Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang FieberbrunnSkicircus

Grote kans dat je een week of drie geleden het angstaanjagende filmpje hebt gezien van de op hol geslagen lift in Georgië. Inmiddels is er meer bekend over de oorzaak ervan. Tevens ook wat beelden vanuit andere hoeken gefilmd.

Even geheugen opfrissen: op hol geslagen skilift in Georgië zag er zo uit

Op 16 maart jl. werd internet overspoeld met een angstaanjagend filmpje over een keihard achteruit draaiende skilift. Een aantal skiërs kwam onder de stoeltjes terecht en dreigden het niet te overleven. Andere skiërs wisten ternauwernood uit de stoeltjeslift te springen en zo hun hachje te redden.

Volgens een Georgische krant raakten wonder boven wonder slechts 8 mensen gewond. Onder de gewonden bevonden zich 6 Georgiers, 1 Oekrainer en een Zweedse. Onder de gewonden was ook een zwangere vrouw, de Zweedse. Eén gewonde, een man, werd met zwaar hoofdletsel naar een ziekenhuis in de hoofdstad Tiflis zijn gebracht (bron). De overige gewonden hadden slechts lichte verwondingen. Hoe het met de zwangere vrouw en man met hoofdletsel is afgelopen is onbekend.

Er zijn ondertussen andere beelden opgedoken die het incident vanuit andere hoeken filmt:

Zo zag het bovenaan de lift eruit:

En dit is vanaf de zijkant genomen waarin je ziet dat mensen in kennelijke doodsnood uit de lift springen:

Lift van Doppelmayer

De lift staat in een bekend skigebied van Georgië: Guduari en zou de Sadzele lift betreffen. Het zou om een van de hoogste liften uit het gebied gaan. De fabrikant is Doppelmayer; een fabrikant die vele duizenden skiliften heeft gemaakt in 92 landen, waarvan ook 16 in Georgië. Deze lift was sinds 2007 in bedrijf en was in december 2017 nog gecheckt, aldus een andere Georgische krant. In Gudauri is de laatste jaren fors geinvesteerd om het gebied te moderniseren.

Een woordvoerder van de Doppelmayer, een Oostenrijkse firma gevestigd in Vorarlberg, liet onlangs weten dat op de dag van het ongeluk (zaterdag 16 maart, red) de technici van het bedrijf niet op de locatie van het ongeval werden toegelaten omdat het door de autoriteiten was afgesloten. Een paar dagen na het ongeluk wordt er volop onderzoek gedaan door de Georgische autoriteiten waarbij ook technici van Doppelmayer zijn betrokken en volledige medewerking verlenen. “Het is natuurlijk niet alleen in ons belang om de oorzaak te achterhalen, maar ook in het belang van onze klanten en de vele wintersportliefhebbers wereldwijd”, zo zei de woordvoerder in een Oostenrijkse krant.

Oorzaak nu bekend

Volgens een bericht in een Oostenrijkse krant is twee weken na het ongeluk meer bekend over de oorzaak. Het zou gaan om een menselijke fout. Na een eerdere stroomstoring zou de procedure moeten zijn dat een dieselmotor opgestart wordt en met behulp van deze motor de lift handmatig kon worden bediend, inclusief de remmen. Hierdoor zouden de onfortuinlijke wintersporters netjes hadden moeten uitstappen. Echter, deze procedure werd niet gevolgd waardoor de lift, door het heropstarten van de stroom, kuren (achteruit, en veel te hard) vertoonde met de verschrikkelijke gevolgen van dien. De verantwoordelijke liftbediende is inmiddels ontslagen. Ook twee van zijn managers zijn intussen opgestapt.

Zijn skiliften nog wel veilig?

Een terechte vraag, maar het zou dezelfde zijn als: is vliegen wel veilig? En autorijden? Kenners geven aan dat skiliften absoluut veilig zijn. De meeste van de skiliften zijn van Doppelmayer en Leitner en zij kennen wereldwijd hoge standaarden voor veiligheid. Ondanks vele procedures is menselijk handelen altijd een onmisbare schakel in het geheel, maar helaas ook de zwakste. Desalniettemin is het absoluut veilig om tijdens je volgende skivakantie weer in een (stoeltjes)lift te stappen.

Achteruitdraaiende liften komen vaker voor, zo blijkt uit dit filmpje:

Damage control

Intussen is het skigebied ook begonnen met het zgn. “damage control”, want de beelden die viraal gingen betekenen schade aan het imago van het Georgische skigebied. Eén van de onderdelen van de damage control is het compenseren van de slachtoffers. Zo nodigt de Georgische regering de slachtoffers samen met hun familie uit om terug te keren naar het gebied en de kosten volledig te dekken. Sommige Georgiers betreuren het viral gaan van de video’s en spreken de hoop uit dat toeristen zullen terugkeren. Anderen zien ’t juist positief: “nu weet de hele wereld tenminste dat je in Gudauri, Georgië kunt skiën”. Facebook verwijderde de filmpjes in het kader van “violent content”, of dat gedaan is op verzoek van Georgië is onbekend.

Meer over wintersport in Gudauri, Georgië

Het skigebied in Georgië en heeft 32 kilometer om te skiën en boarden. In het gebied tref je 11 liften aan en ligt op een hoogte tussen de 1993 en 3276 meter. De meeste pistes zijn er rood (bijna 19 kilometer), 3 kilometer is blauw en de resterende 10 kilometer zijn zwarte pistes. Je kunt er terecht vanaf december tot en met eind april. Een dagkaart in het hoogseizoen voor een volwassene kost ongeveer 13 euro.

Gemiddeld ligt er in het winterseizoen zo’n 2,5 meter sneeuw.

Hoofdfoto: afkomstig van Skigeorgia.ge

Lees ook:

Ongelooflijke beelden van wintersporters die uit skiliften vallen

Meer dan honderd gestrande wintersporters gered uit skilift

 

Koop nu je Under Armour sportkleding met korting online. Under Armour

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here