Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Ergens begin mei schreven we er nog over: een heel dorp dat geevacueerd moest worden vanwege de dreiging van een enorme rotsmassa. We zijn intussen een stuk verder in de tijd en er is nieuws. Goed nieuws welteverstaan! De bewoners zijn namelijk inmiddels terug in hun huizen, maar het gevaar blijft nog wel even.

Zakkend dorp

Even het geheugen opfrissen. Het gaat om het Zwitserse plaatsje Brienz  gelegen in het Albula kanton Graubünden (let op: niet te verwarren met het gelijknamige Brienz in Berner Oberland ). Door jarenlange geologische instabiliteit dreigen vele rotsblokken van 1000m3 tot meer dan 100.000m3 de komende 2/3 weken los te raken. Hierdoor glijdt het dorp langzaam maar zeker naar beneden; ieder jaar zakt het zo’n meter.

Acute dreiging

Begin mei moest het dorp met 84 inwoners worden geëvacueerd vanwege de acute dreiging van de rotsmassa. Begin juni kwam er dan uiteindelijk het “verlossende woord”: er werd overgegaan op fase blauw. Dat houdt in dat de aardverschuiving binnen 24 uur plaats zou vinden. Dat dat goed berekend was blijkt uit het feit dat dezelfde nacht een groot deel naar beneden kwam:

De rotsmassa miste het dorp maar net en heeft slechts een klein beetje schade aangericht. Volgens berekeningen van geologen zou er 1.200.000 kubieke meter rots zijn verschoven. De eerste dagen na de verschuiving bleef het dorp nog afgesloten omdat er nog steeds gevaar heerste. Er werd ook steeds onderzoek gedaan naar de stabiliteit van de stenenmassa.

Fase geel

Vanaf 3 juli werd het gevaar steeds verder afgeschaald (fase geel) en konden de bewoners weer terug keren naar hun huizen. Er is wel veel voorzichtigheid geboden want er zou nog steeds sprake zijn van kleine verschuivingen.

Bron: VRT.be | Hoofdfoto ter illustratie | Pexels.com

Lees ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer