advertentie
Rab Microlight

Ik heb ‘m al staan: de afspraak voor de het wisselen van mijn zomer- voor mijn winterbanden. Als fervent wintersporter is het natuurlijk belangrijk om die dingen onder mijn auto te hebben, maar wat zijn nu ook alweer de regels? Belangrijk om te weten, want in 2018 gaan er weer dingen veranderen op het gebied van winterbanden, met name in Duitsland.

Profieldiepte en boete

De winterbanden / all seasonbanden moeten voorzien zijn van het M+S (Modder en Sneeuw) aanduiding. Voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. Een winterband met een profieldiepte minder dan 4 mm verliest zijn winterse eigenschappen en voldoet daarmee niet meer aan de eisen zoals die in Duitsland gelden. Rijd je niet met de juiste winterbanden, dan kun je rekenen op een boete van €60.

Nieuwe regels voor winterbanden in 2018 in Duitsland

Vanaf 2018 moet je óók winterbanden erom hebben liggen die voorzien van een een berg met sneeuwvlokje, het zgn. “alpine-symbool”. Dit sneeuwvlokje geeft aan dat de band tijdens een remtest aan alle eisen heeft voldaan in de sneeuw en dus voldoet onder winterse omstandigheden.

winterbanden 2018

Ik hoor je denken: o, jee, moet ik nu nieuwe winterbanden kopen? Nee, gelukkig niet. Er is sprake van een overgangsregeling. Heb je je winterbanden voor 1 januari 2018 gekocht dan hoef je ze niet meteen te vervangen en mag je ze tot eind september 2024 gebruiken. De DOT code op je banden zijn hiervoor de sleutel. Deze DOT Code geeft je namelijk allerlei informatie over je banden, zoals het jaar en week van de productie.

DOT code winterbanden

Er is geen vastgestelde termijn voor het rijden op de banden in Duitsland, het hangt helemaal af van het weer. Het kan immers in april nog zo zijn dat er in de ochtend rijpafzetting is en dus glad kan zijn. Maar over het algemeen wordt de stelregel “von Oktober bis Ostern” gehanteerd. Wil je safe zitten, laat ze er dan liever iets langer onder zitten.

Naast winterbanden ook winterse uitrusting en sneeuwkettingen

Als je goede winterbanden onder je auto hebt liggen heb je nog steeds sneeuwkettingen nodig. Op sommige plekken zijn ze verplicht, te herkennen aan het ronde blauwe bord met de witte sneeuwkettingen erop. Daarnaast moet je ook voorzien van andere winterse uitrusting zoals ruitensproeiervloeistof.

sneeuwkettingen

Geen winterbanden? Dan altijd schuldig!

Mocht je het in je hoofd halen om zonder winterbanden in de winter door Duitsland te gaan rijden en er gebeurt een ongeluk? Dan ben je altijd schuldig, ook al is het niet jouw schuld. Wat mij betreft geen optie. Gewoon die winterbanden er onder!

Wil je weten hoe het zit met de verplichting winterbanden in andere wintersportlanden? Klik dan op de link hierboven.


Lees ook: zo monteer je sneeuwkettingen snel en eenvoudig


 

advertentie

Buro Scanbrit