Ergens begin mei schreven we er nog over: een heel dorp dat geevacueerd moest worden vanwege de dreiging van een enorme rotsmassa. We zijn intussen een stuk verder in de tijd en er is nieuws. Goed nieuws welteverstaan! De bewoners zijn namelijk inmiddels terug in hun huizen, maar het gevaar blijft nog wel even.

Zakkend dorp

Even het geheugen opfrissen. Het gaat om het Zwitserse plaatsje Brienz  gelegen in het Albula kanton Graubünden (let op: niet te verwarren met het gelijknamige Brienz in Berner Oberland ). Door jarenlange geologische instabiliteit dreigen vele rotsblokken van 1000m3 tot meer dan 100.000m3 de komende 2/3 weken los te raken. Hierdoor glijdt het dorp langzaam maar zeker naar beneden; ieder jaar zakt het zo’n meter.

Acute dreiging

Begin mei moest het dorp met 84 inwoners worden geëvacueerd vanwege de acute dreiging van de rotsmassa. Begin juni kwam er dan uiteindelijk het “verlossende woord”: er werd overgegaan op fase blauw. Dat houdt in dat de aardverschuiving binnen 24 uur plaats zou vinden. Dat dat goed berekend was blijkt uit het feit dat dezelfde nacht een groot deel naar beneden kwam:

De rotsmassa miste het dorp maar net en heeft slechts een klein beetje schade aangericht. Volgens berekeningen van geologen zou er 1.200.000 kubieke meter rots zijn verschoven. De eerste dagen na de verschuiving bleef het dorp nog afgesloten omdat er nog steeds gevaar heerste. Er werd ook steeds onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de stenenmassa.

Fase geel

Vanaf 3 juli werd het gevaar steeds verder afgeschaald (fase geel) en konden de bewoners weer terug keren naar hun huizen. Er is wel veel voorzichtigheid geboden want er zou nog steeds sprake zijn van kleine verschuivingen.

Bron: VRT.be | Hoofdfoto ter illustratie | Pexels.com

Lees ook:

 

Hochkönig

Hochkönig, een skivakantie vol hoogtepunten

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters gevarieerde skipistes met in totaal 120 kilometer pistes en 34 ultramoderne skiliften tegen een adembenemend alpendecor. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer