Laat ik beginnen met een bekentenis: een van mijn grootste hobby’s is eten met een heerlijk wijntje. Zuid Tirol heeft behoorlijk wat Oostenrijkse invloeden (zo is de voertaal Duits), maar gelukkig beleef je ook in Noord-Italië een heerlijke Italiaanse keuken. Ik heb heerlijk gegeten en gedronken tijdens mijn wintersport in het Italiaanse Zuid-Tirol.
De wijnen
In deze bergachtige regio is slechts 15% van het land bruikbaar om wijn te verbouwen. Veel is gelegen op berghellingen en heeft daardoor steile terrassen. 55% van de wijnen hebben DOC-kwaliteit. De overkoepelende DOC’s zijn DOC Trentino en DOC Alto Adige.
2/3 van de productie is rode wijn en de meest gebruikte druivensoorten zijn Lagrein en Schiava (Vernatschdruif). De wijnen zijn fruitig, licht van kleur en smaak. In het tweetalige Alto Adige heeft iedere plaats en druif een Duitse én Italiaanse naam. De Lagrein en de Teroldego (vernoemd naar de gelijknamige druivensoorten) zijn stevige rode wijnen met veel structuur die makkelijk langere tijd kunnen verouderen. De Marzemino, een rode wijn uit Trentino, is licht, fris en fruitig van karakter. Relatief nieuw is de aanplant van Cabernet Sauvignon en Merlot.
Enkele heerlijke wijnen die ik heb mogen proeven:
- Ferruccio Carlotto – Lagrein 2015
- Elena Walch – Lagrein 2013
- Lagrein Riserva Taber 2015 (mijn favoriet!)
De lokale keuken
Trentino-Alto Adige kent geen eenduidige keuken, mede vanwege de Oostenrijkse oriëntatie. Het typerende is wel dat het vooral zware, machtige maaltijden zijn. Worstjes, crauti (zuurkool), aardappelen, roggebrood, soep met canederli (Knödel). Brood (o.a. roggebrood en plaatbrood) komen veel voor. Verder zijn er ook Parels (uit Val Venosta): roggemeel en zuurdesem. Het brood wordt op smaak gebracht met komijn, venkel, anijs of klaver.
Een typisch streekgerecht is smacafam: boekweitomelet met een fijngekruimeld droog worstje
Verder is er Venetiaanse invloed: polenta en pasta. De alpiene invloed zie je terug in de condimento, vanwege de pastabreiding: met boter, kaas, wild en wilde champignons. Een typisch streekgerecht is smacafam: boekweitomelet met een fijngekruimeld droog worstje. De lokale pastavarianten zijn o.a: bigoi en strangolapreti, de gnocchi met spinazie, bloem, eieren en kaas. De bekendste kaas is Grana Trentino (Grana Padano DOP) en de Asiago DOP. Alle kazen worden gemaakt van koemelk. Vezzena wordt door velen gezien als de beste kaas en lijkt op de bekendere Asiago.
Strudel, Apfelküchel, Kraften en Zelten
Ondanks dat maar 15% van het land bewerkt kan worden t.b.v. van landbouw, komen er toch veel appels vandaan. Hierdoor zijn veel desserts van appel gemaakt. Bijvoorbeeld Strudel, maar ook de gefrituurde varianten als Apfelküchel, Krapfen (gevuld met jam). Zelten eet je rond kerst en is gemaakt van roggebloem en bevat gekonfijte vruchtjes, noten, honing, kaneel en likeur. Maar afhankelijk van waar je bent, is er natuurlijk weer een nostrano variant.
Foto’s van het eten
Ik hoop dat je geen honger hebt als je deze foto’s ziet…








Relevante websites en artikelen
- suedtirol.info/nl
- facebook.com/ZuidTirol
- instagram.com/visitsouthtyrol/
- twitter.com/visitsouthtyrol
- kolfuschgerhof.com
- mountainreporters.com/zuid-tirol1
- mountainreporters.com/zuid-tirol2
- mountainreporters.com/zuid-tirol3
- mountainreporters.com/zuid-tirol4
- mountainreporters.com/zuid-tirol5
- mountainreporters.com/zuid-tirol6
Lees hier meer over eten en drinken in de bergen

Ik, Matthijs, ben graag actief in de bergen. In de zomer: mountainbiken, hiken en hardlopen. In de winter ga ik graag snowboarden. Ik ben overigens maar een simpele snowboarder. Geen rare tricks, maar ik geniet wel enorm van elk moment in de sneeuw.