bekend dat honden meerdere malen het leven hebben gered van in de sneeuw gestrande reizigers door op of naast ze te gaan liggen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk die van de Sint Bernardshonden waarover ik eerder al een artikel schreef (zie hieronder). Vandaag de dag worden reddingshonden voornamelijk ingezet om mensen die onder de sneeuw terecht zijn gekomen te redden. Als hondenliefhebber is dit natuurlijk een ultiem voorbeeld van de verregaande liefde tussen mens en dier.

Bron: Facebook | The Guardian | Hoofdfoto: Saskia Smulders. De hoofdfoto is slechts ter illustratie; dit is niet de hond in kwestie.

Lees ook:

(Visited 831 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in de Catalaanse Pyreneeën


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.