Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een lagedruksysteem zorgt vandaag aan de noorden van de Alpen voor wisselvallig aprilweer. In de loop van de ochtend neemt de hogedrukinvloed toe en wordt zachtere lucht richting de Alpen gestuurd. Aan de oostkant van de Alpen kan het stevig waaien en is het lawinerisico hoog in de bergen. Morgen steekt een krachtig zuidföhn op die tot en met woensdag zal blijven duren. Richting volgend weekend lopen te temperaturen verder op.

Aan de oostkant van de Alpen kan het stevig waaien en is het lawinerisico hoog in de bergen

Als we terugkijken op de afgelopen maand maart kunnen we zeggen dat deze wisselvallig en koud is verlopen. Oostenrijkse meteorologen melden dat de hoeveelheid zonuren 20% lager uitviel dan gemiddeld en ook vergeleken vorig jaar was er meer bewolking. Daarbij lag de temperatuur iets meer dan 1 graad onder het gemiddelde en waren er opvallend meer ijsdagen (dagen waarbij de temperatuur de hele dag onder de 0 graden blijft) dan andere jaren. Verder viel er iets meer neerslag aan de zuidkant dan normaal.

Paaspoeder op dit moment in de Zwitserse Alpen in Engelberg (via #carolinepirskanen twitter)

1 april

Vandaag hebben we te maken een sterke west- tot noordwestenwind die voor wisselvallig weer zorgt aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen brengt een föhn ten noorden van de hoofdkam en oostkant zeer veranderlijk, winderig en koel aprilweer. Daarbij zijn er ook enkele sneeuwbuien tot onder de 1000 m grens. De combinatie van wind en neerslag zorgt voor een sterk verhoogt lawinerisico in de bergen.

Lawinegevaar
Paasvakantie 2018. Foto: snowrepublic.nl

In de loop van de middag komt er een weersverbetering, maar blijft een sterke wind aanwezig. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het langer droog en is er meer zon. Vanochtend waait het stevig aan de oostkant van de Alpen. In het oosten van Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor windstoten van soms 90 km/uur (Kachelmann.de).

2 en 3 april

Op paasmaandag klaart het tijdelijk op. Wel zorgt een zwak warmtefront, die langs de noordkant van de Alpen trekt, voor nog wat wisselvalligheid in de ochtend, het kan het nog steeds regenen en sneeuwen onder de 1000 meter. Over het algemeen is het veel minder winderig en ook warmer dan de zondag. Aan de zuidkant van de Alpen domineert de zon en is er hier en daar wat bewolking waar te nemen.

Aan de noordkant blijft het veelal droog wordt het lenteachtig warm

Op dinsdag, met opkomende zuidföhn, is het vooral aan de zuidkant en in de Italiaans Oost-Alpen wisselvallig en bewolkt. Aan de noordkant blijft het veelal droog wordt het lenteachtig warm.

4 april

Op woensdag komt vanuit het zuiden en westen regenachtig weer met sneeuw van ongeveer 1500 tot 2000m. Rond de Alpenhoofdkam zullen hoogstwaarschijnlijk föhnmuren waargenomen kunnen worden. Deze geven de grens aan van het betere en drogere weer aan.

Sankt Moritz
Mooie wolken boven Sankt Moritz. Foto: snowrepublic.nl

In de Zuid-Alpen neemt met name in de namiddag en avond de bewolking en neerslag toe. Aan de noordkant is het betere weer te vinden van de Alpen met zon en zachte temperaturen. In de dalen kunnen hier temperaturen van 20 graden gehaald worden. Daarbij is met de sterke wisselende temperaturen het lawinerisico hoog deze dagen. Lees verder op Alpenweerman.nl

In de dalen kunnen hier temperaturen van 20 graden gehaald worden


Lees hier meer over sneeuw en weer in de bergen


(Visited 212 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer