Een lagedruksysteem zorgt vandaag aan de noorden van de Alpen voor wisselvallig aprilweer. In de loop van de ochtend neemt de hogedrukinvloed toe en wordt zachtere lucht richting de Alpen gestuurd. Aan de oostkant van de Alpen kan het stevig waaien en is het lawinerisico hoog in de bergen. Morgen steekt een krachtig zuidföhn op die tot en met woensdag zal blijven duren. Richting volgend weekend lopen te temperaturen verder op.

Aan de oostkant van de Alpen kan het stevig waaien en is het lawinerisico hoog in de bergen

Als we terugkijken op de afgelopen maand maart kunnen we zeggen dat deze wisselvallig en koud is verlopen. Oostenrijkse meteorologen melden dat de hoeveelheid zonuren 20% lager uitviel dan gemiddeld en ook vergeleken vorig jaar was er meer bewolking. Daarbij lag de temperatuur iets meer dan 1 graad onder het gemiddelde en waren er opvallend meer ijsdagen (dagen waarbij de temperatuur de hele dag onder de 0 graden blijft) dan andere jaren. Verder viel er iets meer neerslag aan de zuidkant dan normaal.

Paaspoeder op dit moment in de Zwitserse Alpen in Engelberg (via #carolinepirskanen twitter)

1 april

Vandaag hebben we te maken een sterke west- tot noordwestenwind die voor wisselvallig weer zorgt aan de noordkant van de Alpen. Aan de zuidkant van de Alpen brengt een föhn ten noorden van de hoofdkam en oostkant zeer veranderlijk, winderig en koel aprilweer. Daarbij zijn er ook enkele sneeuwbuien tot onder de 1000 m grens. De combinatie van wind en neerslag zorgt voor een sterk verhoogt lawinerisico in de bergen.

Lawinegevaar
Paasvakantie 2018. Foto: snowrepublic.nl

In de loop van de middag komt er een weersverbetering, maar blijft een sterke wind aanwezig. Aan de zuidkant van de Alpen blijft het langer droog en is er meer zon. Vanochtend waait het stevig aan de oostkant van de Alpen. In het oosten van Oostenrijk wordt gewaarschuwd voor windstoten van soms 90 km/uur (Kachelmann.de).

2 en 3 april

Op paasmaandag klaart het tijdelijk op. Wel zorgt een zwak warmtefront, die langs de noordkant van de Alpen trekt, voor nog wat wisselvalligheid in de ochtend, het kan het nog steeds regenen en sneeuwen onder de 1000 meter. Over het algemeen is het veel minder winderig en ook warmer dan de zondag. Aan de zuidkant van de Alpen domineert de zon en is er hier en daar wat bewolking waar te nemen.

Aan de noordkant blijft het veelal droog wordt het lenteachtig warm

Op dinsdag, met opkomende zuidföhn, is het vooral aan de zuidkant en in de Italiaans Oost-Alpen wisselvallig en bewolkt. Aan de noordkant blijft het veelal droog wordt het lenteachtig warm.

4 april

Op woensdag komt vanuit het zuiden en westen regenachtig weer met sneeuw van ongeveer 1500 tot 2000m. Rond de Alpenhoofdkam zullen hoogstwaarschijnlijk föhnmuren waargenomen kunnen worden. Deze geven de grens aan van het betere en drogere weer aan.

Sankt Moritz
Mooie wolken boven Sankt Moritz. Foto: snowrepublic.nl

In de Zuid-Alpen neemt met name in de namiddag en avond de bewolking en neerslag toe. Aan de noordkant is het betere weer te vinden van de Alpen met zon en zachte temperaturen. In de dalen kunnen hier temperaturen van 20 graden gehaald worden. Daarbij is met de sterke wisselende temperaturen het lawinerisico hoog deze dagen. Lees verder op Alpenweerman.nl

In de dalen kunnen hier temperaturen van 20 graden gehaald worden


Lees hier meer over sneeuw en weer in de bergen


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer