Waar de één absoluut niet meer zonder helm durft te skien, gaat de durfal nog zonder helm de piste op. De discussie om een helm al dan niet te verplichten is trending in de Alpenlanden. De bestaande regels lees je hier. Mocht je een helm gaan uitzoeken dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel factoren waarmee je rekening moet houden. Ik heb hieronder de belangrijkste aspecten toegelicht.

Mips en EPS 4D

Veel helmen zijn tegenwoordig voorzien van verschillende systemen. Zo heb je onder andere een ‘mips’ en een ‘EPS 4D’. Dat zijn ingebouwde valsystemen. Bij een helm met een mips zijn de binnen- en buitenschaal niet met elkaar verlijmd. Er zit een soort van staafje tussen die breekt bij een harde val. Dit zorgt maar voor een paar millimeter speling maar die paar millimeter kan de val een klein beetje breken en ervoor zorgen dat het hoofd heel licht de ruimte krijgt om af te wikkelen. Dit kan dus net het beetje ruimte zijn dat nodig is om zwaar hersenletsel te voorkomen.

Een EPS 4D is een speciale voering bestaande uit een grof noppenprofiel. Hierdoor wordt de helm lichter maar het grootste voordeel is dat de helm een schok beter absorbeert. De noppen schuiven als een soort honingraat in elkaar in plaats van te breken.

Als een helm een ingebouwd systeem bevat staat dit er vaak op

helm
Mips in actie

Daarnaast moet een helm uiteraard goed passen, dit betekent dat de helm niet te strak zit. Zodra je al bij het passen druk punten voelt, kan je de helm eigenlijk meteen wegleggen. De helm mag ook niet te groot zijn. Een te grote helm valt op doordat je de helm heel makkelijk heen en weer kunt bewegen over het hoofd. Een andere test is het voorover buigen met de helm op, de helm moet dan op zijn plek blijven zitten. Doe dit eerst zonder het bandje om de kin vast te maken.

helm
EDP 4D

Inmiddels hebben verschillende merken een systeem bedacht om de pasvorm beter te maken. Je kunt een helm tegenwoordig door middel van een boa of custom air aanpassen, zodat deze gaat aansluiten. Echter wordt de helm hier niet smaller van en blijft de schaal hetzelfde. Zorg er dus voor dat je helm in principe al goed zit, dan kun je het comfort altijd finetunen met het systeem. Als je de helm nauwelijks tot niet voelt zitten, dan is ie goed.

Nog meer opties

Tegenwoordig kun je ook nog kiezen uit wel of geen ventilatiesysteem, gewone of afneembare oorkleppen, wel of geen goggle clip, wasbare voering etc. Dit is helemaal persoonlijk, heb je het snel warm en zweet je snel? Dan is een ventilatiesysteem ideaal om even te luchten en kan je er voor kiezen zonder gevoerde oorkleppen te skiën.

Conclusie: het is belangrijk niet de eerste de beste helm die je past af te rekenen en mee te nemen. Ga op onderzoek uit, pas meerdere helmen, pas ze het liefst allemaal. Het is van cruciaal belang dat een helm goed zit!


Lees hier meer over wintersport producten, gadgets en accessoires


(Visited 270 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.